App­len mo­bii­li­lait­tei­den käyt­töo­pas nä­kö­vam­mai­sil­le


  36

1 Lukijalle

Tämä on Applen iPhone ja iPad-laitteiden käyttöopas näkövammaisille käyttäjille. Laitteiden käyttöjärjestelmä on nimeltään iOS.

Ohjeistetut toiminnot ja ohjauseleet on kerrottu VoiceOver-ruudunlukuohjelmaa käyttävien kannalta. Sovellusten näkymät ja painikkeet on kuvailtu enimmäkseen iPhonen käyttäjille. iPadissa näkymät eroavat jonkin verran laitteen suuremman näytön johdosta lähinnä siten, että moni näkymä tulee joko rinnakkaiseen sarakkeeseen tai ns. ponnahdusikkunana. iPadin toimintapainikkeiden sijainti voi myös olla erilainen kuin iPhonessa. Näkymät muuttuvat sen mukaan, missä asennossa laitetta pidetään. Ohjauseleet ja perustoiminnot ovat molemmissa laitteissa samat.

iOS-laitteissa on tehdasasennuksena valmiina käyttöön otettavaksi VoiceOver -ruudunlukuohjelma sekä mahdollisuuksia värien ja fonttien säätämiseen. VoiceOveria voi käyttää puhesyntetisaattorin tai pistenäytön kanssa. Zoomaus-suurennustoiminto auttaa heikkonäköisiä.

Tässä oppaassa on kuvattu tärkeimmät toiminnot ja vain joitakin sovelluksia. Lukija saa perustietoa mobiililaitteensa toiminnasta ja pääsee alkuun laitteen itsenäisen tutkimisen ja hallinan kanssa.

Lisää näkövammaisille valmistettuja iOS-laitteisiin liittyviä ohjeita on Näkövammaisten liiton verkkosivuilla osoitteessa www.nkl.fi/ict-pankki.

Maaliskuu 2016, Näkövammaisten liitto ry

2 Yhdeksän lyhyttä pikaohjetta

Näiden lyhyiden ohjeiden avulla voit päästä alkuun laitteen käytössä VoiceOver-ruudunlukijan kanssa, ellet kaipaa tarkempia tietoja. Suosittelemme kuitenkin lukemaan ohjeen muut osiot.

1. Kotipainikkeella saat aktivoitua laitteen lukitusta tilasta, suljet sovelluksia ja siirryt Kotivalikon ensimmäiselle sivulle.

2. Virtakytkimen pitkä painallus sammuttaa laitteen kokonaan. Käynnistäminen pitää tehdä silloin virtakytkintä pitkään painamalla. Lyhyt painallus aktivoi lukitusta tilasta.

3. VoiceOver-ruudunlukuohjelma käynnistyy Kotipainikkeen kolmoispainalluksella. Kolme uutta painallusta sammuttaa sen. VoiceOver muuttaa ohjauseleitä: selaaminen tapahtuu vaakasuorilla ja pystysuorilla pyyhkäisyillä, valinta tehdään kaksoisnapautuksella. Näyttöä vieritetään kolmen sormen pyyhkäisyillä ylös/alas ja vierekkäisiä sivuja selataan kolmen sormen pyyhkäisyillä vasen /oikea. VoiceOverin asetukset ovat kohdassa Asetukset / Yleiset / Käyttöapu / VoiceOver.

4. Värien kääntö, näytön suurennus ja muita heikkonäköisiä hyödyntäviä ominaisuuksia on käyttöönotettavissa kohdassa Asetukset / Yleiset / Käyttöapu.

5. VoiceOverin ollessa käynnissä näytöllä tehtävä kahden sormen "nupin ympäri" -pyöräytysele selaa Roottori-sovelluksessa olevia asetuksia. Pystysuorilla pyyhkäisyillä selataan vaihtoehtoja ja viimeinen VoiceOverin lukema vaihtoehto jää voimaan. Asetuksia määritellään kohdasta Asetukset / Käyttöapu / VoiceOver / Roottori.

6. Kotivalikko sisältää sovelluskuvakkeet ja ne voivat jakautua usealle sivulle. Sivulta toiselle siirryt kolmen sormen vaakasuorilla pyyhkäisyillä. Kotivalikon alaosassa on Doc-valikko, jolla ovat oletuksena Puhelin, Mail, Safari ja Musiikki. Doc-valikon sisältö ei vaihdu Kotivalikon sivujen vaihtuessa.

7. Puheluun vastaat ja puhelun lopetat kahden sormen kaksoisnapautuksella.

8. Ohjelmanvalitsimesta voit valita auki olevia sovelluksia ja sulkea niitä. Ohjelmanvalitsin tulee esille Kotipainikkeen kaksoispainalluksella. Sovelluksen aktivoit kaksoisnapautuksella ja suljet kolmen sormen ylöspäin suuntautuvalla pyyhkäisyllä. Ohjelmanvalitsimen suljet Kotipainikkeen painalluksella.

9. Kotipainikkeeseen voi liittää pikakomennon tai pikavalikon Käyttöavun ominaisuuksiin: Asetukset / Yleiset / Käyttöapu / Käyttöapu oikotie

3 Käyttöönotto ja perustietoa iOS-laitteen käytöstä

3.1 Laitteen kuvaus

iPadeissa ja iPhoneissa on lyhyellä sivulla näytön vieressä noin sormenpään kokoinen pyöreä, hieman kuopalla oleva painike. Se on Koti-painike, jota painamalla pääsee sovelluksista Kotivalikolle tai monisivuiselta Kotivalikolta sen ensimmäiselle sivulle. Koti-painikkeen taakse voi asettaa myös Käyttöavun ominaisuuksia.

Virtakytkin on pieni, selvästi koholla ja muista painikkeista erillään. Jommaltakummalta pitkältä sivulta löytyy vierekkäin äänenvoimakkuuden painikkeet sekä niiden vierestä mykistyspainike. Laitteen sivuista löytyvät liitännät esimerkiksi laturille ja kuulokkeille. SIM-kortin alustasta kerttoo laitteen kyljessä oleva hyvin pieni reikä.

3.2 Apple-laitteen käyttöönotto ja ensikäynnistys

Käyttöönotto alkaa SIM-kortin asettamisella. SIM-korttipaikat ovat iPhonessa ja iPadissa hieman eri kohdissa laitetta. Kun iPhone on pöydällä, ja Koti-painike on itseesi päin, on SIM-kortin alusta laitteen oikean kyljen keskivaiheilla. iPadissa kortin paikka vaihtelee. Alustassa on hyvin pieni reikä, johon sopii laitteen mukana tulleen avaustyökalun piikki. Työkalun voi rakentaa tarvittaessa paperiliittimestä.

Aseta avaustyökalun piikki reikään. Paina piikillä kohtuullisen voimakkaasti. SIM-kortin alusta liukuu hieman esiin. Vedä se kokonaan ulos ja aseta SIM-kortti alustaan niin, että viisto kulma on alustan ulkoreunassa, oikeassa yläkulmassa. Kullattu kosketuspinta tulee tällä tavoin alaspäin. Työnnä SIM-korttialusta takaisin. Kuulet pienen naksahduksen, kun korttialusta asettuu paikalleen laitteen kyljen mukaisesti.

Kun SIM-kortti on asetettu paikoilleen, käynnistä laite painamalla virtakytkintä muutaman sekunnin ajan. Jos tarvitset ruudunlukuohjelman apua, odota noin puoli minuuttia ja käynnistä VoiceOver painamalla kolme kertaa peräkkäin Koti-painiketta.

Kaksoisnapauta monikielistä "Avaa liu´uttamalla" -painiketta aivan Koti-näppäimen yläpuolelta. Etsi sitten avautuvasta Tervetuloa-ikkunasta sormea liu´uttamalla näytön keskivaiheilta ilmoitus: "SIM locked". Liu'uta siitä sormea alaspäin tai pyyhkäise yhdellä sormella oikealle. VoiceOver sanoo unlock. Tee yhden sormen kaksoisnapautus.

Näytölle tulee PIN-koodin syöttökenttä ja sen sekä kotinäppäimen väliin jää virtuaalinen numeronäppäimistö, jolla syötät PIN-koodin. Se on operaattorilta juuri saadussa uudessa kortissa useimmiten joko 0000 tai 1234.

Valitse PIN-koodin numerot näppäimistöstä ja valitse sitten syöttökentän oikealta puolelta OK. Numero valitaan näppäimistöltä joko niin, että liu´utat sormea numeroiden päällä, kuuntelet ja kun löydät haluamasi, pidät sormea numeron päällä ja teet viereisellä sormella napautuksen näytön pintaan. Jos liikut pyyhkäisyeleillä, oikean vaihtoehdon kuultuasi tee valinta kaksoisnapautuksella. Virheellisen näppäilyn saa poistettua näytön alaosassa oikealla olevalla Poista-painikkeella.

Kun olet syöttänyt PIN-koodin oikein, avautuu kielivalikko. Suomi on valittuna, jos SIM-kortti on jo aktivoitu. Jos kortti ei ole vielä käytössä, selaa kielivalikkoa pyyhkäisyeleillä suomen kohdalle.

Valitse sitten Next-painike näytön oikeasta yläkulmasta. Pääset siihen yhden sormen pyyhkäisyllä oikealta vasemmalle. Kun kaksoisnapautat Next-painiketta, suomenkielinen VoiceOver otetaan käyttöön ja siirryt Maa tai alue –valikkoon, missä taas Suomi on valittuna, jos SIM-kortti on aktiivinen. Maat ovat ikkunassa aakkosjärjestyksessä. Suomi löytyy useamman oikealle pyyhkäisyn jälkeen, ellei SIM-kortti ole vielä aktivoitu. Näytön oikeassa yläkulmassa oleva Next-painike on muuttunut kielen mukaiseksi eli Seuraava-painikkeeksi.

Näytön vasemmassa yläkulmassa, verkkoilmaisimen alapuolella on Edellinen-painike aktiivisena ja VoiceOver sanoo: ”Edellinen, takaisin painike”. Pyyhkäise näytön yläosassa yhdellä sormella kahdesti oikealle tai kielivalikosta kerran vasemmalle aktivoidaksesi Seuraava-painikkeen. Valitse kaksoisnapautuksella.

Seuraavaksi laite kysyy langattomasta verkosta. "Valitse WI-FI-verkko" ikkunassa käytettävissä olevat verkot ovat luettelona allekkain. Mahdollisten langattomien verkkojen alla on painikkeita. ”Valitse toinen verkko” -painikkeen valitsemalla pääsee valitsemaan "Käytä mobiiliyhteyttä". "Yhdistä iTunesiin" on viimeinen painike langattomien verkkojen alla. Sitä napauttamalla voisit ottaa iOS-laitteen käyttöön tietokoneen iTunes-ohjelman avulla.

Ota haluamasi langaton verkko käyttöön pyyhkäisemällä yhdellä sormella verkkoluettelon vaihtoehtoja oikealle tai vasemmalle. Tee valinta kaksoisnapautuksella.

Jos otit käyttöön langattoman lähiverkon, siirryt seuraavaksi sen salasanan eli verkkoavaimen syöttöikkunaan. Kohdistin on valmiina Salasana-kentässä. Sen alapuolella, näytön alaosassa on virtuaalinäppäimistö näkyvissä. Etsi näppäimistöltä tarvittavat merkit ja kaksoisnapauta aina oikean kohdalla, jolloin se ilmestyy salasanakenttään tähtimerkkinä, vaikka kuuletkin sen oikeana merkkinä ennen kaksoisnapautusta. Jos tarvitset numeroita tai yhdysmerkkiä, liu'uta sormi näppäimistön vasempaan alakulmaan ja kuulet "lisää numeroita", jota kaksoisnapautat. Nyt numerot löytyvät näppäimistön yläreunasta ja yhdysmerkki a:n paikalta sekä muut erikoismerkit löydät selailemalla.

Langattomien verkkojen valinnassa Seuraava-painikkeen tilalla näytön oikeassa yläkulmassa on Liity-painike, jota kaksoisnapauttamalla liityt valitsemaasi verkkoon. Liity-painike löytyy myös näppäimistön oikeasta alakulmasta, poista-näppäimen alapuolelta. Voit etsiä painikkeen useammalla yhden sormen pyyhkäisyllä joko vasemmalle tai oikealle. Kaksoisnapauttamalla näyttöä liityt valitsemaasi verkkoon.

Seuraavassa ikkunassa laite näyttää langattomat verkot ja valittuna on se, johon juuri liityit. Edellinen-painike on aktiivinen, joten tee pari pyyhkäisyä yhdellä sormella oikealle ja aktivoi Seuraava-painike. Valitse se kaksoisnapautuksella. VoiceOver kertoo: "laitetta aktivoidaan".

Jos edellä valitsit "Käytä mobiiliyhteyttä" tai "Yhdistä iTunesiin", ei langattomia verkkoja näytetä käyttöönoton yhteydessä. Voit ottaa langattoman verkon käyttöön myöhemmin laitteen Asetuksista.

Seuraavassa ikkunassa on sijaintipalveluiden valinta. Näytön alaosassa on kaksi valintapainiketta "Ota sijaintipalvelut käyttöön" ja "Poista sijaintipalvelut käytöstä". Sijaintipalvelut kannattaa ottaa käyttöön, jos käytät karttasovelluksia tai esimerkiksi haluat Sää-sovelluksesta tietoja paikallissäästä sijaintisi perusteella. Valintojen välillä liikut pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealle tai vasemmalle. Valitse haluamasi vaihtoehto yhden sormen kaksoisnapautuksella. Tee sitten yhden sormen pyyhkäisyele kahdesti tai kolmesti vasemmalle, jolloin aktivoituu Seuraava-painike näytön oikeassa yläkulmassa. Kaksoisnapauta sitä, jotta pääset seuraavaan vaiheeseen.

Jos laitteessasi on Touch ID-sormenjälkitunnistusominaisuus, tulevat sen määritykset seuraavaksi. Tämä vaihe jää pois niistä laitteista, joista ominaisuus puuttuu. Sormenjälkeä voi käyttää puhelimen avaamiseen ja ostoihin pääsykoodin ja Apple ID –salasanan sijasta. Sormenjälkitunnistuksen voi ottaa käyttöön joko käyttöönoton yhteydessä tai myöhemmin Asetukset / Touch ID ja pääsykoodi. Kun otat sormejälkitunnistuksen käyttöön, VoiceOver lukee: ”aseta sormi”. Aseta sormi kotinäppäimelle niin, että Koti-painike peittyy mahdollisimman hyvin. Vähän ajan kuluttua VoiceOver lukee: ”nosta sormi. Nosta sormi ja odota hetki. Kuulet VoiceOverin lukemana kehoituksen asettaa sormi takaisin. Aseta sormi silloin jälleen Koti-painikkeelle. Tätä toistetaan useampia kertoja, kunnes VoiceOver ilmoittaa, että jatketaan tunnistamalla sormen reunoja. Jatka-painikkeella pääset tästä eteenpäin. Aseta sormen pää ja reunat vuorotellen kun kuulet kehoituksen ”Aseta sormi”. VoiceOver kertoo, kun toiminto on valmis. Seuraavaksi tulee pääsykoodin syöttöikkuna. Se pitää määritellä, jos olet valinnut sormenjälkitunnistuksen käyttöön.

Ellet halua sormenjälkeäkäyttöön, pyyhkäise yhdellä sormella vasemmalle, kunnes ”Ota käyttöön myöhemmin” -painike aktivoituu. Valitse kaksoisnapautuksella. Seuraavaksi avautuu vahvistusvalintaikkuna. Siinä on kaksi painiketta allekkain: ”Jatka”ja ”Ota Touch ID käyttöön”. Valitse kaksoisnapauttamalla "Jatka".

Käyttöönotto on siinä vaiheessa, että laite kysyy sinulta laitetta suojaavaa pääsykoodia. VoiceOver sanoo: ”Pääsykoodi, 0 / 6 arvoa syötetty”. Oletuksena on kuusinumeroinen pääsykoodi, jonka voit syöttää ikkunan alareunan virtuaalisella numeronäppäimistöllä. Koodi syötetään kahteen kertaan sitä erikseen hyväksymättä.

Jos haluat erilaisen pääsykoodin tai et ota sitä käyttöön tässä vaiheessa, valitse yhden sormen pyyhkäisyillä vasemmalle tai oikealle virtuaalinäppäimistön ja pääsykoodikentän välistä painike ”Pääsykoodivalinnat”. Kaksoisnapauta painiketta. Seuraavaksi avautuu ikkuna, jossa on allekkain valinnat ”Aakkosnumeerinen koodi”, ”Numeerinen koodi”, ”Nelinumeroinen koodi”, ”Älä lisää pääsykoodia” ja ”Kumoa”. Jos et halua asettaa pääsykoodia käyttöönoton yhteydessä, valitse ”Älä lisää pääsykoodia". Vaihtoehtoja saat selattua pyyhkäisyin oikealle / vasemmalle. Valinnan teet yhden sormen kaksoisnapautuksella. Kaksoisnapautuksen jälkeen avautuu ikkuna, jossa on allekkain kaksi vaihtoehtoa: ”Jatka” ja ”Lisää pääsykoodi”. Pyyhkäise yhdellä sormella oikealle Jatka-painikkeeseen ja hyväksy se kaksoisnapauttamalla.

Ota käyttöön –ikkunassa on neljä valintapainiketta: "Palauta iCloud-varmuuskopiosta" (Langatonta verkkoa hyödyntäen, jos vanha puhelin on varmuuskopioitu), "Palauta iTunes varmuuskopiosta" (Tietokoneella, mikäli varmuuskopio on tehty sillä). "Ota käyttöön uutena iPhonena" (jos kyseessä ensimmäinen iOS-laitteesi) ja ”Siirrä data Androidista” (mikäli aiempi puhelimesi on olllut Android-laite).

Jos olet vaihtamassa uuteen iPhoneen ja haluat tehdä palautuksen varmuuskopiosta, laite pitää mahdollisesti ensin ottaa käyttöön uutena iPhonena ilman Apple ID:tä ja sormenjälki- sekä pääsykoodiasetuksia. Tällöin otetaan puhelin käyttöön ja päivitetään se uusimpaan iOS-versioon. Useimmiten vanhassa puhelimessa on käytössä uusin käyttöjärjestelmän versio, jolloin sen varmuuskopio ei käy uuteen puhelimeen ennen kuin siinäkin on uusin iOS-versio. Ohjelmistopäivityksen jälkeen pitää laite nollata kohdasta Asetukset / Yleiset / Nollaa / Poista kaikki sisältö ja asetukset. Tämän jälkeen puhelimen pystyy ottamaan käyttöön varmuuskopiosta.

”Ota käyttöön uutena iPhonena” vaihtoehdon kaksoisnapautus avaa Apple ID –ikkunan. Siinä on Apple ID –kenttä ja salasanakenttä, mikäli Apple ID on jo olemassa. Niiden alapuolella ovat painikkeet ”Eikö sinulla ole Apple ID:tä tai unohditko sen”, ”Tietoja Apple ID ja tietosuoja” ja ”Haluatko eri Apple ID:t iCloudille ja iTunesille”.

Selaa valintoja pyyhkäisyeleillä oikealle kunnes olet valinnan ”Eikö sinulla ole Apple ID:tä tai unohditko sen” kohdalla. Hyväksy kaksoisnapauttamalla. Näytölle avautuu Apple ID –ikkuna, missä ovat seuraavat vaihtoehtopainikkeet allekkain: ”Unohtunut Apple ID tai salasana", ”Luo ilmainen Apple ID” ja ”Ota käyttöön myöhemmin Asetuksissa”.

Jos valitset "Ota käyttöön myöhemmin Asetuksissa" voit luoda Apple ID:n myös tietokoneellasi etu- tai jälkikäteen Applen sivuilla osoitteessa https://appleid.apple.com/cgi-bin/WebObjects/MyAppleId.woa/wa/createAppleId. Applen sivulla tunnuksen luonnissa on yhtenä kohtana kuvatunnistus. Mikäli et näe näytön tekstejä kohtuullisen hyvin, tarvitset tähän vaiheeseen näkevän henkilön apua.

Seuraavassa kuvataan Apple ID:n luonti iOS-laitteella eli valinta "Luo ilmainen Apple ID".

Apple ID:n luonti käynnistyy Syntymäpäivä-ikkunalla, jonka alaosassa on kolme valintakenttää vierekkäin. Näiden niin sanottujen poimijoiden arvoa muutat yhden sormen pystysuorilla pyyhkäisyillä. Viimeinen valinta jää voimaan. Poimijasta toiseen liikut yhden sormen vaakasuorilla pyyhkäisyillä vasemmalle ja oikealle.

Oletuksena on kuluva päivämäärä. Etsi näytön oikeasta yläkullmasta Jatka-painike ja valitse se kaksoisnapautuksella.

Seuraavaksi tulee ikkuna, jossa kysytään nimeäsi. Näytön yläosassa on allekkain kaksi kenttää, joista ensimmäinen on etu- ja toinen sukunimelle. Kohdistin on etunimikentässä. Näytön alareunassa on virtuaalinen näppäimistö. Kirjoita etunimesi ja kaksoisnapauta sen jälkeen etunimikentän alapuolella olevaa sukunimikenttää kohdistimen siirtämiseksi. Kirjoita sukunimesi.

Pyyhkäise seuraavaksi yhdellä sormella kahdesti vasemmalle, jolloin aktivoituu Seuraava-painike. Kaksoisnapauta sitä. Näytölle tulee "Sähköpostiosoite-ikkuna. Siinä on kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäisenä on "Käytä nykyistä osoitetta". Kaksoisnapautus avaa osoitekentän ja virtuaalinäppäimistö ilmestyy näytön alaosaan. Toisena vaihtoehtona on "Hanki ilmainen iCloud-osoite".

Kirjoita näytön yläosassa olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi ja valitse kaksoisnapauttamalla Seuraava-painike näytön oikeasta yläkulmasta.

Salasana-ikkunan yläosassa on kaksi kenttää: "Salasana" ja "Salasana uudelleen". Kohdistin on valmiina Salasana-kentässä. Virtuaalinäppäimistö on näytön alaosassa. Kirjoita salasanasi. Salasanassa pitää olla vähintään yksi iso kirjain ja yksi numero. Siinä ei saa olla kolmea samaa merkkiä ja sen olisi hyvä olla vähintään kahdeksan merkkiä pitkä. Kaksoisnapauta Salasana uudelleen -kenttää ja toista kirjoittamasi salasana. Siirry Seuraava-painikkeeseen pyyhkäisemällä kaksi kertaa oikealta vasemmalle. Valitse kaksoisnapauttamalla.

Seuraavaksi siirryt Turvakysymyksiin. Turvakysymyste ja syntymäpäiväsi perusteella Apple pystyy tarvittaessa palauttamaan unohtuneen salasanan. Saat kolme kysymystä peräkkäisissä ikkunoissa. Kolme Kysymysvaihtoehtoa löytyvät näytön yläosasta vuorotellen. Kaksoisnapauta ensin valintaa ”Kysymys 1”. Näytölle avautuu kuusi kysymysvaihtoehtoa. Vaihtoehtoja saat selattua vaakasuorilla pyyhkäisyeleillä. Valitse haluamasi kysymys kaksoisnapautuksella. Siitä tulee ensimmäinen turvakysymyksesi.

Kysymyksen alla on vastauskenttä. Aktivoi se kaksoisnapautuksella ja kirjoitat vastauksesi näytön alaosassa olevalla virtuaalisella näppäimistöllä. Oikean yläkulman Seuraava-painikkeella pääset siirtymään toiseen turvakysymykseen. Kaksoisnapauta saadaksesi kysymysvaihtoehdot esille. Toista samat toimenpiteet kuin ensimmäisen kysymyksen kohdalla. Jatka Seuraava-painikkeella kolmanteen kysymykseen. Lopuksi valitse näytön oikeasta yläkulmasta Seuraava.

Palaat takaisin Sähköpostit-ikkunaan. Vaihtopainike "Apple-uutiset" on valittuna. Saat tietoa Applen tuotteista ja uutiskirjeitä. Jos et halua niitä, kaksoisnapauta painiketta poistaaksesi valinnan. VoiceOver kertoo "Apple-uutiset-vaihtopainike pois".

Seuraava-painikkeella siirryt Käyttöehdot-ikkunaan, jonka oikeassa alakulmassa on "Hyväksyn"-painike. Se täytyy valita kaksoisnapautuksella, mikäli haluaa jatkaa ja ottaa laitteen käyttöön. Painikkeen saa aktivoitua myös pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealle, jolloin kuulee ikkunan sisältöä. Ehdot voi halutessaan lukea kokonaisuudessaan pyyhkäisemällä kahdella sormella alaspäin.

Hyväksymisen jälkeen tulee vielä varmistuskysymys. Näytön keskellä on kaksi painiketta: oikeanpuoleinen on "Hyväksyn" ja vasemmanpuoleinen on "Kumoa". Painikkeiden välillä liikut yhden sormen pyyhkäisyillä vasemmalle / oikealle. Valitse "Hyväksyn" kaksoisnapautuksella.

VoiceOver puhuu seuraavaksi näytön tapahtumia: ”luodaan", "Uuden Apple ID:n luominen saattaa kestää muutoman minuutin" ja vielä ”meneillään”. Lopuksi tulee ilmoitus ”Päivitetään iCloud-asetuksia”.

Näiden ilmoitusten jälkeen tulee uudelleen käyttöehdot. Etsi oikeasta alakulmasta Hyväksy-painike ja valitse se kaksoisnapautuksella. Vielä yksi napautus avautuvaan valintaikkunaan.

Seuraavaksi tulevassa vianmääritys–ikkunassa valitset, haluatko lähettää automaattisesti tietoja vianmäärityksistä Applelle. Saat liikuttua ikkunan kahden painikkeen välillä pyyhkäisyeleillä vasemmalle tai oikealle. Hyväksyminen tehdään kaksoisnapautuksella. Valittavana on "Lähetä Applelle" tai "Alä lähetä".

Seuraavaksi laite kysyy, haluatko käyttää Zoomattua näyttöä vai normaalia näyttöä. Zoomatussa näytössä elementit ovat isompia ja niitä mahtuu vähemmän yhdelle näytölle. Ominaisuus saattaa auttaa heikkonäköisiä. Valitse haluamasi vaihtoehto kaksoisnapautuksella. Kun kaksoisnapautat Zoomattu-painiketta, siirryt näytön Zoomaus –ikkunaan, jossa Zoomattu on valittuna.

Valitse lopuksi näytön oikeasta yläkulmasta Seuraava-painike kaksoisnapauttamalla. Näytölle tulee teksti ”Tervetuloa iPhoneen/iPadiin”. Tervetuloa-ikkunassa on vain yksi painike ”Aloita”. Siirryt siihen pyyhkäisemällä oikealle. Valitse painike kaksoisnapauttamalla. VoiceOver sanoo: ”VoiceOver päällä". Näytölle avautuu Kotivalikon ensimmäinen sivu.

Mikäli iOS-käyttöjärjestelmään on tarjolla uusia päivityksiä, voi Kotivalikon tilalle avautua teksti "iOS x.x.x on saatavilla iPhonellesi / iPadillesi ja valmis asennettavaksi". X.x.x on aina kulloinkin saatavilla olevan käyttöjärjestelmäversion numero., esimerkiksi 9.4. Valintataulussa on kolme vaihtoehtoista painiketta: ”Myöhemmin”, ”Lisätietoja” ja ”Asenna nyt”. Kaksoisnapauta haluamasi vaihtoehto. Päivitys vaatii vähintään 50% virtaa akussa. Suositeltavinta on tehdä käyttöönotto puhelin verkkovirtaan kytkettynä.

3.3 Käynnistäminen

3.3.1 Lukitusta tilasta käynnistäminen

3.3.2 Käynnistäminen kokonaan sammutetusta tilasta

3.4 Sammuttaminen

Paina käynnistyspainiketta niin pitkään, että kuulet merkkiäänen. VoiceOver lukee "Sammuta". Vahvista sammuttaminen kaksoisnapautuksella.

Jos haluat peruuttaa sammuttamisen, tee yhden sormen pyyhkäisy vasemmalta oikealle, minkä jälkeen VoiceOver sanoo "Kumoa". Vahvista kaksoisnapautuksella.

3.5 Kotivalikko

3.6 Sovellusten käynnistäminen ja sulkeminen

3.7 Ohjelmanvaihtaja

3.8 Mykistäminen / Näytön suunnan lukitseminen

3.9 Ohjauskeskus

Ohjauskeskus on eräänlainen pikavalikko. Ohjauskeskuksesta voi ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä mm. lentokonetilan, langattoman verkon ja Bluetoothin. Siellä on myös painikkeet esimerkiksi näytön suunnan lukitsemiselle, näytön kirkkauden säätämiselle, taskulampulle ja laskimelle.

VoiceOverin ollessä käytössä Ohjauskeskuksen saa esiin seuraavalla tavalla:

1. Kosketa näytön yläreunaa. Esimerkiksi kohtaa, josta kuulet kellon ajan.

2. Pyyhkäise kolmella sormella alhaalta ylös aivan näytön alareunasta.

Ohjauskeskus liukuu esiin. Painikkeita ja toimintoja saat selattua yhden sormen vaakasuorilla pyyhkäisyillä. Valinta tehdään kaksoisnapautuksella.

Ilman VoiceOveria Ohjauskeskus tulee esiin, kun pyyhkäiset yhdellä sormella alhaalta ylös aivan näytön alareunassa.

Ohjauskeskuksen saa pois painamalla Koti-painiketta. Ohjauskeskuksen asetuksia löytyy kohdasta Asetukset / Ohjauskeskus.

3.10 Ilmoituskeskus

4 Käyttöapu-toiminnot ja niiden pikavalinnat Koti-painikkeella

5 VoiceOver-ruudunlukusovellus

5.1 Mikä on VoiceOver

5.2 VoiceOverin käyttöönotto

1. Valitse Asetukset / Yleiset / Käyttöapu.

2. Valitse VoiceOver ja aseta se päälle.

5.3 Ohjauseleiden tekeminen ja harjoittelu

5.4 Lista ohjauseleistä

5.5 VoiceOverin Roottori

6 Helpotuksia heikkonäköisille

Käyttöapu tarjoaa useita ominaisuuksia, joista heikkonäköinen voi saada helpotusta näönvarassa toimimiseen iOS-laitteensa kanssa. Kokeilemalla selviää, onko tarjotut toiminnot sopivia juuri sinun näöllesi.

6.1 Zoomaus

6.2 Muuta värit käänteisiksi

6.3 Puhu

6.4 Muita Käyttöavun toimintoja

6.5 Näyttö ja kirkkaus sekä Taustakuva

Laitteen Asetuksista kohdasta Näyttö ja kirkkaus pystyy säätämään näytön kirkkautta. Jos kärsit häikäisystä, kokeile säätää näyttöä himmeämmälle.

Asetukset / Taustakuva -kohdasta pystyy vaihtamaan lukitun näytön ja Kotivalikon taustakuvaa. Heikkonäköiselle on usein hyvä rauhallinen tausta, josta kuvakkeet erottuvat mahdollisimman hyvin. Asetuksissa on useita erilaisia vaihtoehtoja ja myös itse otetun kuvan voi laittaa taustakuvaksi.

6.6 Virtuaalinäppäimistön kirjasinkoko

6.7 Laajakuvanäppäimistöt

7 Puheluiden vastaaminen ja soittaminen iPhonella

7.1 Puheluun vastaaminen

7.2 Puhelun lopettaminen

Puhelu lopetetaan kahden sormen kaksoisnapautuksella.

7.3 Puhelun soittaminen numeronäppäimistöllä

7.4 Soittaminen tallennettujen yhteystietojen avulla

7.5 Äskeiset

8 Kirjoittaminen

Tekstiä voit kirjoittaa iOS-laitteen virtuaalisella näppäimistöllä, piirtämällä sormella kirjaimia näytön pintaan, näppäilemällä pistekirjoituskirjaimia tai sanelemalla tekstiä. Mobiililaitteeseen voi liittää myös ulkoisen näppäimistön, jolloin kirjoittaminen ja laitteen ohjaaminen voidaan tehdä näppäimistöltä.

 

8.1 Virtuaalisella näppäimistöllä kirjoittaminen

8.2 Sanelu

8.3 Käsinkirjoitus

8.4 Pistesyöttö näytöllä

9 Leikepöydän käyttäminen VoiceOverilla

Leikepöytä on ikäänkuin väliaikainen varasto, johon voi kopioida tai siirtää tekstiä ja josta teksti voidaan sitten liittää uuteen paikkaan. Voit esimerkiksi kopioida tekstiä joltakin verkkosivulta leikepöydälle ja liittää sen sitten omiin muistiinpanoihisi.

Kopioitava tai siirrettävä teksti pitää aina ensin valita ja sen jälkeen se voidaan kopioida tai leikata Leikepöydälle. Leikepöydän käyttö edellyttää, että hallitset Roottorin käytön. Siellä ovat tärkeitä elementtien selailuasetukset (merkit, sanat, rivit) sekä Muokkaa-toiminto.

Esimerkiksi muokkauskentässä olevan tekstin saat valittua ja kopioitua seuraavasti:

1. Aktivoi muokkauskenttä kaksoisnapautuksella.

2. Aseta Roottorin valinnoista kohta "Muokkaa".

3. Yhden sormen pystysuorilla pyyhkäisyillä etsi kohta "valitse kaikki" ja tuplanapauta. Jatka pystysuoria pyyhkäisyjä kunnes kuulet "Kopioi". Valitse tuplanapauttamalla. Muokkauskentän teksti on nyt kopioitu Leikepöydälle.

Valinnan voi tehdä myös nipistys/loitonnuseleellä. Siirrä Roottorin selailuelementtien ja pyyhkäisyeleiden tai sormea liu´uttaen ja näyttöä napauttaen leikepöydälle kopioitavan tekstin alkuun.. Valitse Roottorin asetuksista, haluatko valita merkit, sanat tai rivit. Aseta kaksi sormea vierekkäin näytölle ja loitonna niitä vaakasuunnassa toisistaan. Tätä liikettä toistamalla tekstiä valitaan. ja VoiceOver sanoo aina liikkeen jälkeen "valittu" tai "ei valittu". Sormia nipistämällä toisiaan kohti saat poistettua valintaa.

Kun olet valinnut tekstin, se pitää kopioida Leikepöydälle. Valitse Roottorista kohta Muokkaa ja sen jälkeen tee yhden sormen pystysuuntaisia pyyhkäisyjä kunnes kuulet valinnan Kopioi. Kaksoisnapauta yhdellä sormella valitaksesi sen. VoiceOver lukee valitun tekstin ja tämän jälkeen "Kopioitu".

Teksti on nyt Leikepöydällä käytettävissä. Avaa viesti tai muu tekstikenttä, johon haluat kopioimasi tekstin liittää. Aktivoi tekstikenttä kaksoisnapautuksella. Valitse Roottorista Muokkaa. Tee pystysuuntaisia pyyhkäisyjä kunnes VoiceOver sanoo Sijoita. Vahvista kaksoisnapautuksella. VoiceOver lukee kopioidun tekstin ja sen jälkeen sanan "Sijoita".

Verkko-osoitteen kopioiminen Safari-selaimesta tapahtuu kätevästi napauta ja pidä -eleellä.  

Mene linkin kohdalle ja kaksoisnapauta yhdellä sormella niin, että sormi jää näytölle toisen napautuksen jälkeen. Näytölle avautuu niin sanottu valintataulu, jossa voidaan navigoida yhden sormen vaakasuorilla pyyhkäisyillä. Valitse "Kopioi". Kun haluat liittää tekstin jonnekin, tee taas napauta ja pidä -ele ja valitse avautuvasta valintataulusta vaihtoehto "Liitä".

10 Yhteystietojen ja Suosikkien tallennus ja poisto

iPhonessa Puhelin-sovelluksen alaosassa on ensimmäisenä valinta Suosikit. Tälle listalle kannattaa valita eniten käyttämänsä kontaktit. Suosikiksi voi tallentaa vain Yhteystietoihin jo tallennettuja kontakteja.

Yhteystietoihin pääset valitsemalla Puhelin-sovelluksen aivan alareunasta keskeltä kohta Yhteystiedot. Tallennettuihin kontakteihin voi liittää puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita ja muita tietoja. Voit asettaa myös esimerkiksi yhteystietokohtaisen soittoäänen.

Kun olet avannut Yhteystiedot-sovelluksen, pääset tallentamaan uutta yhteystietoa valitsemalla näytön yläosasta oikealta painikkeen "Lisää". Näytölle avautuu useita syöttökenttiä sisältävä näkymä. Täydennä haluamasi tiedot ja valitse sitten näytön yläosasta painike "Valmis".

Yhteystiedon saat poistettua, kun valitset haluamasi yhteystiedon ja valitset sen jälkeen oikealta ylhäältä painikkeen "Muokkaa". Selaa näyttöä niin kauan, kunnes kuulet vaihtoehdon "Poista yhteystieto". Hyväksy kaksoisnapautuksella.

Yhteystieto tallennetaan Suosikiksi seuraavalla tavalla:

1. Avaa Puhelin-sovellus ja valitse alareunasta painike Yhteystiedot.

2. Selaa sen tallennetun Yhteystiedon kohdalle, jonka haluat tallentaa Suosikiksi.

3. Valitse yhteystieto kaksoisnapautuksella.

4. Näytölle tulee kyseisen yhteystiedon tietoja. Selaa yhden sormen pyyhkäisyillä kunnes kuulet valinnan "Lisää Suosikkeihin". Valitse kaksoisnapautuksella.

5. Yhteystieto on tallentunut Suosikki-listaasi.

Kun haluat poistaa jonkun Yhteystiedon Suosikeista, selaa listaa vaakasuorilla pyyhkäisyeleillä kunnes olet poistettavan tiedon kohdalla. Tee pystysuoria yhden sormen pyyhkäisyjä kunnes kuulet "Poista Suosikeista". Hyväksy kaksoisnapautuksella.

11 Viestit

Viestejä luetaan ja lähetetään Viestit-sovelluksella, joka löytyy iPhonesta Kotivalikon ensimmäiseltä sivulta. iPadissa Viestit-sovellus on alarivin Doc-valikossa ja sovelluksen ulkoasu poikkeaa iPhonen sovelluksesta. Alla toiminnot käydään läpi iPhonen mukaisesti.

Viestit voivat sisältää tekstin lisäksi kuvaa, videota tai ääntä. Viestit-sovellus avataan kaksoisnapautuksella. Sovelluksen ylärivissä on keskellä otsikko Viestit. Sen vasemmalla puolella on Muokkaa-painike ja oikealla Luo uusi -painike. Näiden alapuolella on hakukenttä. Hakukentän alapuolella on lista lähettäjistä, jotka ovat lähettäneet sinulle viestejä. Viimeksi viestin lähettänyt kontakti on ylimpänä.

Luetteloa selaat yhden sormen pyyhkäisyillä. Kun valitset viestin lähettäneen yhteystiedon listalta, avautuu näytölle uusi näkymä. Näkymässä on kyseisen kontaktin viestihistoria. Viestihistoriassa ovat sekä sinulle saapuneet että sinun tälle kontaktille lähettämäsi viestit. Uusin viesti on alimmaisena.

Voit lukea viestejä siirtymällä viesteissä yhden sormen pyyhkäisyillä tai liu´uttaa sormea näytöllä ja kuunnella VoiceOverin lukemana tekstit. Uusimman viestin löydät hieman näytön alareunan yläpuolelta. Lähimpänä näytön alareunaa on tekstinsyöttökenttä, johon kirjoitetaan vastausviesti. Vastausviestin kirjoittaminen aloitetaan kaksoisnapauttamalla tekstinsyöttökenttää, jolloin virtuaalinen näppäimistö tulee esiin.

Uuden viestin kirjoittamisen aloitat valitsemalla Viestit-sovelluksen ensimmäisestä näkymästä ylhäällä oikealla olevan painikkeen "Luo uusi". Näytölle tulee tyhjä viestipohja, jossa aktiivinen kohta on näytön alareunassa tekstin syöttökentässä. Kirjoita viestiteksti siihen. Tekstikentän vasemmalla puolella on Liitä media -painike, jonka valitsemalla pääset liittämään viestiin kuvia tai videoita.

Vastaanottaja lisätään viestiin näytön yläreunasta. Tekstikenttä pitää aktivoida kaksoisnapautuksella. Voit kirjoittaa siihen joko puhelinnumeron tai kontaktin nimen. Jos nimi on tallennettu Yhteystietoihin tai olet lähettänyt kyseiselle henkilölle aiemmin viestejä, sovellus tarjoaa nimilistaa näppäilemilläsi kirjaimilla alkavista kontakteista. Voit kirjoittaa nimen kokonaan tai valita se listasta kaksoisnapautuksella.

Vastaanottaja-kentän oikealla puolella on "Valitse Yhteystieto"-painike. Jos valitset sen, pääset selaamaan tallentamiasi Yhteystietoja ja poimimaan haluamasi kontaktin tai kontaktit sieltä. Valinta tehdään yksi kerrallaan kaksoisnapauttamalla.

Kun viestissä on haluamasi teksti, media ja vastaanottaja, etsi tekstisi jälkeen aivan oikealta alhaalta painike Lähetä ja kaksoisnapauta sitä. Kuulet suhahtavan äänen, joka kertoo viestin lähettämisestä. Ennen lähetystä voit peruuttaa viestin etsimällä näytön yläosasta oikealta painikkeen "Kumoa" ja valitsemalla sen kaksoisnapautuksella.

12 Sähköposti

iOS-laitteiden sähköpostiohjelma on Mail. Se löytyy ns. Doc-valikosta, joka on Kotivalikon alaosassa. Doc-valikko pysyy paikallaan, vaikka liikut Kotivalikon sivulta toiselle. Alla on kuvattu toimintoja iPhonen mukaisesti. Samat toiminnot löytyvät myös iPadin sähköpostisovelluksesta, mutta eri toimitnojen sijainnit riippuvat mm. laitteen asennosta. iPadin ollessa vaakasuorassa asennossa on näytöllä kaksi saraketta vierekkäin. iPhonessa ei vierkkäisiä sarakkeita ole.

12.1 Sähköpostitilin määritteleminen

Mail-sovellukseen voi kytkeä yhden tai useamman sähköpostitilin. Aloita uuden tilin määritteleminen valitsemalla Asetukset ja sieltä Posti, yhteystiedot, kalenterit. Kaksoisnapauta Tili otsikon alla olevaa "Lisää tili" -painiketta. Laite kysyy minkä tilin haluat lisätä. Valitse oikea kaksoisnapautuksella.

Seuraavaksi saat hieman erilaisia näyttöjä riippuen siitä, minkä tilin olet määrittelemässä Mail-sovellukseen. Noudata näytöllä olevia ohjeita. Täydennä pyydetyt tiedot ja lopuksi valitse "Valmis".

12.2 Mail-sovelluksen näkymät

Kun avaat Mail-sovelluksen, näytölle tulee luettelo saapuneista sähköpostiviesteistä. iPhonen näytöllä on luettelossa lähettäjä ja viestin aihe.

Saapuneiden viestien luettelon yläpuolella on hakukenttä ja sen yläpuolella keskellä on otsikko Saapuneet. otsikon vasemmalla puolella on painike Postilaatikot ja oikealla puolella painike Muokkaa.

Kun valitset viestilistan yläpuolelta Muokkaa-painikkeen, tulee näytön alaosaan toimintapainikkeet Merkitse kaikki, Siirrä kaikki ja Kaikki roskiin. Valitset viestit käsiteltäväksi kaksoisnapauttamalla. Näytön yläreunasta oikealta löytyy Kumoa-painike.

Postilaatikko-painiketta napauttamalla avautuu Postilaatikot-näkymä. Siitä pääset valitsemaan mitä tiliä luet tai myös mitä postilaatikon kansiota haluat selata. Näkymän vaihtoehdot riippuvat siitä, onko Mail-sovellukseen liitetty yksi vai useampi tili.

Näytön yläreunassa oikealla on Muokkaa-painike. Sen valitsemalla voit mm. luoda uusia kansioita.

Kun olet valinnut jonkun viestin kaksoisnapautuksella, avautuu iPhonessa Viesti-näkymä. iPadissa tämä näkymä voi siis olla näytön oikea puoli. Ylimpänä Viesti-näkymässä on vasemmalla ylhäällä painike, jolla pääset palaamaan edelliselle tasolle. Yläreunassa oikealla on painikkeet Edellinen viesti ja Seuraava viesti.

Painikkeiden alapuolella on tiedot viestin lähettäjästä ja aiheesta sekä näiden alapuolella itse viestiteksti. Näytön alaosassa on useita toimintapainikkeita, joiden välillä liikut vaakasuorilla pyyhkäisyillä. Valinnan teet kaksoisnapautuksella.

Kaksoisnapauttamalla Viesti-näkymässä lähettäjän osoitetta pääset Lähettäjä-näkymään, jolta löytyy mm. mahdollisuus lisätä kontakti yhteystietoihin. Takaisin Lähettäjä-näkymästä pääset yläreunan vasemmasta kulmasta löytyvällä Edellinen-painikkeella.

12.3 Sähköpostiviestin lukeminen

Saapuneet sähköpostiviestit ovat listassa aikajärjestyksessä. Uusin on ylimpänä. Oletusasetuksena Mail ketjuttaa viestit eli järjestää saman aiheiset viestit omaksi näkymäkseen. Jos viestejä on ketjutettu, listassa näkyy luettelossa yhden viestin kohdalla useita lähettäjiä. Kun valitset tällaisen viestin, avautuu näkymä, jossa saman aiheiset viestit ovat allekkain viimeksi lähetetty ylimpänä.

Viestilistaa selaat pyyhkäisyeleillä ja viestin valitset kaksoisnapautuksella. Viestiä voit tutkia joko pyyhkäisyeleillä tai sormea näytöllä liu´uttaen. Kahden sormen pyyhkäisy ylhäältä alas lukee tekstin aktiivisesta kohdasta eteenpäin.

Saapuneiden viestien listan yläpuolella olevan hakukentän avulla pystyt etsimään sähköposteja lähettäjän tai viestin aiheessa tai tekstissä olevan sanan perusteella. Virtuaalinen näppäimistö tulee esiin, kun kaksoisnapautat hakukenttää.

12.4 Sähköpostiin vastaaminen

Kun haluat vastata näytöllä olevaan viestiin, etsi alareunan toimintapainikkeista Vastaa-painike ja valitse se kaksoisnapautuksella. Näytölle tulee valintataulu, jossa ylimpinä ovat Vastaa ja Vastaa kaikille. Valitse haluamasi toiminto. Näytölle avautuu viestipohja, jossa ovat vastaanottaja, aihe ja saapuneen viestin tekstilainaus. Aktiivinen kohta on viestin alussa, joten voit heti aloittaa tekstin kirjoittamisen.

Kun viesti on valmis, valitse yläreunasta oikealta painike Lähetä.

12.5 Uuden sähköpostin luominen

Kun haluat vastata näytöllä olevaan viestiin, etsi alareunan toimintapainikkeista Vastaa-painike ja valitse se kaksoisnapautuksella. Näytölle tulee valintataulu, jossa ylimpinä ovat Vastaa ja Vastaa kaikille. Valitse haluamasi toiminto. Näytölle avautuu viestipohja, jossa ovat vastaanottaja, aihe ja saapuneen viestin tekstilainaus. Aktiivinen kohta on viestin alussa, joten voit heti aloittaa tekstin kirjoittamisen.

Kun viesti on valmis, valitse yläreunasta oikealta painike Lähetä.

13 Kalenteri

Tässä esitellään Kalenteria pääpiirteittäin, jotta pystyt itse kokeilemalla tutustumaan syvemmin sovelluksen toimintoihin. Kalenterin asetukset ovat iOS-laitteen kohdassa Asetukset / Posti, yhteystiedot, kalenterit. Asetuksissa pystyt määrittelemään esimerkiksi mitä kalenteria käytetään oletuksena ja mitkä ovat oletushälytysajat. Kalenterin hälytysäänen saat vaihdettua kohdasta Asetukset / Äänet / Kalenteriäänet. iPhonessa ja iPadissa kalenterin näkymät ovat keskenään hieman erilaiset joissakin tilanteissa. iPadin suuremmasta näytöstä johtuen jotkut näkymät tulevat näyttöön oikealle puolelle ponnahdusikkunana. Tässä ohjeessa käydään kallenterin toiminta läpi iPhonen käyttäjän näkökulmasta.

Kun avaat Kalenterin aivan ensimmäisen kerran, tulee näytölle tietoikkuna, jossa alkaa tekstillä "Uutta Kalenterissa, Kalenteri näyttää sähköpostisovellus Mailista löytyneitä tapahtumia, kuten lento- ja ravintolavarauksia." Valitse tekstien lopusta painike Jatka. Kalenteri avautuu päivänäkymään.

Kun olet aloittanut Kalenterin käytön, avautuu se siihen näkymään, jossa olet sitä edellisen kerran käyttänyt.

13.1 Kalenterin painikkeita ja näkymiä

Kalenteri-sovellus sisältää useita näkymiä ja siinä voi olla useita eri tyyppisiä kalentereita. Kun tarkastelet vuosi-, kuukausi- tai päivä-näkymää,näytön yläosasta löytyy hieman erilaisia asioita näkymästä riippuen. Edellisen näkymään palaaminen ja Kumoa-painikkeet ovat useimmiten näytön vasemmassa yläreunassa.

Vuosinäkymä näyttää avautuessaan kuluvan vuoden kuukaudet taulukkona. Vaakasuorilla pyyhkäisyillä pystyt siirtymään kuukaudesta toiseen. Myös menneisiin kuukausiin. Kolmen sormen pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä saat vieritettyä näyttöä ylös ja alas.

Kun valitset jonkun kuukauden, avautuu näytölle kuukausinäkymä, jossa ovat kuluvan kuudauden päivämäärät taulukkomaisesti esitettynä. Rivin alussa on viikonnumero, mikäli asetuksissa on määritelty se näytettäväksi. Kun joku päivä sisältää tallennettuja tapahtumia, näkyy päivämäärä lihavoituna ja VoiceOver kertoo montako tapahtumaa on tallennettu. Päivästä toiseen liikut vaakasuorilla pyyhkäisyillä. Valitsemalla jonkun päivämäärän, avaat näytölle kyseisen päivän päivänäkymän. Näyttöä saat vieritettyä ylös/alas kolmen sormen pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä.

Päivänäkymässä on ensin näytön yläosassa päivämääriä vierekkäin ja niiden alapuolella kuluvan päivän tunnit allekkain luettelona. Päivämääriä saat vieritettyä kolmen sormen vaakasuuntaisilla pyyhkäisyillä ja yhden sormen pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä pääset selaamaan tuntiluetteloa. Näyttöä saat vieritettyä ylös/alas kolmen sormen pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä. Jos päivänäkymässä on tapahtumia, kaksoisnapautuksella saat avattua tapahtuman tiedot tarkasteltavaksi.

Vuosinäkymässä oikeassa yläkulmassa ovat painikkeet Luettelo, Etsi ja Lisää. Kuukausi- ja päivänäkymissä näiden lisäksi vasemmassa yläkulmassa on painike, jolla pääsee palaamaan edelliseen näkymään. Näytön alaosassa on vuosi-, kuukausi- ja päivänäkymissä Tänään, Kalenterit ja Saapuneet. Tänään painikkeella siirryt menossa olevan päivän tietoihin. Kalenterit-painikkeella pystyt selaamaan käytössäsi olevia kalentereita ja muokkaamaan niitä. Saapuneet-painikkeen valitsemalla pystyt tarkastelemaan kalenterikutsuja.

Näytön oikeasta yläreunasta löytyvällä Luettelo-painikkeella saat luettelon tallennetuista tapahtumista. Etsi-painikkeen kaksoisnapautuksella aktivoituu hakukenttä ja virtuaalinäppäimistö tulee esiin näytön alaosaan. Hakutoiminnon avulla voit etsiä tallennettuja tapahtumia. Kirjoita jokin sana, esimerkiksi "kurssi" ja näytölle tulee luettelo osumista. Luettelosta voit valita tapahtuman kaksoisnapautuksella tarkasteltavaksi. Hakutoiminnosta poistutaan näytön vasemmasta yläreunasta löytyvän Kumoa-painikkeen avulla.

13.2 Kalenteri merkinnän tallentaminen, muokkaaminen ja poistaminen

Kun haluat luoda uuden tapahtuman, valitse näytön yläreunasta oikealta Lisää. Täytettävissä kentissä liikut eteen ja taaksepäin vaakasuorilla yhden sormen pyyhkäisyillä. Kaksoisnapauttamalla pääset lisäämään tai muokkaamaan tietoja.

Tapahtumanäkymässä on ensimmäisenä tekstikenttä, johon kirjoitetaan kalenterimerkinnän aihe. Sen alapuolelle voi kirjoittaa tapahtumapaikan. Seuraavana on vaihtopainike "koko päivä", joka on oletuksena pois päältä. Jos kaksoisnapautat sitä, tallentamasi tapahtuma näkyy kalenterissa koko päivän kestävänä merkintänä.

Seuraavalla pyyhkäisyeleellä siirryt alkamisajankohtaan. Sen muokkaamiseksi sinun täytyy tehdä yhden sormen kaksoisnapautus ja sitten vielä pyyhkäisy, jotta pääset valitsemaan poimijasta tapahtuman aikaa. Ensimmäisenä on päivä, sitten tunti ja kolmantena minuutit viiden minuutin välein. Kenttien arvoja selaat pystysuorilla pyyhkäisyillä ja viimeksi kuultu valinta jää voimaan.

Mikäli muokkasit alkamisaikaa, on seuraavana aikavyöhyke. Tätä tietoa ei näy, jos siirryt alkamisajasta kaksoisnapauttamatta eteenpäin. Seuraava tallennettava tieto on tapahtuman päättymisaika, joka oletuksena on tunti alkamisajankodasta. Muokataksesi tietoa, tee valinta kaksoisnapautuksella. Arvoja selaat jälleen yhden sormen pystysuorilla pyyhkäisyillä.

Oletusarvoisesti tapahtuma on kertaluontoinen. Mikäli kyseessä on säännöllisesti toistuva tapahtuma, pääset määrittelemään toistoa valitsemalla Toista-painikkeen. Näin pääset tallentamaan esimerkiksi syntymäpäiviä kerran vuodessa toistuviksi tapahtumiksi.

Matka-aika -toiminto vaikuttaa kalenterin hälytyksiin. Asetus on oletuksena "Ei". Kaksoisnapauta painiketta, jos tahdot muokata tietoa.

Seuraavalla painikkeella pääset valitsemaan, mihin kalenteriin haluat tapahtuman tallentaa. Jos et valitse mitään kalenteria, uusi tapahtuma tallentuu asetuksissa määriteltyyn oletuskalenteriin.

Kaksi alimmaista tietoa uuden tapahtuman luomisessa ovat hälytysajat. Oletuksena on vain yksi viisitoista minuuttia ennen tapahtumaa oleva hälytys.

Kun olet täydentänyt tarvittavat tiedot, valitse näytön yläreunasta oikealta painike Lisää. Mikäli haluat peruuttaa uuden tapahtuman lisäämisen, valitse yläreunasta vasemmalta Kumoa.

Kalenteritapahtuman saat poistettua, kun valitset tapahtuman ja selaat tietojen loppuun. Siellä on painike Poista tapahtuma. Kalenteriin tallennettujen merkintöjen tietoja voi muokata, kun ensin valitset tapahtuman ja sitten kaksoisnapautat näytön oikeasta yläkulmasta painiketta Muokkaa.

13.3 Kalenterikutsut

Kalenteri-sovelluksen alaosassa olevan Saapuneet-painikkeen avulla pääset tarkastelemaan saapuneita kalenterikutsuja. Kutsujen näkymässä on yläreunassa valittavissa vaihtoehdot Uudet ja Vastatut. Voit itse lähettää kalenterikutsun uutta tapahtumaa luodessasi napauttamalla Kutsutut-painiketta. Tämä painike on esillä Kalenteri-painikkeen alapuolella, jos sinulla on käytössäsi jaettu kalenteri.

Saapuneet kutsut siirtyvät vastatuihin kutsuihin, kun olet kaksoisnapauttanut alareunan Hyväksy-,

Ehkä tai Kieltäydy -painikkeita. Kutsun lähettäjä saa myös tiedon. Jos napautit vaihtoehtoa Hyväksy, tapahtuma kirjautuu tavallisena merkintänä. Jos valitsit Ehkä, näkyy kalenterissa merkinnän kohdalla Alustava tapahtuma. Mikäli valitsit Kieltäydy-painikkeen, on merkinnän tila kalenterissa Tapahtuma hylätty. Näitä tapahtuman tiloja voi vaihtaa jälkikäteen.

14 Safari-selain

Safari on sovellus, jolla selataan verkkosivuja. Kuvake löytyy näytön alaosan Doc-valikosta. Sivuja selataan yhden sormen pyyhkäisyeleillä ja linkit avataan kaksoisnapautuksella. Pyyhkäisyeleiden vaikutus selaamiseen riippuu Roottorin asetuksista. Voit tutkia sivun sisältöä myös liu´uttamalla sormea näytöllä ja kuuntelemalla VoiceOveria.

Sovelluksen yläosassa on osoitekenttä ja sen oikealla puolella tilanteen mukaan vaihtuvia toimintopainikkeita. Näytön keskiosan täyttää verkkosivun sisältö. Alareunassa on viisi painiketta: Taaksepäin, eteenpäin, jaa, näytä kirjanmerkit ja sivut.

Taaksepäin-painikkeella pääset edelliselle verkkosivulle. Jos teet kaksoisnapautuksen siten, että jätät sormen näytölle toisen napautuksen jälkeen, saat selailuhistorialistan. Historialistalta voit valita halutun verkkosivun kaksoisnapauttamalla.

Eteenpäin-painike vie sinut seuraavalle verkkosivulle.

Jaa-painikkeen valitsemalla laite tarjoaa vaihtoehdoiksi mm. Viesti, sähköposti ja muistutukset. Näiden alapuolelta löytyvät vaihtoehdot, joiden avulla pystyt tallentamaan, sivun suosikkeihin, kirjanmerkkeihin, lukulistalle tai pikakuvakkeeksi Kotivalikolle.

Kirjanmerkeissä voit hallita kirjanmerkkejä ja avata kirjanmerkiksi tallennetun verkkosivun.

Sivut-vaihtoehdon valitsemalla pääset tarkastelemaan avattuja verkkosivuja. Ylös-alas pyyhkäisyillä saat aktiivisena olevan sivun kohdalla valittavaksi vaihtoehdot Aktivoi kohde ja Sulje välilehti.

15 Kello

Kello-sovelluksessa on maailmankello-, herätyskello-, ajanotto- ja ajastinominaisuudet. Niitä pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan näytön alaosasta löytyvistä painikkeista. iPadin ja iPhonen näkymät ovat keskenään hieman erilaiset. iPadissa osa toiminnoista tulee näytölle ponnahdusikkunana ja painikkeiden sijoittelu on isommasta näytöstä johtuen hieman erilainen.

15.1 Maailmankello

Alareunan painikkeissa ensimmäinen vasemmalla on Maailmankello. Kun haluat lisätä jonkun kaupungin sovelluksen luetteloon, valitse näytön yläreunasta oikealta painike Lisää. Näytölle avautuu luettelo kaupungeista. Voit selata niitä luettelona tai kirjoittaa hakusanan yläreunassa olevaan tekstinsyöttökenttään.

Tallennetun kaupungin saat poistettua listalta VoiceOverin avulla tekemällä sen kohdalla pystysuoran pyyhkäisyn ja valitsemalla sitten Poista. Toinen tapa on valita näytön yläreunasta painike Muokkaa, jonka jälkeen listalta voi poistaa kaupunkeja tai niiden järjestystä voi muokata.

15.2 Herätyskello

Herätyskello on toinen painike Kello-sovelluksessa vasemmalta näytön alareunassa. Asetetut herätysajat jäävät näytölle myöhemmin valittaviksi. Kaksoisnapautuksella saat tallennetut herätykset aktiivisiksi tai passiivisiksi.

Uuden herätysajan asetat valitsemalla näytön oikeasta yläkulmasta Lisää. Täytettävissä kentissä liikut eteen ja taaksepäin vaakasuorilla pyyhkäisyillä.

Herätysaika määritellään kahdessa kentässä. Ensimmäisessä on tasatunnit ja toisessa minuutit. Kellonaikoja muutat pystysuorilla pyyhkäisyillä. Viimeinen valinta jää voimaan.

Herätysajan alapuolella on Toista-painike. Oletuksena on ei koskaan, Kaksoisnapautuksella pääset valitsemaan viikonpäiviä, jolloin haluat herätyksen toistuvan. Voit valita yhden tai useamman viikon päivän. Valinta jää voimaan kaksoisnapautuksella ja takaisin edelliseen näyttöön pääset yläreunan Edellinen-painikkeella.

Seuraavalla painikkeella voit valita haluamasi herätysäänen. Viimeisenä painikkeena on Torkku, joka oletuksena on päällä. Jos et halua herätyskellossa käyttää torkkutoimintoa, tee kaksoisnapautus poistaaksesi valinnan.

Lopuksi valitse näytön yläreunasta oikealta Tallenna. Kumoa-painike on näytön vasemmassa yläreunassa.

Tallennettu herätys poistetaan listalta VoiceOverin avulla tekemällä pystysuora pyyhkäisy ja valitsemalla Poista. Toinen vaihtoehto on valita näytön yläreunasta Muokkaa ja sen jälkeen aktivoida poistettava herätys. Herätysajan viereen tulee painike, jonka valitsemalla hälytysaika poistuu listalta.

15.3 Ajanotto

Ajanotto on kolmas valinta vasemmalta Kello-sovelluksen alareunan painikkeista. Toiminnon avulla voit mitata aikaa. Ajanottonäytön yläosassa oikealla ensimmäisenä on kierrosaikalaskuri ja sen alapuolella kokonaisaikalaskuri. Laskureiden alapuolella on ennen ajanottoa kaksi painiketta. Niiden toiminta muuttuu tilanteen mukaan. Ennen ajanoton aloittamista vasemmalla on Kierros, joka ei ole valittavissa ja oikealla Aloita.

Aloita ajanotto kaksoisnapauttamalla oikeanpuoleista Aloita-painiketta. Kierros-painike muuttuu aktiiviseksi ja voit kaksoisnapauttaa sitä aina "kierroksen" täytyttyä. Oikeanpuoleinen aloita-painike on muuttunut Pysäytä-painikkeeksi.

Ajanoton saat keskeytettyä kaksoisnapauttamalla Pysäytä-painiketta. Vasemmalla oleva Kierros-painike muuttuu Nollaa-painikkeeksi. Oikeanpuoleinen painike on jälleen Aloita.

Mikäli käytit Kierros-painiketta, näet luettelona kierrosajat painikkeiden alapuolella.

15.4 Ajastin

Ajastin on Kello-sovelluksen oikeanpuoleisin painike näytön alareunassa. Ajastintoiminnolla voit asettaa kellon hälyttämään tietyn ajan kuluttua. Liiku kenttien välillä vaakasuorilla pyyhkäisyillä.

Ajastinnäytöllä ylimpänä ovat poimijat, joilla määrittelet sen ajan, jonka kuluttua haluat saada hälytyksen. Ensimmäisenä on tunnit ja toisena minuutit. Poimijoiden arvoa muutat pystysuorilla pyyhkäisyillä. Viimeisin valinta jää voimaan.

Aikakenttien jälkeen on Ajan loppuessa-painike, jonka valitsemalla pystyt määrittelemään hälytysäänen.

Alimmaisena on kaksi painiketta, joiden toiminnot muuttuvat tilanteen mukaan. Kun olet määritellyt jonkun ajan, on vasemman puoleinen painike Pysäytä ja oikeanpuoleinen Aloita.

Kun olet valinnut haluamasi ajan näytön yläosan poimijoista, käynnistä ajastin kaksoisnapauttamalla Aloita-painiketta. Painikkeiden toiminnot muuttuvat. Vasemman puoleinen painike on Pysäytä ja oikeanpuoleinen Kumoa. Pysäytä merkitsee taukoa ja Kumoa ajastuksen lopettamista kokonaan. Mikäli kaksoisnapautat Pysäytä-valintaa, muuttuvat painikkeet Jatka ja Kumoa -painikkeiksi.

16 Sää

Sää löytyy oletusasennuksena vain iPhonesta.

Sää-sovelluksella voit tarkastella nykyisen sijaintisi säätilannetta tai halutessasi voit tallentaa sovellukseen useamman kaupungin, jonka säätä haluat seurata.

Sovelluksen näkymässä on ylimpänä säätilanne nyt. Sen alapuolella on tunnittaiset sääennusteet vierekkäisenä luettelona. Tunnittaisten ennusteiden alapuolella on allekkain tulevien vuorokausien sääennusteet.

Säätietoja saat selattua vaakasuorilla yhden sormen pyyhkäisyillä. Tunnittaisia sääennusteita on pitkä luettelo, joten jos tahdot kuulla seuraavien vuorokausien säätilanteista, kannattaa sormea liu´uttaa näytöllä alaspäin niin kauan, että kuulet VoiceOverin kertovan sormesi olevan päivittäisissä ennusteissa.

Vasemmalla alhaalla on painike The Weather Channel. Se avaa Safari-selaimen ja vie verkkosivuille.

Näytön alaosassa oikeassa kulmassa on painike Muokkaa kaupunkeja. Kun kaksoisnapautat sitä, näytölle avautuu lista niistä kaupungeista, jotka olet asettanut Sää-sovelluksen seurantaan. Pystysuorilla pyyhkäisyillä saat joko aktivoitua tai poistettua kaupungin. Mikäli haluat lisätä kaupunkeja Sää-sovellukseen, valitse oikeasta alareunasta Lisää kaupunki. Näytölle tulee hakukenttä ja virtuaalinen näppäimistö liukuu esiin näytön alareunaan. Kun kirjoitat haluamasi kaupungin nimeä, hakukentän alapuolelle tulee lista niistä kaupungeista, joiden alkuun kirjoittamasi teksti täsmää. Jatka kirjoittamista tai valitse oikea kaupunki listalta kaksoisnapauttamalla.

Kaupungit tallentuvat Sää-sovellukseen omiksi sivuikseen. Saat selattua sivuja kolmen sormen vaakasuuntaisilla pyyhkäisyillä.

17 Appstore

Valmiiksi asennettujen ohjelmien lisäksi iOS-laitteeseen voi asentaa muita ohjelmia Appstore-sovelluskaupasta. Ohjelmia on ilmaisia ja maksullisia.

Pääset sovelluskauppaan valitsemalla Kotivalikon Appstore-kuvakkeen. Lataamisen yhteydessä tarvitset Apple käyttäjätilin salasanasi. Ladatut sovellukset ovat käytettävissäsi kaikissa niissä sovelluksissa, jotka olet käyttäjätiliisi kytkenyt. Kaikki sovellukset eivät välttämättä toimi ruudunlukija VoiceOverin kanssa.

Appstoressa voi maksaa iTunes lahjakorteilla ja yleisimmillä luottokorteilla. iTunes lahjakortteja voi ostaa Applen laitteitä myyvistä liikkeistä, R-kioskeista ja myös joistakin päivittäistavara kaupoista. Lahjakortteja on eri hintaisia ja niitä voi ostaa tarvittaessa useita. Vain luottokortilla tehdyn ostoksen voi peruuttaa kaupanpurku ajan sisällä.

Lahjakortilla ostaminen

Lahjakortissa on koodi joko tarran tai raaputettavan pinnan alla.

1. Avaa Appstore-sovellus. Appstore avautuu "Esittelyssä"-näkymään.

2. Siirry sivun loppuun joko vierittämällä tai napauttamalla näytön alareunaa kerran neljällä sormella.

3. Kirjaudu sisään Apple-id:lläsi.

4. Kuvaa lahjakortinkoodi tai syötä se näppäilemällä.

käytettävissä oleva saldo vähenee ostosten myötä.

5. Avaa Kohta "Lunasta".

18 Siri

Siri on "älykäs henkilökohtainen avustaja" mobiililaitteessasi. iOS-versiosta 9.3 alkaen Siri on suomenkielinen. Siri otetaan käyttöön kohdasta Asetukset / Yleiset / Siri. Tuolta määritellään myös Sirin käyttämä kieli. Wi-Fi tai mobiilidata pitää olla valittuna päälle.

Siri tunnistaa puhetta ja tekee sen perusteella pyydettyjä toimintoja laitteellasi. Voit Sirin avustuksella esimerkiksi lähettää viestin, sähköpostin, kysyä säätilannetta tai tehdä merkinnän kalenteriin. Sirille kannattaa antaa käyttöön tieto omasta sijainnista, jolloin Siri voi kertoa paikallisesta säästä ja kysyttäessä tietoa lähistön palveluista. Anna lupa kohdassa Asetukset / Tietosuoja / Sijaintipalvelut / Siri ja Sanelu.

Kun Siri on otettu käyttöön, aloita painamalla Koti-painiketta, kunnes kuulet äänimerkin tai Siri kysyy miten voin olla avuksi. Kerro pyyntösi, esimerkiksi lähetä viesti tai paljonko kello on. Siri kysyy tarvittaessa lisätietoja. Jos käytät kuulokemikrofonia, jossa on kaukosäädin, paina sen keskipainiketta tai puhelupainiketta, kunnes kuulet äänimerkin. Kerro sitten asiasi ja kuuntele Sirin ohjeet. Ohjeet tulevat myös tekstinä näytölle ja ne saa selattua yhden sormen vaakasuorilla pyyhkäisyillä. Vinkkejä Sirin käytöstä saat, kun valitset Sirin antamien ohjeiden alapuolelta painikkeen "Ohje". Ohjeen saat Sirlitä esimerkiksi puhekomennolla "Siri, ohje"

Kun laitteesi on liitettynä verkkovirtaan, voit käyttää Hei Siri -toimintoa. Tämä toiminto otetaan käyttöön kohdasta Asetukset / Yleiset / Siri ja sieltä Salli Hei Siri. Siri aktivoidaan Koti-painikkeen painamisen sijasta sanomalla Hei Siri. Siri vastaa ja voit esittää pyyntösi. iPhone 6s:ssä ja iPhone 6s Plussassa voit käyttää Hey Siri -toimintoa liittämättä laitetta verkkovirtaan.

Tässä on esimerkkejä Sirille annettavista komennoista ja kysymyksistä. Komento voi olla lyhyt, jolloin Siri kysyy sinulta tarkennuksia tai sitten voit sanella kaikki tarvittavat lisätiedot komennon perään.

- Sovelluksen käynnistäminen:

"Käynnistä Kuvat" tai "Käynnistä Musiikki"

- Sovellusten haku:

"Etsi Appstoresta laskin-ohjelmia" tai "Lataa BlindSquare"

- Kalenterimerkintä:

"Aseta kokous yhdeksäksi" tai "Muuta kello yhdeksän tapaaminen kello kolmetoista". Voit sanella kaikki tiedot esimerkiksi "Uusi tapaaminen Matti Meikäläisen kanssa perjantaina kello kolmetoista"

- Muistutukset:

"Muistuta soittaa äidille" tai "Muistuta, että otan lääkkeen huomenna kello kuusi"

- Säätilanne:

"Millainen sää on tänään?" tai "Millainen sää on  huomenna Enontekiössä illalla?"

- Viestien lähetys:

"Kerro Maijalle, olen kohta kotona" tai "Lähetä viesti Emmalle"

- Sähköposti:

"Uusi sähköpostiviesti" tai "Lähetä Matille sähköposti, jossa lukee Sauna on valmiina"

- Facebook

"Julkaise Facebookissa Olen matkalla Semmareiden keikalle" tai "Kirjoita seinälle Hyvää ystävänpäivää"

- Twitter

"Twiittaa jännittävä Euroviisufinaali" tai "Twiittaa sijainnilla rentouttava viikonloppu Maija Meikäläisen kanssa!"

- Asetusten määrittely:

"Tee näytöstä kirkkaampi" tai "Aseta Lentokonetila päälle" tai "Näytä Käyttöapu-asetukset"

- Verkkosivuilta haku:

"Etsi verkosta tietoa Helsingistä" tai "Googlaa Italian järvet"

- Musiikin toistaminen:

"Toista", "Sekoita Matkamusiikkia" tai "Soita Adelea"

Lisää esimerkkejä ja käyttökohteita Siristä saat, kun aktivoit ensin Sirin Kotipainikkeen painalluksella, sanot jotain ja etsit yhden sormen vaakasuorilla pyyhkäisyillä painikkeen Ohje.

Jos laitteessa on iOS 9 tai sitä uudempi iOS-versio, voit tilapäisesti poistaa Hei Siri -toiminnon käytöstä asettamalla laitteen näyttö alaspäin.

19 Kotivalikon muokkaaminen

19.1 Kotivalikon sovellukset

Sovelluksia ja kansioita voi siirtää Kotivalikolta paikasta toiseen tai sen sivulta toiselle. Voit luoda itse kansioita ja siirtää sovelluksia niihin.

Sovelluksen kuvake siirretään kaksoisnapauta ja pidä -eleellä. Ele tehdään siten, että kaksoisnapautetaan yhdellä sormella ja jätetään sormi toisen napautuksen jälkeen näytölle.

Odota, että VoiceOver sanoo "Siirretään" ja perään sen sovelluksen nimen, jota olet siirtämässä. Kuljeta sormea näytön pinnalla siihen paikkaan, johon haluat valitsemasi kuvakkeen siirtyvän. VoiceOver kertoo uudesta sijainnista rivin sekä sarakkeen ja sen, onko sormi toisen kuvakkeen tai kansion päällä. Kun sovelluksen uusi paikka on löytynyt, nosta sormi näytöltä ja paina kerran Kotipainiketta.

Mikäli uusi sijainti on toisella sivulla, kuljeta näytöllä kaksoisnapautuksen ja pitämisen jälkeen sormea kohti näytön oikeaa tai vasempaa reunaa riippuen siitä, halutaanko siirtää sovellus seuraavalle vai edelliselle sivulle. Kun lähestyt näytön reunaa, VoiceOver ilmoittaa "Kuvake lähestyy rajaa". Jatka liu´uttamista lähemmäksi reunaa. VoiceOver ilmoittaa "Keskeytä sivunvaihto". Odotetaan vielä pieni hetki pitäen sormea näytöllä, jolloin kuuluu pieni suhahdus ja VoiceOver sanoo sivun sijainnin, esimerkiksi "Sivu 2 / 2". Nosta sormi näytöltä. Siirto lopetetaan painamalla kerran Kotipainiketta. Mikäli sovellusta ei halua siirtää toiselle sivulle, voi nostaa sormen näytöltä heti VoiceOverin sanottua "keskeytä sivunvaihto".

19.2 Kansiot

Kansio Työpöydälle luodaan siirtämällä sovelluksen kuvake toisen kuvakkeen päälle. Molemmat sovellukset siirtyvät luotuun kansioon. Kansion nimeksi tulee oletuksena sovellusryhmä, johon sovellukset kuuluvat. Voit muokata nimeä.

Kansiosta saat poistettua sovelluksia siirtämällä kuvakkeen kansionäkymässä kohti näytön yläosaa. Käyttöjärjestelmä poistaa kansion automaattisesti, kun se on tyhjä.

19.3 Sovelluksen poistaminen

Aktivoi poistettavan sovelluksen kuvake napauta ja pidä -eleellä. Eli napauta ja jätä sormi näytölle niin pitkäksi aikaa, että kuulet VoiceOverin sanovan siirretään... Tee sitten kaksoisnapautus. Laite kysyy, poistetaanko kyseinen sovellus. Pyyhkäisyeleillä saat liikuttua kahden painikkeen välillä. Toinen on Poista ja toinen Kumoa. Valitse Poista kaksoisnapautuksella. Mikäli tulit katumapäälle, valitse Kumoa.

20 Bluetooth-laitteiden yhdistäminen

iPadiin ja iPhoniin voi kytkeä Bluetooth-lisälaitteita kuten esimerkiksi ulkoinen näppäimistö tai Bluetooth-kuulokkeet. Lisälaitteita pystyy käyttämään vasta, kun ne ovat muodostaneet parin mobiililaitteesi kanssa.

Varmista, että paritettava Bluetooth-laite on lähettyvillä ja kytke virta laitteeseen. Valitse omasta mobiililaitteestasi Asetukset / Bluetooth. Ensimmäisenä on vaihtopainike, jolla voit kytkeä Bluetoothin päälle tai pois. Valinta tehdään kaksoisnapautuksella. VoiceOver kertoo valintapainikkeen tilan.

Kun Bluetooth on valittuna, Otsikon "Omat laitteet" alapuolella on luettelona aiemmin mobiililaitteesi kanssa parin muodostaneet Bluetooth-laitteet. Hieman alempana on lista löydetyistä muista laitteista.

Etsi luettelosta laite, jonka kanssa haluat iPhonen tai iPadin muodostavan parin ja valitse se kaksoisnapautuksella. Seuraa laitteen antamia ohjeita. Yleensä Bluetooth-yhteyden muodostamiseksi laite pyytää varmistuskoodia.

Laitteen mukana tulleissa ohjeissa on usein kerrottu tarkemmin Bluetooth-liittämisestä.

21 IOS-laitteen käyttö ulkoisella näppäimistöllä

Voit ohjata iOS-laitteen VoiceOveria Bluetooth-näppäimistöllä syöttämällä VoiceOver-komentoja. VoiceOver-komentojen avulla voit liikkua näytöllä, valita kohteita, lukea näytön sisältöä, säätää roottoria ja suorittaa muita VoiceOverin toimintoja.

Näppäimistöltä annetut VoiceOver-komennot sisältävät usein Control ja Option näppäimet. Tästä näppäinyhdistelmästä käytetään lyhennettä VO, jolloin komento voi olla esim. VO + välilyönti.

Ulkoisella näppäimistöllä voit hyödyntää myös pikaselaustoimintoa. Pikaselauksessa voit käyttää näppäimiä liikkumiseen ja roottoritoimintoihin. Laita pikaselaus päälle painamalla samanaikaisesti vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä.

Ulkoiselta näppäimistöltä annetuissa komennoissa voi olla näppäimistökohtaisia eroja. Joissakin näppäimistöissä saattaa olla erikoistoimintoja esimerkiksi mediatoistolle.

Komennosta voi olla kaksi vaihtoehtoa, joista toinen toimii pikaselausta käytettäessä. Roottoria käytettäessä kannattaa laittaa pikaselaus päälle.

21.1 Yleisiä komentoja

Kotipainike: VO + h

Tehtävänvaihtaja: VO + h h

Aktivoi kohde: VO + välilyönti, ylös ja alas nuoli yhdessä

Toista kohteen nimi: VO + w

Tavaa kohteen nimi: VO + w w

Etsi kohde: VO + f

Etsi kohde uudelleen: VO + g

Aloita/pysäytä toiminta: VO + "+" (musiikin toisto, sanelut)

Pikaselaus päälle/pois: vasen ja oikea nuoli yhdessä

Lukitse laite: FN + Esc

21.2 Liikkuminen

Edellinen kohde: nuoli vasemmalle, VO + nuoli vasemmalle

Seuraava kohde: nuoli oikealle, VO + nuoli oikealle

Edellinen tekstikenttä: vaihto + sarkain

Seuraava tekstikenttä: sarkain

Siirry sivun alkuun: ctrl + nuoli ylös

Siirry sivun loppuun: ctrl + nuoli alas

Sivu ylös: option + nuoli ylös

Sivu alas: option nuoli alas

Sivu vasemmalle: option + nuoli vasemmalle

Sivu oikealle: option + nuoli oikealle

Siirry yläpalkkiin: VO + m

Takaisin-painike: esc

21.3 Lukeminen

Lukeminen nykyisestä sijainnista eteenpäin: VO + a

Lukeminen alusta: VO + b

21.4 Roottorin ohjaus

Roottorin edellinen kohde: nuoli ylös, VO + nuoli ylös

Roottorin seuraava kohde: nuoli alas, VO + nuoli alas

Edellinen roottorin asetus: vasen ja ylös nuoli yhdessä

Seuraava roottorin asetus: oikea ja ylös nuoli yhdessä

21.5 VoiceOverin ohjaus

Seuraava VoiceOver asetus: VO + Cmd + nuoli oikealle

Edellinen VoiceOver asetus: VO + Cmd + vasen nuoli

Lisää VoiceOver asetuksen arvoa: VO + Cmd + nuoli ylös

Vähennä VoiceOver asetuksen arvoa: VO + Cmd + nuoli alas

Pysäytä/jatka puhetta: Ctrl

Puhe päälle/pois: VO + s

Näyttöverho päälle/pois: VO + vaihto + s

VoiceOver-apu: VO + k

21.6 Tekstissä liikkuminen (pikaselaus pois päältä)

Seuraava merkki: nuoli oikealle

Edellinen merkki: nuoli vasemmalle

Seuraava sana: option + nuoli oikealle

Edellinen sana: option + nuoli vasemmalle

Seuraava rivi: nuoli alas

Edellinen rivi: nuoli ylös

Rivin alkuun: Cmd + nuoli vasemmalle

Rivin loppuun: Cmd + nuoli oikealle

Dokumentin alkuun: Cmd + nuoli ylös

Dokumentin loppuun: Cmd + nuoli alas

Tekstin valinta: vaihto + navigointikomento

Valitse kaikki: Cmd + a

Poista valinta: Cmd + x

Kopioi: Cmd + c

Sijoita: Cmd + v

Peru: Cmd + z

Tee uudelleen: Cmd + vaihto + z

21.7 Erikoistoimintoja

Kohteen valitsin: VO + i

Nimiöi kohde: VO + "-"

Kohteen merkitseminen: VO + vaihto + m (merkitseminen esimerkiksi siirtoa varten)

Erikoismerkit: Option + numero tai kirjain

Seuraavia komentoja voidaan käyttää navigoimiseen esim. verkkosivuilla. Huomaa, että pikaselauksen on oltava päällä. Shiftin kanssa painettuna kukin komento vie edellisen elementin kohdalle:

Seuraava otsikko: h

Seuraava linkki: l

Seuraava lista: x

Seuraava taulukko: t

Seuraava lomakekenttä, kuten syöttökenttä, painike tai valintaruutu: c

22 Jos laite jumittaa

Joskus laite tuntuu toimivan tahmeasti ja apuväline jumittaa. Korjauksena tähän voi yrittää seuraavia toimenpiteitä:

- Väliaikaisen muistin tyhjennys

Paina virtanäppäintä pitkään, useita sekunteja. Kuulet VoiceOverin sanovan "Virta pois -painike". Älä hyväksy tätä valintaa vaan paina Koti-painiketta useita sekunteja, kunnes kuulet laitteen äänimerkin ja näytöllä on taas Kotivalikko.

- Avoimien sovellusten sulkeminen

Avaa Ohjelmanvaihtaja Koti-painiketta kahdesti painamalla. Sulje avoimia sovelluksia pyyhkäisemällä kolmella sormella ylös.

- Uudelleen käynnistys

Sammuta virta ja käynnistä laite uudelleen

- Pakotettu sammutus

Paina virtakytkintä ja Koti-painiketta yhtäaikaa.