Nä­kö­vam­mais­ten pu­he­li­mis­ta

Lankapuhelin

Lankapuhelinliittymät ja puhelut lankapuhelimiin ovat kalliimpia kuin matkapuhelinverkon puhelut. Vanhasta tutusta laitteesta ja numerosta luopuminen voi tuntua joskus niin vaikealta, että pysytään vanhassa järjestelmässä kalleudesta huolimatta.

Matkapuhelinverkon käyttäjäksi voi siirtyä luopumatta tutusta puhelinlaitteesta. Vanhaan puhelinkoneeseen on hankittavissa lisälaitteita tai sen tilalle voi hankkia uuden, entisen puhelimen näköisen laitteen. Vanhan lankaliittymänumeron voi säilyttää. Parhaimmassa tapauksessa muutos on vain halvemmat puhelut ja halvempi puhelinliittymä.

Lisätietoa saa oman alueen palveluntarjoajilta.  Myös alueyhdistysten tietotekniikkapalvelut auttavat asiassa eteenpäin. Tiedotteen lopussa oman alueen tietotukihenkilöiden yhteystiedot.

Matkapuhelimista yleistä

Matkapuhelinmalleja on runsaasti. Kaikki eivät ole yhtä sopivia näkövammaisen käyttöön, vaan laitetta hankkiessa kannattaa aina kokeilla itse ja pyytää neuvoja asiantuntijoilta. Puhelinmyyjät eivät välttämättä osaa huomioida näkövammaisen tarpeita.

Helppokäyttöpuhelimet

Helppokäyttöpuhelimissa voi olla erityisen suuret näppäimet sekä suuri, hyvä kontrastinen näyttö. Usein laitteen ominaisuudet ovat karsitummat. Yksinkertaisimmillaan puhelimessa ei ole kuin muutama näppäin joissa on minimissään kolme esivalittua numeroa sekä vastausnäppäin. Useimmilla helppokäyttömalleilla voi vastaanottaa ja lähettää tekstiviestejä.
   
Esimerkkinä helppokäyttöisestä matkapuhelimesta on Näkövammaisten liiton apuvälinemyymälä Aviriksesta simpukkamallinen Doro PhoneEasy 631, jolla puheluun vastaaminen ja puhelun lopettaminen onnistuu yhdellä liikkeellä. Selkeälukuisen näytön taustaväriä ja kirjainten kokoa voidaan vaihtaa. Laitteessa on hyväkontrastinen taustavalaistu mustavalkoinen näppäimistö ja mahdollisuus ottaa käyttöön Puhuvat näppäimet -asetus. Siinä on myös pikanäppäin tekstiviestien käsittelyyn. Kameralle on pikanäppäin.  Puhelimessa on turvapainike, kaiutintoiminto, värinähälytys ja Bluetooth langatonta kuuloketta varten. Laite on yhteensopiva kuulolaitteen kanssa. Hinta on 189€.

Älypuhelimet

Älypuhelimet ovat tietokoneita pienoiskoossa. Niissä on valmiiksi asennettuna useita sovelluksia, esimerkiksi kalenteri, muistio, sähköpostiohjelma ja Internet-selain. Sovelluskaupoista voi ladata lisää erilaisia ohjelmia, joista osa on suunniteltu näkövammaisille. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi liikkumisen avuksi BlindSquare tai Be My Eyes. Celian asiakkaat voivat ladata sovelluskaupoista kirjojen lukemiseen Pratsam Reader-ohjelman. Android-matkapuhelimeen voi ladata Luetus-ohjelman, jolla voi lukea Näkövammaisten liiton tuottamia sanoma- ja aikakauslehtiä sekä kirjoja.

Älylaitteissa on yleensä vain suuri kosketusnäyttö ja laitteen ohjaaminen tapahtuu erilaisilla kosketus- ja pyyhkäisyeleillä. Android- ja Applen iOS-käyttöjärjestelmissä on valmiina käyttöön otettaviksi erilaisia näkövammaisia helpottavia ominaisuuksia kuten suurennus- ja ruudunlukutoiminnot. Laitteissa on myös asetuksia, joiden avulla voi säätää näytön värejä ja tekstin kokoa.

Matkapuhelin BlindShell on heikkonäköisille ja sokeille suunniteltu älypuhelin, jota käytetään yksinkertaisilla kosketuseleillä. Siinä on runsaasti näkövammaista helpottavia toimintoja valmiina, esim. värintunnistin, setelintunnistin, suurennuslasi. Apuvälinemyymälä Aviriksessa laitteen hinta on 299€.

Applen puhelimien hinnat ovat n. 300-700 €, Android-laitteiden hinnat ovat hieman alhaisemmat. Esimerkiksi  LG Easy Smart, jossa on kosketusnäytön rinnalla näppäimistö, maksaa n. 130 €.

Matkapuhelimen hankintaa harkitseva saa lisätietoa ja apua alueyhdistysten tietotekniikkapalveluista tai Näkövammaisten liiton IT-neuvonnasta p. 09 3960 4000.

Taloudellinen tuki puhelimen hankintaan

Peruspuhelinta ei yleensä saa apuvälineeksi vaan se on kustannettava itse. Älypuhelimen hankitaan ovat jotkin kunnat myöntäneet vammaispalvelulain nojalla tukea, perusteena vamman takia tarvittavan puhelimen korkeampi hinta normaaliin verrattuna. Asiaa kannattaa tiedustella yhdistysten tietotukihenkilöiltä sekä alueesi oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.

Lisätietoa

Aviris-apuvälinemyymälä
ma - pe klo 9.00 - 15.00
puh. (09) 3960 4700,  https://www.aviris.fi/

Näkövammaisten liiton IT-neuvonta,
ma-ti ja to-pe klo 9-15, ke klo 12-15,
p. 09 3960 4000, sähköposti apua(ät)thp.nkl.fi

Alueyhdistysten tietotukipalvelut

Uusimaa
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry (HUN),
puh. 044 720 8644, koko(ät)hun.fi

Pohjois-Karjala, Etelä-Savo Savonlinnan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savo
Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry,
Jouni Keränen, puh. 050 313 4955, jouni.keranen(ät)pknv.fi

Pohjois-Savo
Jarno Mandelin, Puh. 044 775 2239, jarno.mandelin(ät)pknv.fi

Päijät-Häme, Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Riihimäen seutu
Päijät-Hämeen Näkövammaiset ry,
Ville Kauppinen, Puh. (03) 7521 113, 044 312 1113, tietotekniikka@phn.fi

Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu
Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry,
Leena Vallo, puh.044 0400 694, leena.vallo(ät)ppnry.net

Lappi
Lapin Näkövammaiset ry ,
Jouko Rytkönen, Puh. 044 322 2588, 0400 146 641, ttpalvelu(ät)tsto.inet.fi

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnat
Pohjanmaan Näkövammaiset ry,
Kirsi Tolonen, Puh. 040 569 7778,
toimisto(at)pohjanmaannakovammaiset.fi

Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Satakunta
Tampereen seudun Näkövammaiset ry (koordinointi)
Päivi Meduri, puh. 050 522 6981, paivi.meduri(ät)tsnv.fi
Kanta-Häme, puh. (03) 616 611

Keski-Suomi
puh. 045 321 5552 klo 9-12

Satakunta
(02) 641 1530, toimisto(ät)satakunnannakovammaiset.fi

Varsinais-Suomi
Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry,
puh. (02) 233 5581, toimisto(ät)vsn.fi
Kouluttaja: Hannu Suvanto , puh. 040 159 2688 (puh.aika ma klo 8-10 ja ke klo 8- 9)
hannu.suvanto(ät)vsn.fi