His­to­riak­lu­bi

Näkövammaismuseon historiaklubi on näkövammaisuuden ja vammaisuuden teemoihin pureutuva kaikille avoin opintokerho. Historiaklubin tilaisuuksissa tartutaan ennakkoluulottomasti vammaisten elämäkertoihin, keskustellaan kokemuksellisesta historiasta ja tutustutaan uusimpaan vammaishistorialliseen tutkimukseen.

Vuosi 2016

Syksy 2016

Syyskuu

Syyskuun historiaklubilla keskiviikkona 7.9 klo 15-16.30 aiheena Liikemiehiä ja teollisuuspatruunoita - näkökulmia näkövammaisten yrittäjien historiaan 1800-luvulta nykypäivään. Museoamanuenssi Kari Huuskonen alustaa aiheesta. Paikka Iiris-keskus, kokoustila Mathilda.

Lokakuu

Lokakuun historiaklubilla keskiviikkona 5.10 klo 15-16.30 aiheena Naamion takaa - Näkövammaisteatterin historia. Museoamanuenssi Kari Huuskonen ja näyttelijä Inkeri Kauppinen keskustelevat Näkövammaisteatterin vaiheista 1980-luvulta nykypäivään. Paikka Iiris-keskus, kokoustila Mathilda. Kuuntele tallenne historiaklubilta, linkki alla.

Lokakuun historiaklubi-spesiaali

Lokakuun urheiluaiheisessa historiaklubi-spesiaalissa pe 21.10 klo 16.30-18.30 aiheena on Kansainvälisillä kilpakentillä - näkövammaisurheilijoiden kisamatkailu 1980-luvulta nykypäivään.

Ohjelmassa paneelikeskustelua mm. huippu-urheilusta, kisamatkoista ja kommelluksista kulissien takana. Keskustelijoina kilpakenttien sankareita ja urheilutoimitsijoita vuosikymmenien varrelta. Tuomas Törrönen juontaa ja johtaa puhetta. Keskustelun lomassa kuuntelemme myös Näkövammaismuseon vanhoilta arkistotallenteilta välähdyksiä kisamatkoilta vuosikymmenien takaa.

Paikka on Iiris-keskus, Braille-sali. Vapaa pääsy.

Marraskuu

Marraskuun historiaklubilla keskiviikkona 2.11 klo 15-16.30 aiheena Näkövammaisten partiotoiminnan historia. FM Teuvo Ruponen alustaa aiheesta. Paikka on Iiris-keskus, kokoustila Mathilda.

Kevät 2016

Maaliskuun historiaklubilla keskiviikkona 2.3 klo 15.00–16.30 aiheena on Näkövammaiset mediassa. Käsittelemme näkövammaisten medianäkyvyyttä 1800-luvun lopulta nykypäivään. Millaisessa valossa näkövammaiset ovat näyttäytyneet julkisuudessa eri aikoina? Mistä on puhuttu, kuka puhuu ja kenen suulla? Museoamanuenssi Kari Huuskonen alustaa aiheesta. Paikka on Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris, kokoustila Mathilda.

Kevätkauden viimeisellä historiaklubilla keskiviikkona 6.4 klo 15.00–16.30 keskustellaan näkövammaishuumorista. Mitä ja millaista on näkövammaishuumori? Mikä naurattaa ja mille on lupa nauraa? Museoamanuenssi Kari Huuskonen alustaa aiheesta. Oheislukemistona Näkövammaisten Loma ry:n julkaisema perinnekirja: Näkemiin sanoi sokea - Näkövammaiskaskuja ja anekdootteja n:o 1 (1994). Kirja löytyy äänikirjana Celian kokoelmista. Paikka on Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris, kokoustila Mathilda.

Helmikuu

Kevätkausi käynnistyy helmikuussa. Helmikuun historiaklubilla keskiviikkona 3.2 klo 15–16.30 tutustutaan ortodoksisen kirkkohistorian ja perinteentuntijan Timo Lehtosen uunituoreeseen teokseen: Vaienneet kellot - autonomian ajan sotilaskirkot 1809–1917. Museoamanuenssi Kari Huuskonen haastattelee tietokirjailijaa. Paikka on Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris, kokoustila Mathilda.

Vuosi 2015

Toukokuun historiaklubilla 6.5 klo 15.00–16.30 vapaamuotoista keskustelua sekä näkövammaisten kirjastotoiminnan 125-vuotisesta historiasta että sokeainopetuksen 150-vuotisesta historiasta. Suunnittelemme myös syyskuun historiaklubin retkeä Hietaniemen vanhalle hautausmaalle sokeainopetuksen pioneerien haudoille. Sokeainopetuksen 50-vuotisjuhlissa vuonna 1915 näkövammaiset kävivät viemässä kukkia maamme ensimmäisen sokeainkoulun perustajan Matilda Linsenin haudalle. Vuonna 1965 sokeainopetuksen 100-vuotispäivänä kukkalaitteet käytiin laskemassa Hanna Ingmanin, Kyösti Sipilän ja Uno Cygnaeuksen haudoille. Tänä vuonna syyskuussa 2015 tulee kuluneeksi 150-vuotta sokeainopetuksen alkamisesta Suomessa.  Kunnioitamme vanhaa haudallakäyntitraditiota, ja käymme viemässä kukat heille kaikille.

Huhtikuu

Huhtikuun historiaklubilla keskiviikkona 1.4 klo 15.00–16.30 tutustuttiin Suomen Vammaistutkimuksen Seuran uuteen vuosikirjaan Vammaisten ihmisten elämä ja elämäkerta sekä keskusteltiin kysymyksestä: Miksi vammaiset syrjäytyvät työelämästä? Vieraana Suomen Vammaistutkimuksen Seuran puheenjohtaja, dosentti Antti Teittinen.

Maaliskuu

Maaliskuun historiaklubilla tutustuttiin VTT Heli Leppälän uunituoreeseen väitöskirjaan: Vammaisuus hyvinvointivaltiossa. Invalideiksi, vajaamielisiksi tai kehitysvammaisiksi määriteltyjen kansalaisasema suomalaisessa vammaispolitiikassa 1940-luvun taitteesta vuoteen 1987.

Helmikuu

Helmikuun historiaklubilla keskiviikkona 4.2 keskusteltiin suomalaisen vammaisliikkeen historiasta. Vieraina olivat Elämän kynnyksellä - Vammaisliikkeen synty -artikkelikokoelman toimittajat Matti Laitinen ja Heini Saraste sekä Kynnys-lehden toimitussihteeri Sanni Purhonen.

Vuosi 2014

Joulukuu 2014

Näkövammaismuseon joulukuun historiaklubilla keskiviikkona 3.12. klo 15-17 keskusteltiin tietokirjoista ja niiden tekemisestä. Vieraana pastori ja tietokirjailija Hannes Tiira. Paikka on Iiriksen Braille-sali.

Marraskuu 2014

Näkövammaismuseon marraskuun historiaklubilla keskiviikkona 5.11 klo 15-17 Iiriksen Braille-salissa keskustellaan kuunnelmista ja ideoidaan toimintaa oman kuunnelmateatterin ja/tai kuunnelmakerhon ympärille. Tilaisuus aloitetaan kuuntelemalla vuoden 1974 sokeain kuunnelmapalkinnon voittanut kuunnelma Naavankaira. Kesto n. 50 min. Yleisradiolle kirjoittanut Väinö Karihtala. Ohjaus Väinö Vainio. Musiikin säveltänyt Toni Edelman.
Henkilöt:
 • Simaus, Kauko Kokkonen.
 • Ohranpoikia, Erkki Luomala.
 • Sonni-Uponen, Topi Reinikka.
 • Isi, Kalevi Kahra.
 • Nainen, Terttu Soinvirta.
 • Suojeluskunnan päälikkö, Risto Aaltonen.
 • Työnjohtaja, Seppo Sariola.
 • Vuorinen, Pertti Kelkka.
 • Kersantti, Juha Kandolin.
 • Rajasotilas, Kari Paukkunen.
 • Poliisi, Voitto Nurmi.
 • Kuulustelija, Ossi Ahlapuro.
 • Tuomari, Heikki Heino.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lokakuu 2014

Näkövammaismuseon lokakuun historiaklubilla keskiviikkona 8.10 klo 15-17 Iiriksen Braille-salissa keskustellaan VTM emeritus kuntoutusjohtaja Teuvo Ruposen uunituoreesta historiatutkimuksesta: Tietoa ja tasavertaisuutta tavoittelemassa - Näkövammaisten oppi- ja korkeakouluopiskelun ensimmäiset vuosikymmenet. Museoamanuenssi Kari Huuskonen haastattelee teoksen tekijää, jonka jälkeen on mahdollisuus yleisökysymyksille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuus nettiradioidaan.

Toukokuu 2014

Tervetuloa näkövammaismuseon kevätkauden viimeiselle historiaklubille kokoustila Hannaan keskiviikkona 7.5 klo 15-17 keskustelemaan näkövammaisten naisten elämäkerroista ja kertomisen tavoista. Tarkastelun kohteena ovat Marja-Liisa Elorannan omaelämäkerrallinen teos Velka taakka (2012) sekä Minna Piispan toimittama artikkelikokoelma Uskalla olla, uskalla puhua: vammainen nainen ja väkivalta (2013). FM Eero Vartio alustaa aiheesta, jonka jälkeen on mahdollisuus avoimeen keskusteluun ja kokemusten vaihtamiseen. Alustusesitelmä taltioidaan ja se on kuunneltavissa alla olevasta linkistä.

Huhtikuu 2014

Huhtikuun historiaklubilla keskiviikkona 2.4 käsittelemme Oskari Lehtivaaran (1909-1995) omaelämäkerrallista teosta Perintö. Kuka oli Oskari Lehtivaara ja millaisen henkisen perinnön hän jätti jälkipolville? FM Eero Vartio alustaa aiheesta, jonka jälkeen on mahdollisuus avoimeen keskusteluun ja kokemusten vaihtamiseen.
Historiaklubin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Kuurosokeita varten paikalla on induktiosilmukka.