Siirry pääsisältöön

Ter­ve­tu­loa Nä­kö­vam­mais­ten liittoon!

Olemme näkövammaisten oma järjestö ja näkövammaisyhdistysten yhteistyöjärjestö. Näkövammaistyötä olemme tehneet jo 95 vuoden ajan. Kysy meiltä näkövammaisuudesta ja näkemisestä!
Kaksi naista ja mies juttelemassa pöydän ääressä.

Tutustu palveluihimme

Piirroskuva ihmishahmoista, yhdellä valkoinen keppi.
Näkövammaisille ja läheisille

Etsitkö tietoa palveluista näkövammaisille? Tiedätkö, mitä palveluita tai oikeuksia sinulle kuuluu? Asiantuntijamme auttavat sinua palveluiden ja apuvälineiden löytämisessä ja arjen sujuvoittamisessa.

Piirroskuva avoimesta ovesta.
Kaikille avoimet

Tarjoamme palveluita paitsi näkövammaisille myös muille yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille. Voit esimerkiksi varata majoitusta tai kokoustilaa Iiris-keskuksesta, tutustua näkövammaishistoriaan museossa tai nauttia kahvit Pimé Caféssa. Yrityksille tarjoamme muun muassa kirjapainopalveluita sekä koho-opaste- ja äänikirjatuotantoa.

Piirroskuva kädestä, joka pitelee älypuhelinta.
Kysy tuista ja palveluista

Näkökulma-puhelin tarjoaa neuvontaa, ohjausta ja rohkaisua sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa. Soita p. 09 3960 5050 arkisin klo 10–14.

Ajankohtaista

 • Näkövammaisten liiton eduskuntavaalitavoitteet 2023

  Tavoitteemme kevään eduskuntavaaleihin: 1. Yhdenvertaisena osaajana työelämässä 2. Näkövammaisella ikäihmisellä on oikeus aktiiviseen elämään 3. Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava

 • Vammaispalvelulaissa yhä runsaasti ongelmia

  Käytännössä esitettävä vammaispalvelulaki on muutostenkin jälkeen laki, joka ei turvaa riittävällä tavalla näkövammaisten ihmisten sujuvaa arkea, työssäkäyntiä, opiskelua tai vapaa-aikaa. Lue järjestöjohtaja Sari Kokon kommentit sosiaali- ja terveysvaliokunnan vammaispalvelulakiin esittämiin muutoksiin ja korjauksiin.

 • Lausunto toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatuettujen HSL-lippujen hankinnasta

  Näkövammaisten liiton mukaan minimivaatimuksena tulee olla vähintään yksi fyysisten lippujen myyntipiste kussakin HSL-alueen kunnassa. Lisäksi liitto edellyttää, että HSL jatkossa lähettää tämänkaltaiset lausuntopyynnöt suoraan HSL-alueella toimiville alueellisille vammaisjärjestöille.

 • Ikääntymisrajaus ei käy

  Eduskunnan perustuslakivaliokunta on jättänyt lausuntonsa uudesta vammaispalvelulaista. Perustuslakivaliokunta ei hyväksy uuteen vammaispalvelulakiin esitettyä niin sanottua ikääntymisrajausta. Esitettävässä laissa on valiokunnan mukaan myös muuta korjattavaa.

 • Tulisitko vapaaehtoistyöhön opaskoiratoimintaan?

  Opaskoiratoiminnassa vapaaehtoistyötä tekeviä kutsutaan peesareiksi. Peesarina toimiminen on antoisa ja mukava harrastus.

 • Jokaisella tulee olla oikeus esteettömään maksamiseen

  Mitä tehdä tilanteessa, jossa asiakas ei motorisen toimintarajoitteen tai näkövamman vuoksi kykene näppäilemään maksukorttinsa PIN-koodia kaupan kosketusnäytölliseen maksupäätteeseen? Entäpä silloin, jos pyörätuolissa istuva asiakas ei ylety käyttämään telineeseen kiinnitettyä maksupäätettä? Lue vinkit yrityksille.

 • Aika hakeutua kuntoutukseen

  Oikeuksienvalvonta tiedottaa 1/2023

 • Pistekirjoitustaito on osa näkövammaisen ihmisen vieraiden kielten oppimista

  Kansainvälistä pistekirjoituspäivää vietetään 4.1.2023. Kielitaito on tänä päivänä lähes yhtä tärkeä kuin lukutaito. Kansainvälistyvässä maailmassa lähes missä tahansa törmää vieraskieliseen informaatioon.

 • Joulun ja uuden vuoden ajan aukioloajat

  Tutustu Iiris-keskuksen joulun ja uuden vuoden ajan aukioloaikoihin. Näkövammaisten liitto ja Iiris-keskuksen väki toivottavat kaikille hyvää joulua ja turvallista vuodenvaihdetta!

 • Pistekirjoitusohjaaja Susanna Hannulle Helli Suomisen stipendi

  Kaikki palkitut ovat vertaisoppimisen edelläkävijöitä. Stipendeihin liittyvät kunniakirjat jaetaan Opintotoiminnan Keskusliiton syyskokouksen yhteydessä 2.12.2022.

 • Väliaikainen sähkötuki

  Oikeuksienvalvonta tiedottaa (12/2022)

 • Näkövammaisten liitto vieraili Ylessä - aiheena äänitekstitys ja Yle Areena

  Näkövammaisten liiton edustajat tapasivat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan ja Ylen muita edustajia eilen maanantaina. Ylen kanssa keskusteltiin saavutettavuuteen liittyvistä palveluista, äänitekstityksestä ja Yle Areenasta.