Lue­tus And­roid-lait­teel­le

1 Lukijalle

Tämä Luetus-sovelluksen käyttöohje on kirjoitettu näkövammaisille Android-laitteiden käyttäjille. Ohjeessa oletetaan, että lukija hallitsee mobiililaitteensa ja TalkBack -ruudunlukuohjelman peruskäytön.


Luetus on sovellus, jolla voi lukea Näkövammaisten liiton tai Celia -kirjaston tuottamia elektronisia julkaisuja ja kirjoja. Sovelluksen voi asentaa laitteisiin, joiden käyttöjärjestelmä on Android 5.0 tai uudempi.

Luetus-palveluja voi käyttää vain asiakkaaksi rekisteröitynyt näkövammainen henkilö. Lisätietoa aiheesta on verkkosivuillamme osoitteessa

http://www.nkl.fi/luetus/asiakkaaksi

11.5.2017, Näkövammaisten liitto ry

2 Asennus ja rekisteröinti

Luetus-sovellluksen käyttöoikeuden tarkistaminen ja julkaisujen hakeminen vaativat toimivan internetyhteyden sekä toimivan käyttäjätunnuksen Luetus-verkkopalveluun.

  1. Avaa Play Kauppa -sovellus ja kirjoita hakusanaksi "luetus".
  2. Valitse "Luetus, julkaisija NKL ry / tiedonhallintapalvelut."
  3. Valitse "Asenna" ja hyväksy tarvittaessa käyttöoikeudet.
  4. Odota kunnes sovellus on asennettu. Löydät asennuksen jälkeen ohjelman käynnistyskuvakkeen Sovellus-valikosta.
  5. Käynnistä Luetus.
  6. Näytölle avautuu rekisteröinti ikkuna. Kirjoita Luetus-verkkopalvelun käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Valitse sitten Rekisteröi-painike.

3 Luetus-sovelluksen näkymät

Luetus koostuu kolmesta näkymästä, jotka ovat:

  1. Julkaisuluettelo,  näyttää haettujen julkaisujen luettelon.
  2. Sisällysluettelo, näyttää valitun julkaisun sisällysluettelon.
  3. Artikkeli, näyttää sisällysluettelosta valitun artikkelin sisällön.


Luetus avaa ensimmäisenä näytölle Julkaisuluettelon. Ylimpänä on otsikkorivi, jolla on sovelluksen nimi, julkaisujen pikahakupainike, sekä Lisää vaihtoehtoja -painike. Otsikko rivin alla on lista laitteeseen tallennettujen julkaisujen julkaisutyypeistä.

Kun valitset jonkun julkaisutyypin, esimerkiksi Sanomalehdet, saat listan kyseisen tyypin julkaisuista. Julkaisut ovat luettelossa oletuksena laskevassa aikajärjestyksessä.

Takaisin julkaisutyyppien luetteloon pääset valitsemalla Takaisin-painikkeen.

Lisää vaihtoehtoja -painike on näkyvillä Julkaisuluettelonäkymässä. Sen valittuasi saat vaihtoehdot:

1. Luetus-verkkopalvelu

Valinta avaa Luetus-verkkopalvelun etusivun selaimeen

2. Asetukset

Avaa sovelluksen asetukset.

3. Rekisteröintitiedot

Voit tarkistaa rekisteröintitietosi ja tarvittaessa poistaa rekisteröinnin.

4. Tietoa Luetuksesta

Näyttää Luetus-sovelluksen versiotiedot.

4 Julkaisun hakeminen

Lehtiä ja kirjoja saa haettua joko selaimella verkkopalvelusta tai Luetuksen Julkaisujen Pikahaku -toiminnolla. Verkkopalvelussa saat selattua valikoimaa sivujen linkkilistojen avulla. Julkaisujen Pikahakuun tarvitset julkaisujen tiedostonimet tai uusimman julkaisunumeron noutavan aliasnimen.

Luetus-verkkopalvelu on osoitteessa https://luetus.nkl.fi. Kirjautumisen jälkeen selaimeen avautuu palvelun etusivu. Valitse linkki Luetus-julkaisu. Tämän jälkeen pääset valitsemaan julkaisutyypin ja haluamasi julkaisun. Julkaisu ladataan valitsemalla haluttu julkaisunumero linkkilistalta. Kun julkaisu on ladattu, palaa Luetus-sovellukseen. Julkaisuluettelo päivittyy automaattisesti ja löydät julkaisun luettelosta.

Julkaisun Pikahaku toiminto on Julkaisuluettelon otsikkorivillä. Pikahaun voit avata myös painamalla näppäintä 8.

Pikahakunäkymässä on

- valintaluettelo talletettuja hakuja varten

- tekstin syöttökenttä tekstin hakunimelle

- Lisää luetteloon-painike hakusanan luetteloon tallentamiseksi

- Poista luettelosta-painike valittujen kohteiden poistamiseksi luettelosta

- Hae-painike syöttökenttään kirjoitetun julkaisun tai luettelosta valittujen julkaisujen lataamiseksi

Esimerkiksi uusimman numeron Tekniikan Maailmasta haet näin:

1. Kirjoita julkaisun uusimman numeron noutava aliasnimi "tekn" Pikahaun syöttökenttään tai valitse se luettelosta, mikäli se on aiemmin lisätty luetteloon.

2. Valitse Hae-painike, jolloin lataus käynnistyy. Sovellus ilmoittaa, kun lataus on valmis ja päivittää julkaisuluettelon automaattisesti.

Voit lisätä julkaisujen hakunimiä talletettujen hakusanojen luetteloon kirjoittamalla tekstikenttään hakunimen ja painamalla Lisää luetteloon-painiketta.

5 Julkaisun lukeminen

Valitse ensin julkaisutyyppi ja sen jälkeen selaa valikoita haluamasi julkaisun kohdalle.

Julkaisun avaat tuplanapautuksella. Näytölle avautuu julkaisun sisällysluettelo. Otsikko rivillä on avaamasi julkaisun nimi, tai mikäli olet siirtynyt julkaisun rakenteessa seuraavalle tasolle, tason otsikko.

Otsikko rivin alla on julkaisun sisällysluettelosta avoimena olevan tason vaihtoehdot. Jos valinta sisältää vielä seuraavan tason, ruudunlukija kertoo sen valinnan perässä.

Tee valinnat kaksoisnapauttamalla. Julkaisun rakenteesta riippuen näytölle avautuu joko uusi valikko tai artikkelin teksti. Takaisin edelliselle tasolle pääset Takaisin-painikkeella.

Kun avaat artikkelin, alkaa ruudunlukija lukea tekstiä automaattisesti. Artikkelinäkymästä pääset Sisällysluetteloon Takaisin-painikkeella. Viimeisin lukukohta tallentuu poistuessasi julkaisusta. Lukemisen voit keskeyttää ja käynnistää uudelleen kaksoisnapauttamalla toista/tauko painiketta tai numerolla 0.

Käyttäessäsi kuulokemikrofonia keskeytät lukemisen ja jatkat sitä painamalla kerran Toista-painiketta. Kaksi nopeaa painallusta siirtää lukukohdan seuraavaan artikkeliin.

Artikkelitoimintoihin pääset kaksoisnapauttamalla näytön oikeassa yläkulmassa olevaa toiminnot painiketta tai painamlla numeroa 2.

 Artikkelitoimintoja ovat

 - jatkuvaluku,

- kirjanmerkkiluettelo

- lisää kirjanmerkki

- etsi

- puhenopeuden asetus

Jatkuva luku käynnistyy ja pysähtyy näppäimellä 7. Seuraavaan artikkeliin siirryt kaksoisnapauttamalla seuraava artikkeli-painiketta tai painamalla numeroa 8.

6 Julkaisun poistaminen

Luetuksen julkaisuihin kohdistuvia toimintoja on Julkaisutoiminnot-valikossa. Se avautuu, kun teet julkaisun kohdalla napauta ja pidä -eleen tai painat numeroa 2. Napauta ja pidä tarkoittaa elettä, jossa napautat näytön pintaa siten, että jätät sormen näytölle toisen napautuksen jälkeen.

Toimintoja ovat julkaisun poisto, julkaisun avaaminen alkuun ja kirjanmerkkien listaus.

7 Kirjanmerkit

Kirjanmerkki on ohjelman muistiin jätettävä lukukohta, johon voit palata myöhemmin valitsemalla sen Luetuksen Kirjanmerkki-luettelosta.

Saat tallennettua kirjanmerkin, kun avaat ensin Artikkelitoiminnot ja valitset sitten "Lisää Kirjanmerkki". Valitse minkä kirjanmerkin kohdalle haluat tallennuksen tehdä. Kirjoita vielä tallentamallesi lukukohdalle nimi ja paina Tallenna-painiketta.

Siirryt tallentamaasi kirjanmerkkiin joko Julkaisutoimintojen tai Artikkelitoimintojen Kirjanmerkit-valinnalla. Valitse avautuvasta näkymästä haluamasi kirjanmerkki.

8 Merkkijonon haku

Voit etsiä julkaisusta jotakin merkkijonoa Artikkelitoimintojen Etsi-valinnalla. Merkkijono voi olla esimerkiksi "kissa". Ohjelma löytää silloin sanan kissa, mutta myös sanan purkissa.

Ollessasi artikkelissa avaa Artikkelitoiminnot ja valitse Etsi. Kirjoita haettava merkkijono ja valitse Etsi-painike. Saman merkkijonon hakua voit jatkaa Etsi seuraava -valinnalla tai näppäimellä 9.

9 Asetukset


Asetukset löytyvät Julkaisuluettelonäkymän Lisää vaihtoehtoja -painikkeen asetukset. kohdasta. Asetukset on jaettu kolmeen alaluokkaan:


1. Julkaisuasetukset

- julkaisukansio

Määrittele mihin wlf-tiedostot tallennetaan.

- Aseta julkaisuiden lajittelujärjestys

Valittavana on laskeva ja nouseva aikajärjestys tai aakkosjärjestys.

- Käytä julkaisuiden alatyyppejä

Valinta lisää julkaisuluetteloon lisätason tarkempaa lajittelua varten.

2. Puheasetukset

- Puhe käyttöön artikkeliluvussa

Kun asetus on valittuna, käytetään valittua puhesyntetisaattoria artikkeliluvussa. Kun valinta on pois päältä, voit lukea artikkelin laitteen ruudunlukuohjelmalla.

- Syntetisaattori

Tässä voit valita artikkelin lukemisessa käytettävä puhesyntetisaattorin.

- Puheääni

Tässä saat valittua puhesyntetisaattorin puheääni.

- Puhenopeus

Määrittele liukusäätimellä haluamasi puhenopeus.

- Puhu testilause

Voit testata puhesyntetisaattorin asetukset kuuntelemalla testilauseen.

3. Näyttöasetukset

- Tekstin koko

Vaihda tekstin kokoa.

10 Pikanäppäimet

11 Tukea Näkövammaisille

IT-neuvonta:

puhelin: 09 3960 4000

sähköposti: it-neuvonta@nkl.fi


Lisätietoa verkkosivuilla:

www.nkl.fi/lukeminen

http://www.nkl.fi/fi/etusivu/palvelut nakovammaisille/tietotekniikka/ohjeita