Oikeuksienvalvonta tiedottaa: Windows 7:n tuki on päättymässä

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote lokakuu 2019

Kymmenen vuoden jälkeen Windows 7:n tuki on päättymässä 14.1.2020. Annamme tässä joitakin neuvoja muutokseen valmistautumiseen.

Tietokoneesi toimii tuen päättymisen jälkeen kuin ennenkin, mutta Microsoft ei enää tarjoa Windows 7:lle päivityksiä eikä teknistä tukea. Voit jatkaa Windows 7:n käyttöä tuen loppumisen jälkeenkin, mutta tällöin virus- ja haittaohjelmien riski kasvaa.

Tietoturvan ja sujuvan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi on suositeltavaa siirtyä käyttämään Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Windows 10 toimii parhaiten uudella tai uudehkolla tietokoneella. Windows 10 kannattaa asentaa yleensä enintään muutaman vuoden ikäiseen tietokoneeseen, jossa on keskusmuistia vähintään 8 Gt ja jossa on Windows 10 -päivitysoikeus. Ennen päivitystä tietokoneeseen on tarvittaessa syytä lisätä muistia.

Ennen tietokoneen tai Windows-version vaihtamista muista ainakin nämä:
1.    Huolehdi tietokoneelle tallennettujen omien tietojen säilyttämisestä. Näitä tietoja ovat esimerkiksi asiakirjat, valokuvat, ääni- ja videotiedostot sekä verkkoselaimen suosikit.
2.    Varmista käyttämiesi apuvälineiden kuten suurennus- ja ruudunlukuohjelman ja pistekirjoitusnäytön Windows 10 -yhteensopivuus.
3.    Varmista omien oheislaitteiden kuten tulostimen, skannerin ja pistekirjoitusnäytön Windows 10 -yhteensopivuus.

Apua ja neuvoja tietokoneen vaihtoon tai päivittämiseen
-    Näkövammaisten liiton ict-neuvonta: it-neuvonta@nkl.fi
(ma-ti, to-pe klo 9-15, ke klo 12-16 p. 09 3960 4000)
-    Näkövammaisten liiton alueyhdistysten tietotukipalveluiden yhteystiedot
https://www.nkl.fi/tietotuki