Pu­hu­van pank­kiau­to­maa­tin käyt­töoh­je

1. Yleistietoa puhetuetusta käyttöliittymästä

  • kuulokkeiden kytkeminen käynnistää puhetuen
  • asioinnin aikana automaatin näytöllä ei esitetä asiakkaan henkilökohtaisia tietoja, kuten saldotietoja
  • kuulokkeen poistaminen/irtoaminen ei aiheuta henkilökohtaisten tietojen näkymistä näytöllä asioinnin aikana
Käteisnosto
Päävalikon Otto-valinnan jälkeen on valittavissa esivalitut summat tai muun summan syöttö

Saldotiedot
Käteisnoston yhteydessä valittavissa on joko puhuttuna tai kuitille
Päävalikon Saldo-valinnalla puhuttuna on erillinen saldokysely

Ottopisteen näytön vasemmalla ja oikealla puolella olevat valintanäppäimet on nimetty puhetuetussa käyttöliittymässä siten, että vasemmanpuoleiset valintanäppäimet ovat ylhäältä alaspäin f1 - f4 ja oikeanpuoleiset valintanäppäimet ylhäältä alaspäin f5 - f8.

2. Puhetuettu asiointi Ottopisteillä

Kuuntele rauhassa annetut ohjeet. Toimi huolellisesti ja kiirehtimättä.

Asioinnin aloitus:
  • Ota kuulokkeet esille ja käyttövalmiiksi ennen asioinnin aloittamista.
  • Kytke kuulokeliitin (jos kuulokkeista ei kuulu mitään, irrota ja kytke kuulokkeet uudelleen).
  • Toimi annettujen ohjeiden mukaan.
  • Voit aina halutessasi keskeyttää asioinnin STOP-näppäimellä (ylin toimintonäppäin numeronäppäimistön oikealla puolella).
  • Sirukortilla voit aina keskeyttää asioinnin poistamalla kortin lukijasta.
HUOM! Keskeyttäminen ei ole mahdollista rahasumman valinnan jälkeen.
Asioinnin lopetus:
  • Ota kortti ja rahat
  • Asioinnin päättyessä automaatti pyytää irrottamaan kuulokkeet
Käytettävissä kuulokkeissa tulee olla 3,5 mm:n liitin, joka kytketään Ottopisteen etureunassa olevaan kuulokeliitäntään. Korvanappikuulokkeet on hyvä vaihtoehto käytettäviksi kuulokkeiksi.

3. Yhteydenotto ongelmatilanteissa

Jos kadotat kortin tai epäilet, että korttisi on varastettu, ilmoita välittömästi omaan pankkiisi tai pankkien yhteiseen korttien sulkupalveluun p. 020 333.

Tiliin tai tilitapahtumiin liittyvissä asioissa ota yhteys omaan tilipankkiin. Pankki selvittää tiliin liittyvät asiat yhdessä Automatian kanssa.

Automaattiin liittyvistä havainnoista (ilkivalta, toimimattomuus, epäilys automaattiin asennetuista siihen kuulumattomista osista) voi ilmoittaa automaatin ylläpitäjälle p. 020 330 (Otto.-info 24/7).

4. Turvallisuusohjeet

Seiso keskellä automaatin edessä asioinnin aikana.

Suojaa tunnusluvun näppäily toisella kädellä.

Mikäli havaitset automaatissa jotakin epäilyttävää, älä käytä sitä.

Ole tarkkaavainen, jos tuntematon ihminen tarjoaa pyytämättä apuaan tai muutoin lähestyy sinua automaatilla ollessasi. Älä anna kenenkään häiritä asiointiasi automaatilla.

Jos joudut jonottamaan automaatille, älä avaa käsilaukkuasi tai kukkaroasi jonottaessasi.

Ota korttisi ja rahasi ennen poistumista. Laita nostamasi rahat talteen välittömästi ne saatuasi.

Toimi huolellisesti ja kiirehtimättä.

Muista, että voit aina keskeyttää asioinnin STOP-näppäimellä (ylin toimintonäppäin numeronäppäimistön oikealla puolella). Sirukortilla asioinnin voit aina keskeyttää poistamalla kortin lukijasta. HUOM! Keskeyttäminen ei ole mahdollista rahasumman valinnan jälkeen.

5. Puhetuetun Otto-automaattimallin sanakartta

Tämä Otto-automaattimalli sijoitetaan aina sisätiloihin. Malliltaan laite on kapea.

Automaatin pystypinnan täyttävät näyttö ja valintanäppäimet sekä niiden alle sijoitetut kuittiaukko ja kortinlukijat.

Vaakapinnan keskelle sijoitettua näppäimistöä suojaavat molemmille puolille asennetut näkösuojaa antavat laidat. Laite on helppo tunnistaa niistä.

Tämä on myös ainoa malli, jonka etuseinään, näppäimistön alapuolelle on sijoitettu toimintoja. Kuulokeliitäntä sijaitsee oikeassa reunassa ja rahanjakajan luukku sen alapuolella keskellä, muihin automaatteihin verrattuna paljon alempana.

Näyttö on sijoitettu automaatin yläosan pystypinnan keskelle ja sen molemmilla puolilla on valintanäppäimet. Näyttö on upotettu. Muovisentuntuisten valintanäppäinten muoto on pyöreä.

Alue, jolla näyttö ja valintanäppäimet sijaitsevat, on tummanharmaa. Valintanäppäimet ovat myös tummat, mutta jokaisen ympärillä on valkoinen rengas ja myös niihin liittyvät johteet ovat valkoiset.

Näytön alla, laitteen pystypinnassa, on kolme elementtiä. Vasemmalla on kuittiaukko, keskellä magneettijuovakortin lukija ja oikealla sirukortin lukija.

Kuittiaukon ympärillä on vaaleanharmaasta pohjasta erottuva tummanharmaa soikio. Magneettijuovakortin lukijaa ympäröivät huulet ovat himmeän keltaiset ja pykälöidyt. Keskellä on syvä kolo.

Sirukortinlukijalla on symmetrisesti muotoillut siniset huulet, joiden keskikohtaa on hieman madallettu.

Automaatin vaakapinnan keskellä on näppäimistö ja sen molemmin puolin suojaksi kaartuvat laidat.

Muista automaateista poiketen numeronäppäimet ovat ovaalinmuotoiset. Numero viiden kohomerkki on heikko. Numero nollan molemmin olevat näppäimet on merkitty kohomerkein: vasemmanpuoleinen miinusmerkillä ja oikeanpuoleinen plusmerkillä. Harjaantunut voi erottaa kohomerkinnät.

Toimintonäppäimet ovat soikeat. Niiden ylin näppäin, stop, on punainen ja sen oikeassa reunassa on kohollaan oleva x-merkki. Myös toimintonäppäinten alin, vihreä ok - painike on merkitty kohokuviolla, joka on muodoltaan rengas. Näitä kahta kohomerkkiä on vaikea tunnistaa.

Keskellä automaatin etuseinää, näppäimistön alapuolella, on rahanjakajan luukku. Se on kooltaan suurempi ja sijaitsee varsin alhaalla muihin automaatteihin verrattuna, mikä on syytä ottaa huomioon. Kun rahat ovat tulossa, aukossa vilkkuu vihreä valo.