Am­mat­ti­tie­to­pank­ki


Näkövammaisia henkilöitä työskentelee monenlaisissa ammateissa ja kaikilla aloilla.

Kartoitimme haastattelujen pohjalta ammatteja ja työtehtäviä, joissa näkövammaiset työntekijät ja yrittäjät työskentelevät. Ammattitietopankki tarjoaa tietoa näistä ammateista, näkövamman aiheuttamista haasteista työssä ja erityisesti siitä kuinka haasteet voidaan ratkaista.

Ammattitietopankki on tarkoitettu erityisesti ammatinvalintavaiheessa oleville nuorille ja ammattia vaihtaville näkövammaisille henkilöille. Se tarjoaa käytännön tietoa myös työnantajille, opinto-ohjaajille, te-toimiston henkilökunnalle sekä työterveyshuollolle.

Kuva, jossa on kädet pistenäytöllä.

Ratkaisuja työhön

Kuva, jossa mies punoo rottinkia.

Työympäristöä mukauttamalla voidaan saada pienilläkin keinoilla helpotusta työntekoon, esimerkiksi valaistusratkaisuilla. Työnantaja voi hakea TE-palveluista kustannuksiin työolosuhteiden järjestelytukea. Kela kustantaa työntekijälle kalliit tietotekniset apuvälineet työhön. Työtehtäviä voidaan myös joutua järjestelemään.
Haastattelut on tehnyt ja tekstit koostanut Marina Baarman syksyn 2013 aikana. Palautetta voi antaa työllisyyspäällikkö Taru Tammelle, taru.tammi(ät)nkl.fi tai (09) 3960 4482.