Siirry pääsisältöön

Ohjeita Nä­kö­vam­ma­re­kis­te­rin il­moi­tuk­sen tekijälle

Ilmoituksen Näkövammarekisteriin tekee silmätautien erikoislääkäri tai sairaalan silmätautien yksikkö. Tältä sivulta löydät siihen tarkat ohjeet.
Kaksi henkilöä istuu penkillä, molemmilla valkoiset kepit.

Tällä sivulla

Tällä sivulla on yksityiskohtaiset ohjeet ilmoituksen tekemiseksi Näkövammarekisteriin. Lue lisää Näkövammarekisteristä.

Lomakkeen täyttää ja ilmoituksen näkövammaisesta tekee silmätautien erikoislääkäri tai sairaalan silmätautien yksikkö. Ilmoituslomakkeen voi täyttää myös esimerkiksi sairaalan kuntoutusohjaaja tai näönkäytönopettaja, mutta lomakkeen sisällön varmentaa silmäyksikön lääkäri allekirjoituksellaan. Ilmoitusta ei voi tehdä näkövammainen itse.

Ohjeet lyhyesti

  • Tulosta ilmoituslomake verkosta (linkki alla) tai tilaa se maksutta Näkövammarekisteristä (tilauslomake- Ulkoinen linkki).
  • Täytä lomake ja ota lomakkeesta kopio itsellesi.
  • Lähetä lomakkeen alkuperäinen kappale Näkövammarekisteriin joko kirjeenä tai suojatun yhteyden avulla sähköisesti (yhteystiedot tällä sivulla).
  • Postimaksua ei tarvita, jos käytät rekisteristä tilattavaa palautuskuorta. Palautusosoite on painettu lomakkeen alkuun.

Lomakkeen täyttöohje

Kohta 1. Henkilötiedot

Potilaan nimi ilmoitetaan mahdollisimman täydellisenä, myös entiset nimet, mikäli ne ovat tiedossa. Henkilötunnus on erityisen tärkeä tieto lomakkeella olevien tietojen tarkastuksessa ja tallentamisessa. Voidaan käyttää myös henkilötiedot sisältävää tarraa.

Kohta 2. Diagnoosi

Näkövamman aiheuttanut diagnoosi tai diagnoosit ilmoitetaan mahdollisimman tarkasti ja täydellisesti niiden sairauksien osalta, jotka ovat potilaan näköä huonontaneet. Ensimmäiseksi diagnoosiksi merkitään välitön näkövamman syy, eli se sairaus, joka on viimeksi huonontanut potilaan paremman silmän näköä niin, että hänestä on tullut näkövammainen. Diagnoosinumeroa ei tarvitse merkitä, koska näkövammarekisteri käyttää omaa diagnoosikooditustaan.

Lomakkeeseen merkitään myös oireyhtymä, jonka osana silmäsairaudet ovat, esim. cataracta congenita (syndroma rubeotica).

Kohta 3. Monivammaisuus

Tässä kohdassa ilmoitetaan rastimalla asianomaiset ruudut, onko potilaalla jokin muu vamma tai sairaus, jolla on merkitystä näkövammaisuutta arvioitaessa.

Kohta 4. Etiologia

Näkövamman etiologia merkitään rasteilla asianomaisiin ruutuihin. Mikäli tarkempi etiologia on tiedossa, se ilmoitetaan myös.

Kohta 5. Vammaisuuden kesto

Ilmoitetaan vammautumisvuosi (ja kuukausi).

Kohta 6. Näöntarkkuus

Näöntarkkuus ilmoitetaan parhaalla refraktiokorjauksella.

Kohta 7. Näkökenttä

Näkökenttätutkimus oletetaan tehdyn Goldmannin perimetrillä V/4 tai vastaavalla menetelmällä.

Kohta 8. Ilmoittaja

Annetaan ilmoittajan yhteystiedot. Merkitään onko kyseessä sairaala tai yksityisvastaanotto.