Nä­kö­vam­mais­mu­seo

Näkövammaismuseo on Näkövammaisten liiton omistuksessa toimiva vammais­historiallinen erikoismuseo.

Museo huolehtii näkövammaisyhteisöä koskevan historian ja kulttuuriperinnön tallettamisesta, tutkimisesta ja näytteilläpitämisestä. Museon kokoelmissa on esineitä, valokuvia, asiakirjoja, ääni- ja puhetallenteita sekä jäsenlehtiä ja kirjoja. Kokoelmat valottavat näkövammaisten opetuksen, perinteisten ammattien, tiedonsaannin sekä arjen apuvälineiden ja järjestötoiminnan historiaa 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

Näyttelytoiminnan lisäksi museo tarjoaa arkisto- ja tietopalveluja alan tutkijoille. Tarjoamme myös neuvontapalveluja museoiden ja kulttuurilaitosten esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Kevään 2020 historiaklubit

Tervetuloa Näkövammaismuseon historiaklubeille! Aloitamme keväällä 2020 uuden historiasarjan teemalla näkövammaisten ammattiperinteet. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Keskiviikkona 19.2. klo 15–16.30 Mestareita ja kisällejä – näkövammaiset huonekaluverhoilioina. Vieraana käsityömestari, verhoilija Tuomo Arvola. Museoamanuenssi Kari Huuskonen haastattelee. Paikka on Iiris-keskus (Marjaniementie 74, Helsinki), kokoustila Outa (6 krs.).

Keskiviikkona 17.3. klo 15–16.30 Näkövammaiset filminkehittäjinä. Vieraana tietokirjailija Teuvo Ruponen. Museoamanuenssi kari Huuskonen haastattelee. Paikka on Iiris-keskus, kokoustila Einar (6 krs.).

Historiaklubin haastattelut ovat myöhemmin kuunneltavissa myös museon verkkosivuilta.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Museo sijaitsee Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa. Käyntiosoite on Marjaniementie 74, 00930 Helsinki.

Näkövammaismuseo on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 12–15. Ei pääsymaksua.