Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: Työkanava tutuksi

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan Työkanava tutuksi -jakson tekstivastineen. Tekstiä on muokattu äänitteeseen verrattuna kohdissa, joissa muokkaaminen parantaa merkittävästi luettavuutta.

Tällä sivulla

Kuuntele

Voit kuunnella Kuuma peruna -podcastia haluamastasi palvelusta.

Kuuntele jakso Soundcloudista.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Spotifysta.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Apple podcasteista.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Suplasta.- Ulkoinen linkki

Lue

Alkutunnus:

Näkövammaisten liitto. Yhdessä näemme enemmän.

 

Katja Kuusela:

Näkövammarekisterin mukaan näkövammaisten työllistymisaste on noin 40%. Parisenkymmentä prosenttia heistä on kokoaikatyössä ja parisenkymmentä prosenttia osa-aikaisessa työssä. Näkövammaisia toimii oikeastaan kaikilla aloilla Suomessa, mutta luonnollisestikaan ei tietenkään kaikissa ammateissa. Tämä on kuuma peruna podcast joka on näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen tuottama. Tänään juontajana on Katja kuusela, tekniikkahenkilönä ville lamminen ja asiakkaiden kysymykset lukee juuso piippo. Äänitysaika Meillä on maaliskuu 2024. Javieraanamme on Työkanava OY:stä palveluesihenkilö niina Takalo. Tervetuloa.

 

Niina Takalo:

Kiitoksia Katja.

 

Katja Kuusela:

Ihan aluksihan meitä tietysti kiinnostaa, että mikä on tämä valtion erityistehtäväyhtiö Työkanava OY? Sehän kertoo olevansa uudenlainen henkilöstöpalveluyritys.

 

Niina Takalo:

TyökanavaOy on henkilöstöpalveluyritys, joka aloitti operatiivisen toimintansa viime vuonna. Yritys tarjoaa vastuullisia, tuettuja työnvälitys- ja henkilöstöratkaisuja sekä työsuorituksia yrityksille, tavoitteenaan tuoda työkykyä ja osaamispotentiaalia yritysten ulottuville. Suomessa on arvioitu olevan noin 65 000 osatyökykyistä henkilöä, mikä vastaa yhtä ikäluokkaa. Työkanavan keskeinen tehtävä on auttaa näitä henkilöitä palaamaan työelämään. Työkanava on valtion omistama erityistehtäväyhtiö, ja sen toimintaa ohjaa Työkanavalaki. Omistajaohjauksesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö.

Kerron mielelläni lisää toimintamalleistamme, joista yksi on henkilöstövuokraus. Tässä mallissa Työkanava Oy:n työntekijä suorittaa työtehtäviä asiakasorganisaatiossa, ja asiakas maksaa toteutuneiden työtuntien perusteella. Työsuhde määrittyy alun perin sovitun työnkuvan mukaisesti, mutta tarpeen vaatiessa työtehtäviä voidaan muokata. Tämä mahdollistaa työn räätälöinnin työntekijän osaamisen, koulutuksen tai kiinnostusten mukaan yhteistyössä asiakasyrityksen kanssa. Muutoksia voidaan tehdä myös vastakkaiseen suuntaan, mikäli työntekijän työkyky sitä vaatii.

 

Esimerkkinä voisin mainita työntekijämme, joka aloitti aulapalveluhenkilönä, mutta jonka työtehtävät ovat ajan mittaan kehittyneet monipuolisemmiksi. Tämä teknologisesti taitava henkilö tukee nyt kollegoitaan myös teknisissä kysymyksissä, mikä osoittaa, miten työtehtävät voivat dynaamisesti muovautua ja kehittyä työsuhteen aikana.

Toisena vaihtoehtona tarjoamme alihankintaa, jossa Työkanava voi ottaa hoitaakseen tietyn työtehtävän tai projektin ja vastata siitä itsenäisesti. Esimerkiksi, jos asiakasyrityksellä on tehtävä, joka normaalisti vaatisi yhden henkilön neljän tunnin työpanoksen, Työkanava voi toteuttaa sen käyttäen kahta tai kolmea henkilöä.

Kolmantena palvelumallina meillä on oma tuotanto. Tässä mallissa Työkanava voi tuottaa pienimuotoisia tuotteita tai suorittaa tiettyjä tehtäviä asiakkailleen, jotka voidaan toteuttaa esimerkiksi Työkanavan omissa tiloissa. Tämä voisi olla esimerkiksi projektiluonteista pakkausta tai kokoonpanotyötä. Toistaiseksi meillä ei kuitenkaan ole omaa tuotantoa osana palveluvalikoimaamme, joten keskitymme henkilöstövuokraukseen ja alihankintaan.

 

Katja Kuusela:

Onko teillä sitten käytössä minkälaiset tilat tällä hetkellä?

 

Niina Takalo:

Työkanavan toimisto sijaitsee Hakaniemessä, Helsingissä. Emme tällä hetkellä tarjoa omaa tuotantoa, sillä meillä ei ole siihen tarvittavia tiloja tai välineistöä. Työkanavan kautta työllistyneet työntekijät työskentelevät asiakasyritystemme tiloissa.

 

Katja Kuusela:

Miten TE-palveluiden tai kuntakokeilun asiakas voi päästä Työkanavan ehdokaslistalle.

Työkanava tekee yhteistyötä TE-palveluiden ja kuntakokeilujen kanssa työllistämisen edistämiseksi. Työllistyminen alkaa yhteydenotolla TE-palveluihin, jossa ilmaistaan kiinnostus Työkanavaa kohtaan. Työllistyvän henkilön tulee olla osatyökykyinen ja työtön. TE-palvelut arvioivat henkilön soveltuvuuden ja lisäävät hänet Työkanavan työntekijäpooliin. Työkanavan tehtävänä on löytää sopivia työpaikkoja. Kun työpaikka löytyy, tehdään toimeksianto TE-palveluille, jotka etsivät sopivan työntekijän. Pyrimme kuvaamaan työtehtävän vaatimukset tarkasti, mukaan lukien fyysiset vaatimukset, etätyömahdollisuudet ja kielitaitovaatimukset. Kun ilmaisemme asiat mahdollisimman tarkasti, työtä  voidaan tarjota mahdollisimman monelle. Kun sopiva työntekijä on löytynyt, tehdään työsopimus Työkanavan kanssa.

Työsuhteet alkavat aina neljän viikon valmennusjaksolla, jonka aikana tutustutaan työtehtäviin ja itse työhön, samalla varmistaen työntekijän valmiudet työssä suoriutumiseen. Valmennusjakson aikana voidaan tarvittaessa järjestää apuvälineitä työntekijöille, ja tässä yhteistyö eri asiantuntijoiden kanssa on tärkeää. Valmennusjakson aikana on myös mahdollista kehittää työntekijöiden teknisiä taitoja tai digiosaamista. Työsuhteen alussa palveluesihenkilö on mukana tukemassa työn sujuvuutta, ja pidämme yhteyttä sekä työntekijään että asiakasyritykseen. Perehdytykseen kuuluu materiaalin laatiminen ja tilaisuuksien järjestäminen myös asiakasyrityksen henkilökunnalle, erityisesti jos osatyökykyisten työllistyminen on uutta heille. Tässä yhteydessä voidaan esitellä, millainen Työkanava on ja minkälaisia tehtäviä työntekijät suorittavat.

 

Juuso Piippo:

Kysymys asiakkaalta. Työvoimahallinto pääkaupunkiseudulta on hyväksynyt minut Työkanava-kelpoiseksi tai jotain sellaista, mitä seuraavaksi pitäisi tapahtua, kun ei ole kuulunut yhtään mitään? Pitääkö minun jollakin tavalla olla työnhakijana sinne yhteydessä tai jollain muulla tavalla aktiivinen? Vai odotanko yhteydenottoa? Luulen, että en ole ainoa joka tätä miettii, että jalka on oven välissä, mutta pitääkö itse se ovi aukaista vai odotellaanko avaajaa?

 

Niina Takalo:

Kiitos kysymyksestä. Kun työntekijä on pooliin valittu, vaihtoehtona on valitettavasti vain odottaa sopivaa työpaikkaa. Te-palvelut ovat yhteydessä työntekijöihin työtehtävän löydyttyä. Toimintamme on vielä uutta. Ensimmäisen vuoden aikana olemme toimineet Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla, mutta hyviä uutisia eli olemme laajentumassa ja seuraava kohdealue on Oulun seutu. Työnantajia ja työllisyyden parissa työskenteleviä kehotetaan ottamaan rohkeasti yhteyttä Työkanavaan, jotta voimme auttaa löytämään sopivia osaajia Työkanavan kautta. Prosessi voi olla pitkä, mutta asiakasyritysten aktiivisuus auttaa lisäämään tarjolla olevien työpaikkojen määrää. Työkanava tarjoaa mahdollisuuden työllistyä, mutta se ei sulje pois muita vaihtoehtoja, joten kehotamme kaikkia Työkanavasta kiinnostuneita keskustelemaan asiasta työvoimavirkailijan kanssa.

 

Katja Kuusela:

Minkälaisiin töihin sieltä nyt tähän mennessä ovat vammaiset ja osatyökykyiset sitten työllistyneet? Kuten sanoin tuossa alussa niin näkövammaisia on kaikilla aloilla, mutta ei tietenkään kaikissa työtehtävissä eikä ammateissa. Näkövammaiset ehkä parhaiten ainakin Näkövammarekisterin mukaan työllistyvät niin sanottuihin siisteihin sisähommiin esimerkiksi tietokoneella tehtävän työn pariin ja muuhun. Eli minkälaisiin työpaikkoihin näkövammaiset ovat työllistyneet ja onko minkälaisia näkymiä sitten uusista avauksista?

 

 

Niina Takalo:

Olemme toistaiseksi onnistuneet työllistämään henkilöitä teollisuuden ja kaupan alalle Työkanavamme kautta. Lisäksi olemme löytäneet työpaikkoja sosiaali- ja terveysalalta sekä kiinteistönhoidon ja siivousalan tehtäviin, mara-alalle, asiakaspalvelutehtäviin ja oppilaitosympäristöön. Pyrimme myös löytämään etätyömahdollisuuksia tarjoavia tehtäviä sekä toimistotyöpaikkoja. Haluamme tarjota monipuolisesti työmahdollisuuksia, jotka vastaavat ihmisten kiinnostuksen kohteita, koulutusta ja osaamista, jotta voimme palvella mahdollisimman monia ja tarjota heille mieluisia työtehtäviä."

 

Juuso Piippo:

Kysymys asiakkaalta. Olen tehnyt vaativia erityisasiantuntijatehtäviä IT alalla. Viime vuosina ei ole rekryissä onnistunut, vaikka työvoimapulaa silläkin alalla on. Onko Työkanavan kautta mahdollista työllistyä näkövammaisen ammattilaisena IT alan vaativiin tehtäviin? Tässähän etätyö mahdollistaisi työskentelyn mistä päin suomea tahansa.

 

Niina Takalo:

Selkeytetään tekstiä:

 

Vahvistan, että tämä on mahdollista. Onnistumisen edellytyksenä on kuitenkin se, että löydämme yrityksiä, joilla on tarjota tällaisia työtehtäviä. On myös tilanteita, jossa asiakasyritys esimerkiksi IT-alalta saattaa tarjota alkuun suppeampaa tai muokattua työtehtävää, joka ei ole heti alusta alkaen kovin vaativa. Kun tähän tehtävään löytyy henkilö, jolla on kokemusta, monet yritykset ovat valmiita laajentamaan työnkuva ja vastuualuetta osaamisen kasvaessa. Siksi kannustankin ihmisiä hyväksymään työtarjouksia, vaikka ne eivät täysin vastaisikaan heidän erikoisosaamistaan, sillä se voi toimia hyvänä lähtökohtana uralla ja johtaa lopulta unelmatyöhön. Etätyö mahdollistaa työskentelyn mistä tahansa, mikä on yksi niistä asioista, joita olemme Työkanavallamme aktiivisesti edistäneet ja jatkamme edelleen työskentelyä sen hyödyntämiseksi.

 

Katja Kuusela:

Ja teillähän on nyt ollut semmoinen kampanja työnantajien suuntaan, ainakin siellä pääkaupunkiseudun suunnalla, että toivottavasti sieltä löytyy niitä firmoja jotka innostuu mukaan. 

 

Niina Takalo:

Meillä on tosiaan menossa Työ tykkää kyvystä -kampanja, jonka tavoitteena on tuoda esiin tärkeä aihe ja lisätä siitä tietoisuutta. Kampanjan avulla pyrimme lisäämään näkyvyyttä ja kannustamaan yrityksiä osallistumaan työllistämistoimintaan. Tämä on merkittävä hanke, ja toivomme, että yritykset, joille tällainen työllistäminen ei vielä ole tuttua, innostuvat liittymään mukaan. Nyt on hyvä tilaisuus aloittaa, sillä prosessi on tehty mahdollisimman helpoksi. Meidän tarjoamassamme mallissa Työkanava huolehtii kaikista työnantajan velvoitteista, kuten palkoista, lomaoikeuksista, työterveyshuollosta ja työsuhde-etuista. Asiakasyrityksen vastuulla on maksaa vain toteutuneista työtunneista. Panostamme laadukkaaseen perehdytykseen ja tarjoamme tukea Työkanavan kautta, jotta työntekijöiden arki työpaikalla alkaa sujua mahdollisimman hyvin.

 

Katja Kuusela:

Onko aina niin, että osatyökykyiset tai vammaiset henkilöt työskentelevät Työkanavan kautta? Vai onko tavoitteena, että asiakasyritys palkkaa osatyökykyisen tai vammaisen työntekijän, jonka taidot vastaavat yrityksen tarpeita, suoraan omalle palkkalistalleen? Onko tämä lopullinen päämäärä?

 

Niina Takalo:

Ehdottomasti, Työkanavan tavoitteena on aina edistää pysyvää työllistymistä. Ihannetilanteessa työntekijämme pääsevät Työkanavan kautta avoimille työmarkkinoille ja työllistyvät esimerkiksi niihin asiakasyrityksiin, joissa he ovat työuransa aloittaneet. Toivomme, että Työkanavalla hankittu työkokemus ja osaaminen auttavat heitä löytämään seuraavan työpaikan.

 

Katja Kuusela:

Minkälaiset mahdollisuudet tai osaaminen teillä on tukea näkövammaista siellä teidän prosesseissa?

 

Niina Takalo:

Työkanavalla ei ole vielä työllistetty näkövammaisia henkilöitä, mutta henkilökunnallamme on kokemusta näkövammaisten tukemisesta. Meillä on valmiudet ja mahdollisuudet tarjota henkilökohtaista tukea työssä onnistumiseen ja auttaa työolosuhteiden järjestelyissä, jotta voimme tukea näkövammaisia työntekijöitä parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Katja Kuusela:

Kuulostaa erinomaiselta, ja olemme mielellämme tukena esimerkiksi alkuvaiheen keskusteluissa. Haluamme varmistaa, että asiakkaan apuvälineet ovat kunnossa. Vaikka toivomme, että ne ovat jo kunnossa työnhakuvaiheessa, on tärkeää suorittaa tarkastuspisteitä varmistaaksemme, että kaikki on valmiina työllistymistä varten.

 

Niina Takalo:

Valmennusjaksoillamme on aina mahdollisuus hyödyntää erilaisia asiantuntijoita, tulkkia tai muita tarvittavia palveluita, jotta kaikki on valmista ennen työelämän alkua. Jos yrityksillä, työnantajilla tai työllistymisen parissa työskentelevillä on kysymyksiä, olemme erittäin mielellämme avuksi. Samoin vastaamme mielellämme työnhakijoiden kysymyksiin ja tarjoamme tukea. Lisätietoa meistä löytyy kotisivuiltamme osoitteesta tyokanava.fi. Sieltä löytyvät myös yhteystiedot, joiden kautta voi ottaa yhteyttä esimerkiksi asiakkuuspäällikköön työnantaja-asioissa tai palveluesihenkilöihin työntekijäkysymyksissä. Löydätte meidät myös sosiaalisesta mediasta: LinkedInistä, Facebookista ja Instagramista, joten toivottavasti tavoitatte meidät sieltä.

 

Katja Kuusela:

Kiitoksia niina hurjasti tästä vierailusta. Eiköhän me laiteta seurantaan kaikilla some alustoilla Työkanava OY. Kiitos kovasti.

 

 

Niina Takalo:

Kiitos paljon.

 

Lopputunnus

Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.