Ta­kuu­sää­tiö -mi­tä teh­dä, kun ra­hat ei­vät rii­tä vel­ko­jen mak­suun

Takuusäätiön puhelin- tai chatneuvontaan voi ottaa yhteyttä olivatpa raha- ja velkaongelmat pieniä tai suuria. Kysyä voi mistä tahansa mieltä painavasta raha-asiasta. Yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta.

Mistä lähteä liikkeelle?
Ensimmäiseksi kannaattaa kartoittaa kokonaistilanne ja laittaa menot tärkeysjärjestykseen
1.    Vuokra ja asumiskustannukset
2.    Ruoka ja lääkkeet
3.    Puhelin, netti
4.    Matkaliput, polttoaine, autovakuutus
5.    Velkojen maksu

Turha kiire pois, hätäratkaisuja ei kannata tehdä. Kannattaa miettiä ensin miksi on velkaantunut. Tilanteen tunnistaminen auttaa etsimään ratkaisuja, joilla raha- ja velkavaikeuksista on mahdollista selvitä. Suunnitteleminen kannattaa, koska se auttaa saamaan kokonaisotteen raha-asioihin. Uutta kalliskorkoista velkaa, esimerkiksi pikavippejä, ei tule ottaa vanhojen lainojen maksuun. Uusi suunnittelematon laina vain pahentaa tilannetta. Takuu-säätiöllä on tietyissä tilanteissa mahdollisuus taata henkilölle uusi, edullisempi laina. Asiakkaan täytyy varautua odottamaan ja osoittamaan, että pystyy lopettamaan velkaantumisen. Lisäksi vaaditaan säännölliset tulot. Säännölliseksi tuloksi käy esimerkiksi palkkaa tai eläketulo, mutta työttömyysetuus ei.

Velkatilanteen selvittämiseen tarvittavat paperit:
- luottorekisteriote (Suomen asiakastieto Oy, kirjallisesti tiedusteltuna maksuton kerran vuodessa, netistä www.omatieto.fi maksullinen)
- ulosottotiedoista listaus ulosottoviranomaiselta
- kotiin tulleet laskut
- ja paljon kärsivällisyyttä

Mitä tehdä veloille?

Kun velat alkavat ajautua perintään ja ulosottoon, on yleensä järkevämpää maksaa pikkuvelkoja, kuin yrittää hoitaa isompia velkoja. Velkojat suostuvat helposti maksuohjelmiin, jossa velka tulee maksetuksi kokonaan pois muutamassa maksuerässä. Näin saatat säästää oikeudenkäynti- ja perintäkuluissa.

Jos velkaa on vähän: neuvottele, maksa erissä, maksa ulosoton kautta
Jos velkaa paljon ja on maksukykyä: yhdistä velat uudella lainalla (pyydä velkaneuvoja avuksi)
Jos velkaa paljon, eikä ole maksukykyä: hae velkajärjestelyä tai anna olla ulosotossa ja hae velkajärjestelyä myöhemmin tai velat vanhenevat

Velkojen päästäminen perintään tai ulosottoon saattaa olla helpottava ratkaisu. Se voi olla myös ainoa keino, jolla pystyt välttämään uusia laskurästejä tai velan maksua velalla.

Ei kannata uskoa kuulopuheisiin vaan soittaa Velkalinjaan tai käydä velkaneuvojalla.

Yhteystietoja

Maksuton Velkalinja palvelee arkisin kello 10 - 14 numerossa 0800 98009

Kunnallisten velkaneuvojien yhteystiedot löydät alla olevan linkin kautta
Lisätietoa ja chat -palvelu

Lähde

Takuu-säätiön TalousTsemppari-info Taina Rajanen 8.3.2016
www.takuu-saatio.fi