Siirry pääsisältöön

Opas­koi­ra­päi­vä: Team Opaskoira

Kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään keskiviikkona 27.4. Opaskoirayhdistyksen vuoden teemana on "Team opaskoira".

Usein kuulemme huudahduksen "Tuolla on opaskoira! Onpa se viisas." Ja ovathan ne. Kaikkien viisaiden opaskoirien takana on iso tiimi ihmisiä, jotka ovat auttaneet opaskoiraa ja näkövammaista käyttäjää, jotta yhteistyö olisi parhaimmillaan saumatonta ja sujuvaa.

Opaskoirakko on tiimi, jonka taustalla on tiimi

Vapaaehtoiset hoitoperheet kasvattavat pennusta hyvätapaisen, sosiaalisen ja rohkean nuoren koiran.

Opaskoirakon ensimmäisenä yhteistyövuotena ammattilaiset kouluttavat koiran opastamaan valjaissa ja ohjaavat näkövammaista henkilöä liikkumaan koiransa kanssa. He neuvovat, kuinka koiran päivittäisestä hyvinvoinnista huolehditaan niin, että se edistää käyttäjän ja opaskoiran molemminpuolisen luottamuksen kehittymistä.

Opaskoirakoulujen väki on koiran ja käyttäjän eli koirakon tukena luovutuskurssin jälkeenkin, koko koiran työuran ajan, ja antaa jatkokoulutusta, neuvoo haasteissa ja huolehtii koiran terveydenhuollosta. 

Opaskoirayhdistys ja opaskoirayhteyshenkilöt järjestävät alueellisia tapahtumia niin näkövammaisille kuin muillekin opaskoirista kiinnostuneille.

Koe- ja kilpailutoiminta tarjoaa mahdollisuuden tarkistaa yhteistyötään opaskoiran kanssa, saada rakentavaa palautetta sekä asiantuntevaa opastusta entistä paremman yhteistyön saavuttamiseksi.

Tärkeä rooli koirakon arjessa ja tapahtumissa on myös vapaaehtoisilla näkevillä peesareilla, jotka ovat perehtyneet opaskoiriin ja näkövammaisen ohjaukseen. Tarvittaessa he auttavat turvallisten uusien reittien suunnittelussa ja harjoittelussa.

Virkeä, motivoitunut opaskoira ja koiraansa tyytyväinen käyttäjä on toimiva kaksikko, joka näkyy positiivisena esimerkkinä muille kulkijoille sujuvasta yhteistyöstä, jonka mahdollistavat ammattilaiset ja vapaaehtoiset.

Lisätietoa

puheenjohtaja Susanna Kovasin
Opaskoirayhdistys
p. 050 432 8431

Opaskoirayhdistyksen verkkosivut- Ulkoinen linkki 
facebook.com/opaskoirayhdistys- Ulkoinen linkki

Opaskoirayhdistys ry on opaskoirankäyttäjien etujärjestö, jonka toiminta-alue on koko Suomi. Yhdistys luokitellaan yleishyödylliseksi. Sen tärkeimmät tehtävät ovat opaskoirankäyttäjien oikeuksien seuraaminen, aluetoiminta ja opaskoiratoiminnasta tiedottaminen. Opaskoirayhdistys ry tekee yhteistyötä seuraavien tahojen kanssa; Näkövammaisten liiton opaskoirakoulu, Suomen Opaskoirakoulu Oy ja Opaskoirapalvelu Nouhau, sekä Näkövammaisten liiton, sairaanhoitopiirien ja peesarikerhon kanssa.