Siirry pääsisältöön

Luetus-sovellus

Helppokäyttöinen Luetus®-lukusovellus puhuu koneäänellä tekstin, kuten lehdet ja kirjat.

Tällä sivulla

Voit käyttää Luetus-lukusovellusta tietokoneella Windows- ja Linux-ympäristöissä sekä Android- ja iOS-mobiililaitteilla. Verkkopalvelusta voit hakea käyttäjätunnuksellasi luettavaa suoraan lukusovellukseen tai selaimella.

Sanoma- ja aikakauslehtien lisäksi palvelussa on tarjolla tuhansia vapaaehtoisten asiakkaiden skannaamia kirjoja. Saat lehdet kuunneltavaksi heti niiden ilmestyttyä. Esimerkiksi oma sanomalehtesi on jo aamulla kuunneltavissa.

Lukusovelluksissa teksti on luettavissa myös laitteen näytöltä. Voit muuttaa koneäänen nopeutta ja tekstin kokoa itsellesi sopivaksi. Tietokoneella pystyt käyttämään sovellusta myös omilla apuvälineillä kuten suurennusohjelmalla tai pistekirjoitusnäytöllä.

Julkaisujen ilmestymistä voit seurata postituslistojen tai henkilökohtaiseen sähköpostiisi tilattavan ilmoituksen avulla.

Luetus-palvelun voi saada käyttöönsä henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %.

Lähetämme sinulle sopimuksen allekirjoitettavaksi. Palautettuasi sen saat käyttöönottoa varten ohjeet sähköpostilla sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan tekstiviestillä.

Sovellusten käyttöohjeet ja latauslinkit

Ohjeet avautuvat Ohjepankkiin.

Latauslinkit Luetus-sovelluksille:

Näin otat käyttöön Windows Luetuksen

Julkaisun hakeminen Luetus-sovellukseen

Luetus-palvelun osoite on https://luetus.nkl.fi- Ulkoinen linkki. Tarvitset kirjautumiseen palvelutunnukset.

Luetus-palvelussa voit hakea julkaisuja aliashakunimen avulla. Aliashakunimi on julkaisun pikahakunimi.  Kirjoita aliashakunimi Luetus-sovelluksen Julkaisujen haku -kohtaan. Aliashakunimellä saa ladattua aina kyseisen julkaisun uusimman Luetus-palvelussa olevan numeron. Linkki aliashakunimien listaan on Luetus-palvelun etusivulla- Ulkoinen linkki.

Voit hakea myös aikaisemman päivän sanomalehteä. Kirjoita Luetus-sovelluksen Julkaisujen haku -kohtaan lehden tiedostonimi, joka alkaa julkaisun alias-nimellä. Sen perään kirjoitetaan lehden ilmestymispäivä näin: vuosi kahdella numerolla, kuukausi kahdella numerolla ja päivämäärä kahdella numerolla, ei välilyöntejä tai välimerkkejä. Esimerkkejä:

  • Helsingin Sanomien aliasnimi on hs. Jos haet vuoden 2020 helmikuun ensimmäisen päivän lehteä, olisi hakunimi hs200201.
  • Tekniikan Maailman aliasnimi on tekn. Jos haluaisit hakea vuoden 2020 toisen numeron, olisi silloin hakunimi tekn2002.

Digineuvonta

Ota yhteyttä meihin, jos tarvitset apua Luetus-palvelun käytössä.

Digineuvonnan yhteystiedot- Ulkoinen linkki