Dai­sy-ää­nit­tei­den tuot­ta­mi­nen

Daisy-julkaisut muodostuvat mp3-muotoisista äänitiedostoista ja ohjaavista datatiedostoista. Niitä voidaan tuottaa tietokoneohjelmilla tai tarkoitusta varten kehitetyillä laitteilla. 

Tuotantovälineet

Tietokoneohjelmat

Plextalk Recording Software (PRS)

Tällä hetkellä käytössämme on Plextalk Recording Software -niminen äänitysohjelma (PRS), joka sekä äänittää että muuttaa aineiston Daisy-muotoon. Ohjelmaan voi tuoda myös muilla välineillä tuotettuja äänitiedostoja ja muokata niiden rakennetta.

PRS-ohjelma on englanninkielinen, mutta sivuillamme on suomenkieliset ohjeet. Ohjelmaa myy Suomessa Näköpiste Polar Print Oy.

PRS-ohjelmasta on julkaistu päivitysversio 2.05.04.00. Alla olevalla päivityspaketilla voi päivittää ainoastaan aiemmin hankitun maksullisen ohjelman. Asennuksessa tarvitaan CD-key, joka on tullut ohjelman mukana.


Obi

Obi on maksuton sovellus Daisy- ja Epub-äänijulkaisujen tuottamiseen. Sovellus on ladattavissa kansainvälisen Daisy-konsortion verkkosivuilta.

Obi-sovelluksen kotisivu

Äänityslaitteet

Osa äänittävistä laitteista muuttaa materiaalin suoraan Daisy-muotoon. Materiaali on mahdollista tuottaa myös muilla digitaaliseen muotoon tallentavilla äänityslaitteista ja muokata jälkikäteen Daisy-muotoon esim. PRS-ohjelman avulla. Daisy-äänityslaitteita: Plextalk PTR2, Plextalk DR-1, Plextalk Linio Pocket (taskukokoinen malli).

Käyttöoppaat- ja ohjeet

Tärkeä muutos äänilehden lukemiseen 4/2017 alkaen.
Julkaisun nimen tulee olla yhdessä fraasissa ja ensimmäinen jakso. Tervehdykset tai muut tavat jatkaa lukemista aloitetaan uudesta jaksosta numero 2. Katso tarkempi ohje "Julkaisun ensimmäisen jakson ja fraasin lukeminen tai korjaaminen".

Tekstiohjeet: PRS-ohjelma ja julkaisutuotanto

Video-oppaat: PRS-ohjelma ja julkaisutuotanto

Muut ohjeet

Tietoa tuottajille

1. Koulutusta

Äänilehtiä näkövammaisille tuottavat yhteisöt voivat tiedustella mahdollisuutta saada PRS-äänitysohjelman käyttökoulutusta Näkövammaisten liitossa. Tiedustelut: Daisy-neuvonta, p. (09) 3960 4040, aanilehdet@thp.nkl.fi

2. Postituslista

Daisy-julkaisujen tuottajille on olemassa oma sähköpostilista, jonka kautta välitetään uutisia ja tietoiskuja julkaisujen tekemiseen liittyvistä asioista. Listan jäsenet voivat esittää kysymyksiä ja keskustella tuotantoon liittyvistä asioista keskenään. Liittymispyynnön voi lähettää osoitteessa http://thplst.nkl.fi/cgi-bin/mailman/listinfo/daisy-tuotanto.

Yhteystiedot

Näkövammaisten liitto ry
Tiedonsaantipalvelut
Daisy-neuvonta
p. (09) 3960 4040
aanilehdet@thp.nkl.fi

Lisätietoa www-sivuillamme

Lisätietoa muilla www-sivuilla