Syyskuun 2014 aluesihteeritiedote, Vuokko Jantunen
Mis­tä apua lu­ke­mi­seen ja kir­joit­ta­mi­seen?

Optiset apuvälineet

Eri käyttötarkoituksiin löytyy erilaisia suurennuslaseja. Suurennuksen tarve on aina yksilöllistä, siksi on tärkeää, että käyttäjä itse on mukana valitsemassa sopivaa suurennuslasia tai -laitetta. Sopivan suurennuslasin löytää varmimmin kokeilemalla.

Elektronisten suurennuslaitteiden etuna suurennuslaseihin verrattuna on se, että taustan ja tekstin väriä sekä suurennusta voi vaihtaa. Lisäksi laitteiden suurennusteho on moninkertainen suurennuslaseihin verrattuna. Valikoimissa on sekä pöytämallisia että kannettavia laitteita.

Lukemisen lisäksi pöytämallisen elektronisen suurennuslaitteen (lukutelevision) avulla voi kirjoittaa käsin tai tehdä muuta tarkkuutta vaativaa työtä. Joissakin malleissa on mahdollisuus käyttää taulukameraa, jolloin taululla tai valkokankaalla olevaa aineistoa voidaan katsella omalta näytöltä sopivan kokoiseksi suurennettuna. Tämä helpottaa erityisesti näkövammaisia koululaisia ja opiskelijoita.

Kiikarit ovat pienikokoisia ja helposti mukana kuljetettavia. Niiden avulla voi suurentaa näkyviinsä mm. katukyltit ja bussien numerotaulut. Television katselua voivat helpottaa Tv-katselulasit, jotka suurentavat televisioruudulla näkyvän tekstin ja kuvan. Ohjelman seuraamista auttaa myös äänitekstitys, jonka saat kytkettyä päälle valitsemalla digisovittimen asetuksista ensisijaiseksi kieleksi hollannin kielen.

Optisia apuvälineitä saa keskussairaalan kautta maksutta lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä, lisätietoja oman alueesi kuntoutusohjaajalta. Apuvälineitä voi ostaa myös itse esimerkiksi apuvälinemyymälä Aviriksesta. Itse ostettuihin apuvälineisiin voi hakea tukea oman kunnan vammaispalveluista.

Luetus-palvelut lehtien lukemiseen

Näkövammaisten Keskusliitto tarjoaa yhteistyössä lehtikustantajien kanssa Luetus-palvelua, joka mahdollistaa lehtien lukemisen tietokoneella ja mobiililaitteilla. Luetus-palvelun asiakkuus edellyttää näkövammasta johtuvaa vähintään 50 % haitta-astetta.

Julkaisuvalikoimassa on yli 40 sanomalehteä, kymmeniä aikakauslehtiä sekä erilaisia oppaita kuten radio- ja tv- ohjelmatiedot sekä tietoa lääkkeistä. Palvelun kautta on luettavissa myös tuhansia e-kirjoja.

Luetuspalvelun saamiseksi tulee täyttää hakemus ja liittää mukaan lääkärintodistus, josta haitta-asteprosentti ilmenee. Lääkärintodistusta ei tarvita, mikäli olet näkövammaisyhdistyksen jäsen ja haitta-aste on jäsenrekisterissä. Lisätietoja www.nkl.fi/luetus, apua@thp.nkl.fi ja puh. 09 3960 4000.

Äänilehdet

Näkövammaisten Keskusliiton nettisivuilla (www.nkl.fi/lukeminen) julkaistaan tietoja Suomessa ilmestyvistä ääni-, pistekirjoitus- ja isokirjoituslehdistä sekä elektronisista lehdistä. Lehtivalikoima sisältää mm. sanomalehtiä, yleisaikakauslehtiä, järjestölehtiä ja asiakaslehtiä.

Voit kuunnella kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä helppokäyttöisellä Daisy -soittimella tai tietokoneella. Lisäksi näkövammaisten alueyhdistykset tuottavat laajan valikoiman paikallisia äänilehtiä. Suurin osa näkövammaisten äänilehtipalveluista on maksuttomia. Lisätietoja www.nkl.fi/lukeminen, näkövammaisten alueyhdistyksistä ja Näkövammaisten Keskusliitosta puh. 09 396 041.

Äänikirjat Celia kirjastosta

Celia -kirjasto palvelee kaikkia lukemisesteisiä toimialueenaan koko maa. Kirjasto tuottaa ja tarjoaa käyttöön asiakkaiden tarpeet huomioon ottavaa erityisaineistoa kuten äänikirjoja, pistekirjoja, elektronisia kirjoja ja kohokuvia. Celia -kirjasto tuottaa myös näkövammaisten koululaisten ja opiskelijoiden tarvitsemat oppikirjat.

Lisätietoja www.celia.fi, palvelut@celia.fi ja puh. 09 229 522 00.

Lukupalvelu

Näkövammaisten Keskusliiton valtakunnallisessa lukupalvelussa tuotetaan näkövammaisille asiakkaille Daisy -äänitteeksi sellaista materiaalia, jota muut tahot eivät tuota. Näkövammaiset asiakkaat voivat toimittaa luettavaksi työssä tai vapaa-aikanaan tarvitsemiaan julkaisuja, kuten lehtiä, kirjoja, käyttöohjeita jne. Vapaaehtoislukijoiden lukemat aineistot lähetetään alkuperäisen materiaalin mukana takaisin tilaajalle. Asiakkaalle palvelu on maksuton lukuun ottamatta luettavan aineiston lähetyskuluja lukupalveluun.

Lukutilaukset arkisin klo 9 -15 puh. (09) 3960 4681 tai lukupalvelu@nkl.fi.

Pistekirjoitus

Näkövammaisten Keskusliiton sopeutumisvalmennuskursseilla Kuntoutus-Iiriksessä Helsingissä pistekirjoitus on osa kuntoutusta. Tavoitteena on omatoimisen suoriutumisen edistäminen niin työssä, opiskelussa kuin päivittäisten henkilökohtaisten asioiden hoidossa.

Pistekirjoitusta on mahdollista opiskella yksilöllisesti erikseen nimetyn ohjaajan kanssa. Maksusitoumusta pistekirjoituksen opiskeluun voi hakea mm. oman kunnan vammaispalveluista. Omaehtoisia pistekirjoituskursseja järjestetään joissakin alueyhdistyksissä. Lisätietoja saa alueyhdistyksistä.

Näkövammaisten Keskusliitto järjestää pistekirjoituskursseja myös näkeville henkilöille. Lisäksi myynnissä on näkeville ja heikkonäköisille tarkoitettu pistekirjoituksen itseopiskelumateriaali Pistele menemään. Lisätietoja Näkövammaisten Keskusliiton koulutussuunnittelijalta puh. 09 396 041.