Siirry pääsisältöön

Nuo­ri­so­toi­min­ta

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea.
Kolme nuorta aikuista istuu sohvalla, yhdellä kädessä valkoinen keppi ja toisella pistekirjoituslehti.

Tällä sivulla

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea. Nuorisotoimemme antaa näkövammaisille nuorille mahdollisuuden itsensä ylittämiseen niin pienissä kuin suurissakin asioissa.

Nuorisotoimintamme on valtakunnallista ja avointa kaikille 12–30-vuotiaille näkövammaisille. Meillä on aina innostunut ilmapiiri. Hymyn, naurun, kaverin auttamisen ja yhteishengen määrällä – ja etenkin laadulla – mitattuna tapahtumamme ovat taattua ykkösluokkaa!


Nuorten tapahtumat

Nuorisotoimi järjestää monipuolista toimintaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tapahtumat on aina järjestetty näkövammaisille nuorille esteettömiksi: ohjaajia ja oppaita riittää. "Kaveria ei jätetä" -hengessä kukaan ei jää yksin tai vaille apua. Nuorisotoimen tapahtumien osallistumismaksu kattaa myös matkat julkisilla kulkuneuvoilla.

Vuoden perinteisiä kohokohtia ovat kesäleiri ja lokakuun toisena viikonloppuna järjestettävä nuorisofoorumi. Suomi on mukana myös pohjoismaisessa toiminnassa: joka vuosi jossakin maassa järjestetään pohjoismainen leiri. Lisäksi mukaan mahtuu erilaisia viikonlopputapahtumia. Tapahtumien ja ohjelmien teemat vaihtelevat laidasta laitaan. Nuorisotoimella on mahdollisuus toteuttaa myös nuorten tekemiä projekteja.


Näkkäriajot

Näkövammaiset nuoret kokoontuvat näkkäriajoihin jokaisen kuun ensimmäinen ja kolmas keskiviikko klo 18 etänä Teamsiin. Puhumme rennosti kaikesta maan ja taivaan väliltä. Puhetta riittää aina noin tunnin verran.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan rentoon porukkaan, laita sähköpostia teemu.ruohonen@nkl.fi ja saat Teemulta Teams-linkin näkkäriajoihin.

Teams on apuvälineillä saavutettava parhaiten joko Chrome-selaimella tai puhelimen sovelluksena.


Nutor

Nutor eli nuorisotoimijaryhmä on Näkövammaisten liiton valtakunnallinen nuorisotoimikunta. Se suunnittelee nuorille valtakunnallista toimintaa, kuten viikonlopputapahtumia ja kesän leirejä. Nutor ottaa myös kantaa ajankohtaisiin näkövammaisia nuoria koskettaviin aiheisiin ja tekee näkövammaisuutta tunnetuksi nuorten keinoin.

Nutorissa on puheenjohtaja ja neljä jäsentä. Jäsenet valitaan joka vuosi järjestettävässä nuorisofoorumissa. Ehdolle voivat asettua alle 30-vuotiaat alueyhdistyksen jäsenet.

Nutorin nykyiset jäsenet ovat puheenjohtaja Mehmet Kasap sekä Miina Grönroos, Jasmin Mikkola, Meri Kuusela ja Väinö Rihti.

Nutor-esittely

Esittely-äänitiedoston tekstivastineen löydät SoundCloudista- Ulkoinen linkki.

Nutorin jäsenten esittelyt löydät kuvan alta.

Viisi nuorta seisoo isolla shakkilaudalla, kullakin toinen jalka ison shakkinappulan päällä.
Nutor-porukka

Puheenjohtaja

Mehmet Kasap, Espoo

"Morjes! Oon Memu, 21-vuotias sosionomiopiskelija. Asustelen nykyisin Espoossa, mutta sydän sykkii edelleen kotiseudun Lappeenrannan suuntaan ja jonkinlainen karjalaisuus mussa edelleen elää. Aina en oikein tiedä mihin oon menossa ja yhteen asiaan keskittyminen on usein vaikeaa, mutta se ei tunnu menoa haittaavan. Tykkään tosi paljon ainakin uusista kokemuksista, opinnoistani, kesästä, hyvästä musiikista ja tietysti näistä hommista!

Nuorisotoiminnassa olen ollut aktiivisesti vuoden 2012 kesäleiristä lähtien. Tuolloin jäin koukkuun tähän mahtavaan porukkaan, enkä monen vuoden jälkeen ole vieläkään onnistunut pääsemään irti. Edelleen pyörin aktiivisesti mukana tapahtumissa, mutta vuodesta 2019 lähtien olen ollut aktiivisena mukana myös Nutorissa. Ehdolle minut sai asettumaan halu päästä suunnittelemaan toimintaa ja vaikuttamaan nuorten asioihin. Nuorisotoiminta on antanut minulle todella paljon mm. uusia kavereita, kokemuksia ja tärkeää vertaistukea. Minulle on erityisen tärkeää, että muutkin nuoret voivat jatkossa matalalla kynnyksellä saada toiminnan kautta näitä samoja asioita. Parasta nuorisotoiminnassa ja Nutorissa on, että toimintaa suunnitellaan oikeasti nuorten toiveet ja tarpeet edellä.

Törmäillään tapahtumissa!"

Jäsenet

Miina Grönroos, Helsinki

"Olen Miina, 22-vuotias nuori Helsingistä. Aloitin syksyllä 2020 liiketalouden opiskelut Laurea-ammattikorkeakoulussa Tikkurilassa. Opiskelun lisäksi suuren osan vapaa-ajastani vie urheilu etenkin harrastukseni maalipallon myötä.

Ensimmäinen nuorten tapahtumani oli vuoden 2015 kesäleiri. Minut valittiin Nutoriin ensimmäistä kertaa 2018, joten toista kautta mennään. Halusin hakea jäseneksi, koska haluan olla mukana suunnittelemassa tapahtumia, joissa on mahdollisuus vertaistukeen sekä unohtumattomiin ja kasvattaviin kokemuksiin. Lisäksi haluan edustaa aktiivista näkövammaista nuorta sekä omalta osaltani levittää tietoa nuorisotoiminnasta mahdollisimman monille nuorille, koska toiminnan kautta saa upeita kokemuksia ja ystäviä, jotka ainakin itselleni ovat korvaamattomia."

Jasmin Mikkola, Tampere

"Heips! Miä oon Jassu, 18-vuotias kotkalainen nuori. Tällä hetkellä opiskelen  kolmatta vuotta Tampereella ravintola- ja cateringalaa. Tämän lisäksi olen koulussa mukana oppilaskunnan hallituksessa sekä toimin tutor oppilaana. Vapaa-aikani menee urheilemiseen sillä pelailen maalipalloa.

Olen ensimmäisen kerran ollut mukana nuorten toiminnassa 2015 foorumissa. Seuraavan kerran olin mukana 2021 kesäleirillä, josta jäinkin tähän koukkuun ja päätinkin hakeutua Nutoriin ja tässä sitä ollaan. Päädyin hakemaan Nutoriin, sillä tykkään auttaa ja olla osana suunnitteluissa, järjestelyissä. 

Mielestäni kaikilla pitäisi olla turvallinen olo olla omaitsensä sillä se on jokaisen rikkaus. Kaikki ovat kuitenkin tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia kaikesta huolimatta. Tärkeää on myös, että jokainen uskaltaisi osallistua tapahtumiin sekö  saada ja ottaa vastaan vertaistukea muilta."

Väinö Rihti, Turku 

"Olen Väinö, 21-vuotias nuori Turusta. Opiskelen tällä hetkellä kolmatta vuotta tietojenkäsittelyä Turun ammattikorkeakoulussa, ja lisäksi toimin osa-aikaisena ict-ohjaajana näkövammaisten alueyhdistyksessä.

Harrastuksiin kuuluvat mm. sokkopingis ja maalipallo.

Oon ollut aktiivisesti mukana nuorisotoiminnassa vuodesta 2015 lähtien.

Olen saanut tapahtumista monia hienoja kokemuksia sekä uusia ystäviä.

Hain Nutoriin, koska haluan olla mukana suunnittelemassa tapahtumia, joissa kaikilla on mahdollisuus saada vertaistukea muilta nuorilta sekä hyviä uusia kokemuksia."

Meri Kuusela, Hämeenlinna

"Moro. Oon Meri, 21-vuotias nuori Hämeenlinnasta, vaikka sydämessäni oon aina tamperelainen. Opiskelen toista vuotta sosionomiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa. Käyn aktiivisesti kuntosalilla ja talvisin harrastan laskettelua. Lisäksi minua kiinnostaa kaikki, mikä liittyy kauneuteen ja hyvinvointiin. Tykkään myös käydä uimassa, kokata ja kuunnella musiikkia.

Oon ollut nuorempana mukana järjestämässä oman alueeni seurakunnan ja näkövammaisten alueyhdistyksen toimintaa. Lisäksi nuorisotoiminnassa olen ollut aktiivisesti mukana 2015 vuodesta lähtien ja vuosien varrella olen saanut paljon uusia ystäviä ja mahtavia kokemuksia. Hain Nutoriin mukaan, koska haluan antaa muille yhtä hienoja kokemuksia ja mahdollisuuksia solmia ystävyyssuhteita. Näkövammaisena vertaistuki on suuri rikkaus ja toivonkin mahdollisimman monen nuoren löytävän meidän toimintaamme mukaan."


Ota yhteyttä ja seuraa somessa

Nuorilla on NKL nuorisotoimi -ryhmä Facebookissa- Ulkoinen linkki ja tilit Instagramissa- Ulkoinen linkki ja Twitterissä- Ulkoinen linkki. Lisäksi käytössä on aktiiviset WhatsApp-ryhmät tapahtumakohtaisesti ja yleisenä nuortenryhmänä. Voit tutustua What'sApp-ryhmien sääntöihin täältä.

Nutorin sähköposti:
nutor@listat.nkl.fi

nuorisotoiminnan suunnittelija
Teemu Ruohonen
+358 50 596 5022
teemu.ruohonen@nkl.fi
PL 30, 00030 IIRIS