Siirry pääsisältöön

Tie­dot­teet

Tältä sivulta löydät Näkövammaisten liiton uusimmat tiedotteet.
Henkilöllä silmälasit, joiden sangassa pieni laite, jota henkilö painaa kevyesti etusormellaan.

 • Näkövammaisten liiton eduskuntavaalitavoitteet 2023

  Tavoitteemme kevään eduskuntavaaleihin: 1. Yhdenvertaisena osaajana työelämässä 2. Näkövammaisella ikäihmisellä on oikeus aktiiviseen elämään 3. Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava

 • Vammaispalvelulaissa yhä runsaasti ongelmia

  Käytännössä esitettävä vammaispalvelulaki on muutostenkin jälkeen laki, joka ei turvaa riittävällä tavalla näkövammaisten ihmisten sujuvaa arkea, työssäkäyntiä, opiskelua tai vapaa-aikaa. Lue järjestöjohtaja Sari Kokon kommentit sosiaali- ja terveysvaliokunnan vammaispalvelulakiin esittämiin muutoksiin ja korjauksiin.

 • Ikääntymisrajaus ei käy

  Eduskunnan perustuslakivaliokunta on jättänyt lausuntonsa uudesta vammaispalvelulaista. Perustuslakivaliokunta ei hyväksy uuteen vammaispalvelulakiin esitettyä niin sanottua ikääntymisrajausta. Esitettävässä laissa on valiokunnan mukaan myös muuta korjattavaa.

 • Jokaisella tulee olla oikeus esteettömään maksamiseen

  Mitä tehdä tilanteessa, jossa asiakas ei motorisen toimintarajoitteen tai näkövamman vuoksi kykene näppäilemään maksukorttinsa PIN-koodia kaupan kosketusnäytölliseen maksupäätteeseen? Entäpä silloin, jos pyörätuolissa istuva asiakas ei ylety käyttämään telineeseen kiinnitettyä maksupäätettä? Lue vinkit yrityksille.

 • Aika hakeutua kuntoutukseen

  Oikeuksienvalvonta tiedottaa 1/2023

 • Pistekirjoitustaito on osa näkövammaisen ihmisen vieraiden kielten oppimista

  Kansainvälistä pistekirjoituspäivää vietetään 4.1.2023. Kielitaito on tänä päivänä lähes yhtä tärkeä kuin lukutaito. Kansainvälistyvässä maailmassa lähes missä tahansa törmää vieraskieliseen informaatioon.

 • Väliaikainen sähkötuki

  Oikeuksienvalvonta tiedottaa (12/2022)

 • Näkövammaisten liitto vieraili Ylessä - aiheena äänitekstitys ja Yle Areena

  Näkövammaisten liiton edustajat tapasivat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan ja Ylen muita edustajia eilen maanantaina. Ylen kanssa keskusteltiin saavutettavuuteen liittyvistä palveluista, äänitekstityksestä ja Yle Areenasta.

 • Väestön ikääntyminen näkyy näkövammarekisterin tuoreissa tilastoissa

  Näkövammarekisterin vuosikirja 2021 on julkaistu. Tilastoista ilmenee, että sokeiden osuus uusista näkövammaisista laskee. Uusien näkövammaisten keski-ikä myös kasvaa vuosi vuodelta. Näkövammaisten ihmisten koulutusaste on hitaassa nousussa.

 • Minun kuvani -kampanja rohkaisee kertomaan, mitä somekuvissa on

  Sokeiden viikolla 13.-20.11. mennään joukolla someen! Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa pyörii Minun kuvani -kampanja, jossa tehdään sosiaalisen median kuvien kuvailusta tunnetumpaa.

 • Vammaispalvelulain esityksessä paljon korjattavaa

  Näkövammaisten liitto oli tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana hallituksen esityksestä uudeksi vammaispalvelulaiksi. Esityksessä on paljon korjattavaa eikä eduskuntakäsittelyn tiukka aikataulu ole eduksi lakiesityksen laajalle ja tarkalle käsittelylle.

 • Henkilökohtaisen avun järjestämisen mallit

  Oikeuksienvalvonta tiedottaa (11/2022)