Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: Nä­kö­vam­mais­ten liiton työ­elä­mä­pal­ve­lut/työn­te­ki­jöi­den esittelyt, osa 4

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan työntekijäesittelyssä Ville Lamminen -jakson tekstivastineen. Tekstiä on muokattu äänitteeseen verrattuna kohdissa, joissa muokkaaminen parantaa merkittävästi luettavuutta.

Tällä sivulla

Kuuntele

Voit kuunnella Kuuma peruna -podcastia haluamastasi palvelusta. 

Kuuntele jakso Soundcloudista.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Spotifysta.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Apple podcasteista.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Suplasta.- Ulkoinen linkki

Lue

Kuuma Peruna, esittelyssä Ville Lamminen
(Toim. Mikael Mustonen)


Näkövammaisten liiton äänitunnus. Naisääni sanoo: Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.

Etäistä sahauksen ja vasaroinnin ääntä.


Mikael Mustonen
Aamujen aamua täältä podcastilaitoksesta. Kuuma peruna täällä taas jälleen kerran ja äänessä Mikael Mustonen.Tutustuminen Näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen henkilökuntaan jatkuu ja tänään kuulustelussa on Ville Lamminen, jota on paljon kuultu myös Kuuman perunan toisena äänenä tai ensimmäisenä äänenä. Ihan miten vaan. Joka tapauksessa tervetuloa Ville Lamminen tähän tuskalliseen piinapenkkiin.

Ville Lamminen
Aivan loistavan paljon kiitoksia. Tämähän on pelkästään kunnia.

Mikael Mustonen
Mika sä Ville oot oikein miehiäsi.

Ville Lamminen
No sen kun tietäisi, mutta vastataan tälleen, että Ville Lamminen. 51v. Töissä Näkövammaisten liiton työelämäpalveluissa digitalisaatioasiantuntijana, ja se saattaa olla se syy miksi mä oon tässä podcastissa.

Mikael Mustonen
Niin niin eli sut on siis pakotettu tän podcastin laitoksen uhriksi.

Ville Lamminen
Niin mä en ole ihan varma, että käytettiinkö kiristystä, uhkailua tai lahjontaa eniten, mutta lopputulos on tosiaan tässä että täällä ollaan.

Mikael Mustonen
Ymmärrän, mutta mistäs tiesit tänne tulla, eli mistä sä keksit tepin eli työelämäpalvelut alunperin ja miksi sä kiinnostuit tästä työstä?

Ville Lamminen
No täällä on semmoinen historia, että näkövammaisten liiton työllisyystoimikunta aikanaan keksi, että näkövammaisten liitossa pitäisi olla semmoinen henkilö töissä, joka erityisesti tutkisi ja vastaisi tästä näkövammaisten opiskelijoiden ja työssäkäyvien ja yrittäjien digitalisaatioon liittyvistä asioista ja ja laittoivat mokomat sitten paikan auki ja hain ja ilmeisesti jollakin tavalla sitten työhaastattelussa osasin käyttäytyä, koska tulin valituksi ja ajattelin ja tietysti ajattelen vieläkin, että jos vaikka omalla osaamisellaan jollain tavalla voisin edistää näkövammaisten työllistymistä ja miksei opiskelua ja yrittäjyyttäkin, että voisi sillä tavalla olla olla avuksi.

Mikael Mustonen
Ahaa, no ootko sä ollut avuksi?

Ville Lamminen
Se oli tietysti viime kädessä kysyttävä asiakkaalta, mutta mutta eivät ole ainakaan vielä irtisanoneet, että mä luulen, että tässä suhteessa tilanne on ihan hyvä vielä toistaiseksi, että kyllä mä uskon, että että tällä on joku merkitys ollut.

Mikael Mustonen
OK eli eli jonkinlaisessa balanssissa mennään kuitenkin.

Ville Lamminen
Joo kyllä vaan.

Mikael Mustonen
No mitä sä noin niinku tarkemmin ottaen puuhaat täällä työelämänpalveluissa?

Ville Lamminen
No olen yksin niitä näkövammaisten liiton työntekijöitä joiden työn keskeinen osa on digitaalinen saavutettavuus ja niin kun äsken vähän mainittiinkin niin niin mun osalta se tietysti on tuota opiskelun ja yrittäjyyden ja työelämän digitaalista saavutettavuutta eli mun pitäisi tietää mahdollisimman paljon digitaalisesti järjestelmistä, jotka liittyy näihin aiheisiin. Miten ne toimii apuvälineillä. Pitäisi tietää, mutta sitten tietysti myöskin pitää vaikuttaa. Pitää pyrkiä saamaan parannusta aikaiseksi, m iten se nyt sitten se vaikuttaminen, jätetään saavutettavuuspalautteita, yritetään joka käänteessä saada myönteistä muutosta aikaiseksi, kerrotaan saavutettavuusasioista mahdollisimman paljon, Kirjoitetaan lausuntoja vaikka saavutettavuuslainsäädäntöön jos on jotain vireillä, tai yksi lausunto, joka hiljattain tehtiin, oli ylioppilastutkintoon liittyvään koejärjestelmäuudistukseen; siitä kirjoitettiin. Että tämäntyyppisiä vaikutusasioita. Mutta sitten yksi iso kokonaisuus, jota tuntuu, että päivä päivältä arvostan enemmän, on viestintä. Eli kyllä se oikeastaan semmoisen esimerkin kautta voin sen kertoa, että mulla on semmoinen youtube-kanava kun Digivinkkejä ruudunlukuohjelman käyttäjille, ja kun mä katsoin tänä aamuna niin sitä oli viimeisen kuukauden aikana kuunneltu 17 tuntia sitä kanavaa ja se on sillai yllättävää, että se on kuitenkin hyvin tai melko pienelle porukalle, kun se on lukuohjelman käyttäjille ja se on vielä sen tyyppinen kanava, että siellä pitää osata aika paljon että pystyy niitä ohjata noudattamaan, niin silti se kiinnostaa niinkin paljon. Eli kyllä se mulle kertoo siitä tarpeesta tai toiveesta, että asioista viestitään ja kerrotaan ja se on kyllä semmoinen, joka jatkossakin tulee olemaan mahdollisimman paljon omalla työpöydällä, että että ei saa pimittää sitä mitä tietää, vaan pitää jakaa se myös ulos.

Mikael Mustonen
Niin kyllä kai me ollaan ylipäätään siinä siinä tilanteessa, että viestintää pitää aika monellakin tavalla toteuttaa vähän vähän jokaisella työpaikalla nykyään.

Ville Lamminen
Niin jopa tekemällä podcasteja.

Mikael Mustonen
Jopa sillä tavalla, joka tuntuu kyllä hullulta, mutta niin vaan sitäkin tehdään.

No sä kerroit jo aika paljon tuossa että millä alueilla sä teet töitä. Mutta mitkä on niitä sellaisia tilanteita missä asiakas sitten voi ottaa suhun yhteyttä.

Ville Lamminen
No jos ihan esimerkkien avulla, vaikka lähestyy niin opiskelija on soittanut meille kysyäkseen, että hei meillä on moodle mun oppilaitoksessa ja mä en osaa palauttaa täällä tehtävää, että onko se yleensä mahdollista palauttaa moodlessa se tehtävä suurennus tai ruudunlukuohjelmalla vai pitäisikö kehittää joku korvaava systeemi? Tai sitten oppilaitos saattaa soittaa mulle, että hei meillä tässä lukiossa on aloittanut nyt näkövammainen opiskelija. Miten ihmeessä nyt me täällä Abitissa tehdään nyt näitä kurssikokeita vai onko se mahdollista ja miten nää erityisjärjestelyjäasiat? Tai sitten voi yrittäjä olla yhteydessä, että mä suunnittelen ottaa käyttöön tollasen digitaalisen maksupäätteen, että miten se oikein on apuvälineiden kannalta, että mikä noin olisi semmoinen yksinkertaisin ratkaisu. Tai sitten joku työnhakija soitti tuossa hiljattain ja kyseli potilastietojärjestelmien saavutettavuusasioista, että miten ne yleensä toimii ja miten työn haussa. Ja se tietysti liittyy sitten hyvin pian jo kohtuullisiin mukautuksiin tai työkokeiluihin tai sellaisiin. Niissä ollaan mukana. Saavutettavuuteen ja muuhunkin liittyen tietysti. Sitten tulee työyhteisön sisältä kysymyksiä. Saattaa tulla vaikka ammatilliseen kuntoutukseen liittyvä kysymys kollegalta, että onko tässä nyt saavutettavuuden kannalta mahdollista jatkaa tai onko tilanne oikeinkin hyvä ja miten mennään. Että tämmöisiä ne esimerkit on. Näitä tulee. Ja tietysti iso osa työtä on se, että itsenäisesti selvittää, että pyrkii jo tietämään ennen kuin asiakas kysyy, niin se on semmoista jatkuvaa itsensä ajan tasalla pitämistä. Että se on ihan keskeinen. Ja ennen kaikkea niinku jos joku kuvittelee olevansa asiantuntija yksin, niin se loppuu kyllä lyhyeen, että se verkoston kunnioitus ja se että sitä käyttää hyväksi ja jakaa verkostollekin mahdollisimman paljon asioita, niin se se voima on. Ei täällä yksin mitään tiedä.

Mikael Mustonen
Näin se tahtoo olla. Mutta moninaisia juttuja sä tunnut tekevän. Ja mä tässä nyt ajattelin justiinsa että sun kannattaa tän podcastin jälkeen laittaa puhelin äänettömälle. Nimittäin varmaan puheluita alkaa tulemaan.

Ville Lamminen
Joo, ja se on jo äänettömällä, että ei mitään hätää niin.

Mikael Mustonen
Ai niin niin sä oot osannut ennakoida tämänkin.

Ville Lamminen
Kyllä kyllä.Tää menee työsuojeluun.

Mikael Mustonen
Juuri näin.
No nyt kun me ollaan saatu nää tylsät työasiat tästä alta pois niin nyt voidaan raotella kivasti esirippua sinne salatun siviilielämän puolelle niin mitä sulla kuuluu niin sanottuun normaaliin elämään silloin kun sä et ole töissä?

Ville Lamminen
Niin no ei varmaan mitään kovin salattua, mutta tota sanotaanko näin että niin kauan kun voi pelata korttia itseään parempien pokerikavereiden kanssa, tai niin kauan kuin voi grillailla kesäillassa tai hypätä talvella avantoon, tai miksei vaikka lyödä vähän urheiluvetoja, tai sitten voi vaikka seurata tuommoisen viisi tuntia jotain herkullista grand slam ottelua, niin kyllä mä luulen, että työkuviot ja nää saavutettavuushässäkät siinä mukavasti valuu pois mielestä.

Mikael Mustonen
Joo joo, eli siis käytännössä kuulostaa siltä, että sullakaan ei ole elämää.

Ville Lamminen
Niin tässähän on siis kysymys siitä, että mulla on ollut niinku monta vuotta tää Mikael Mustonen semmoisena elämänhallinnan tuutorina ja sehän nyt tietenkin selittää, että ollaan vähän playoff-viivan alapuolella. Mutta tota pyrimme muutokseen tässä.

Mikael Mustonen
Joo joo, mutta se siinähän olet valinnut kyllä mainion esimerkin elämänhallinnan kuvioihin. Joo mä sehän on ihan guru tällä alueella.

Ville Lamminen
Niin mä oon kuullut joo juttua semmoista.

Mikael Mustonen
Joo joo, mutta mutta tää on ihan yleistä näissä piireissä, että ei ole elämää, tai tai jos on, niin se on semmoista näyteltyä elämää sitten siellä siviilissä.

Ville Lamminen
(Nauraa) Kyllä vaan näinpä.

Mikael Mustonen
No mutta näin me olemme nyt päässeet luomaan pienen silmäyksen digitalisaatioasiantuntija Ville Lammisen sielunelämään ja jos nyt tässä tematiikassa alkoi kiinnostelemaan, että minkälaista apua Villeiltä olisi mahdollista saada, niin Villen täältä meiltä saa kiinni ainakin sähköpostilla, koska sen puhelin nyt on äänettömällä niin kannattaa sitä sähköpostia käyttää. Se on se…sano nyt Ville se sun osoite.

Ville Lamminen
No se on se Ville piste Lamminen ät näkövammaisten liitto piste fi vai onko se nyt sitten nakovammaisten. Se menee kielikin siinä silleen mukavasti solmuun, mutta semmoinen se nykyisin on, kun teimme tämän muutoksen, että osoitteet muuttui. Mutta tämmöinen on nykyisin.

Mikael Mustonen
Joo, mä halusinkin nimenomaan kuulla, että miten sä lausut tän nakovammaisten liiton.

Ville Lamminen
Okei.

Mikael Mustonen
Mutta jos nyt kuulijoilla siellä langattomuuden toisessa päässä tulee probleemia tai mietintää työelämään tai opiskeluun liittyen tai sitten näihin digitalisaatiojuttuihin, niin meihin voi ottaa yhteyttä sähköpostitse esimerkiksi ja osoite meillä on tällainen kun tyoelämäpalvelut ät nakovammaistenliitto piste fi. Mulla tulee jotenkin semmoinen hyvin kummallinen olo, kun mä lausun tota osoitetta.

Ville Lamminen
Niin tai sitten on joku syy siihen miksi on kummallinen olo mutta että joo, kyllä nää on ihan hauskoja.

Mikael Mustonen
Mutta tässä oli tämän kertainen Kuuma peruna. Nauhoituksen aikana ei vahingoitettu digitalisaatioasiantuntijaa. Kiitos kuulijoille kärsivällisyydestä ja kiitos Villelle.

Ville Lamminen
Kiitos haastattelusta.

Mikael Mustonen
Moi moi.


Etäistä sahauksen ja vasaroinnin ääntä.

Näkövammaisten liiton äänitunnus. Naisääni sanoo: Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.