Siirry pääsisältöön

Maailman pis­te­kir­joi­tus­päi­vä 4.1.

Maailman pistekirjoituspäivä juhlistaa pistekirjoitusjärjestelmän keksijän, sokean Louis Braillen syntymäpäivää.
Vanha pistekirjoituskirja.

Tällä sivulla

Kansainvälistä Maailman pistekirjoituspäivää vietetään vuosittain 4.1. pistekirjoitusjärjestelmän keksijän ranskalaisen sokean Louis Braillen (1809–1852) syntymäpäivänä. Teemapäivä tunnetaan maailmalla myös englanninkielisellä nimellä World Braille day (ruots. Världsbrailledagen).

Maailman pistekirjoituspäivän historiaa

Teemapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2002. World Blind Unionin (WBU)- Ulkoinen linkki viidennessä yleiskokouksessa Melbournessa vuonna 2000 hyväksyttiin julkilausuma, jossa YK:ta ja sen alajärjestöjä kehotettiin viettämään Maailman pistekirjoituspäivää Braillen syntymäpäivänä. Tiettävästi ensimmäisenä teemapäivän otti kalenteriinsa Kanada, vuonna 2001.

Pistekirjoituksen historiaa

Braillen nimestä on tullut reilussa 200 vuodessa maailmanlaajuinen käsite ja synonyymi pistekirjoitusjärjestelmälle. Braille sai luomaansa kuuden pisteen kirjoitusjärjestelmään valmiiksi aakkoset ja välimerkit vuonna 1824 ollessaan vasta 15-vuotias koulupoika. Viisi vuotta myöhemmin vuonna 1829 hän lisäsi vielä kirjoitusjärjestelmäänsä matemaattiset merkit ja nuottikirjoituksen.

Kansainvälisen läpimurron pistekirjoitusjärjestelmä teki vuonna 1878, kun Ranskassa pidetty sokeainopettajien kansainvälinen kokous suositteli Braillen kirjoitusjärjestelmää käytettäväksi kaikissa sokeainkouluissa. Näin alkanut Braillen voittokulku huipentui myöhemmin toisen maailmansodan jälkeen siihen, että Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO ryhtyi huolehtimaan pistekirjoituksen kehittämisestä ja yhtenäisestä käytöstä kaikille maille ja kielialueille suositeltavana kirjoitusjärjestelmänä.

UNESCOn yleiskokouksen viides istunto hyväksyi kesäkuussa 1950 päätöslauselman Maailman brailleneuvoston- Ulkoinen linkki perustamisesta. Vuodesta 1952 lähtien sen keskeisiin tehtäviin on kuulunut toimia asiantuntijana ja edistää pistekirjoituksen tunnettuutta maailmalla. Vuodesta 1984 lähtien myös World Blind Union (WBU) on pitänyt asiaa näkyvästi esillä.

Braillen syntymän 200-vuotisjuhlavuonna 2009 pistekirjoitus sai runsaasti huomiota ja näkyvyyttä maailmalla eri medioissa. Suomessa julkistettiin juhlavuoden kunniaksi ensimmäistä kertaa postimerkki, jossa oli pistekirjoitusta. Monet yhdistykset järjestivät lisäksi paikkakunnillaan omia syntymäpäiväjuhlia pitkin vuotta. Innokkaimmat Braillen ystävät tekivät pyhiinvaellusmatkan Ranskaan Coupwrayn kylään Braillen kotimuseoon sekä Pariisin Pantheoniin, johon on haudattu Braillen maalliset jäännökset.

Nykytilanne

Braillen pistekirjoitusta voi nykyisin löytää monista paikoista aina VR:n kaukojunien istumapaikkojen numerolaatoista lääkepakkauksiin. Pistemerkinnät ovat helpottaneet monien näkövammaisten itsenäistä elämää ja parantaneet turvallisuutta. Lue lisää pistekirjoituksesta.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut maailmassa olevan noin 180 miljoonaa näkövammaista. Heistä 40–45 miljoonaa on sokeita ja loput eri tavoin heikkonäköisiä. Suomessa näkövammaisia on arviolta noin 50 000–60 000 ihmistä, joista 10 000 on sokeita ja loput eri tavoin heikkonäköisiä. Lue lisää näkövammaisuudesta.

Lähteet ja kirjallisuus

  • Bickel, Lennard 1988. Triumph over darkness. The life of Louis Braille. Asusanhaynes book. Allen & Unwin Australia.
  • Keravuori, Kirsi 1990. Siannahkataulusta digitaalitekniikkaan. Sata vuotta näkövammaisten kirjastotoimintaa 1890–1990. Helsinki: Näkövammaisten kirjastoyhdistys.
  • Vartio, Eero 1988. Yhdistystoiminnan kehityslinjat ja näkövammaisten tiedonsaannin historia.
  • Urpo Kuotola, Anja Tsokkinen & Eero Vartio (toim.). Suomen näkövammaisten ja näkövammaistyön historia. Helsinki: Näkövammaisten Keskusliitto ry.