Aluesihteeritiedote lokakuu 2014, laatinut Antti Järvensivu
Mat­kus­ta edul­li­sem­min lin­ja-au­tol­la

Tässä tiedotteessa on vinkkejä siitä, mistä saattaisi löytää halvempia tapoja matkustaa linja-autoliikenteessä. Osaa palveluista pystyy käyttämään vain internetin kautta.

Eläkeläisalennus

Täydellä tai määräaikaisella eläkkeellä olevat alle 65-vuotiaat henkilöt saavat 30 prosentin alennuksen aikuisten kilometritaksan mukaisista yli 80 kilometrin pituisista yhdensuuntaisista linja-automatkoista. Lipun voi ostaa linja-autosta tai ennakkoon Matkahuollosta. Ennakkoon ostetut liput ovat voimassa yhden kuukauden ostopäivästä. Alennuksen saa Matkahuollon eläkeläiskortilla, kuvallisella Kela-kortilla, joka on varustettu Matkahuollon, VR:n tai Finnairin liikemerkillä, pahvisella Kelan eläkkeensaajakortilla sekä työeläkeyhtiöiden myöntämällä työeläkekortilla. Kuvattoman kortin kanssa on esitettävä poliisin myöntämä henkilökortti, passi tai ajokortti. 65 vuotta täyttäneet henkilöt saavat alennuksen esittämällä poliisin myöntämän henkilökortin, passin tai ajokortin.

Edulliset linja-autovuorot

Useat yhtiöt tarjoavat huomattavan edullisia linja-automatkoja tietyille vuoroille. Matkojen hinnat vaihtelevat sen mukaan, miten suosittu vuoro on kyseessä tai kuinka ajoissa matkan ostaa tai varaa.Tässä tällä hetkellä tiedossa olevien yhtiöiden toiminnan esittelyä.

OnniExpress

Tällä hetkellä reitit koskettavat Turun, Helsingin, Jyväskylän, Porin, Rauman, Tampereen, Kuopion, Lahden, Mikkelin ja Forssan alueita. Lipun voi ostaa internetin verkkokaupasta osoitteesta www.onniexpress.fi/

OnniExpress tarjoaa myös puhelinpalvelun, jonka kautta asiakas voi varata matkan. Puhelun aikana muistiinmerkittäväksi tai tekstiviestinä matkapuhelimeen hän saa varaustunnuksen, joka näytetään linja-auton kuljettajalle. Kuljettaja myös rahastaa matkan, jonka hintaan lisätään 2 euron käsittelymaksu. Esimerkiksi Helsingistä Kuopioon seuraavalle päivälle ostettu matka voi maksaa 28 euroa, kun kuukausi etukäteen hankittuna saman matkan hinta onkin vain 10 euroa. Jokaiselle matkalle myydään ainakin yksi yhden euron hintainen matka.

Bussimatkan voi ostaa puhelimitse vuorojen välipysäkeille. Niin kutsutun ”pätkälipun” voi ostaa myös puhelinmyynnin kautta. Pori-Helsinki-matkan lippu autosta ostettuna on 25 euroa, mutta pätkälippu enintään 100 kilometrin välille on 15 euroa. Yli 65-vuotiaan matka maksaa yleensä vain pätkälipun verran. Myös opiskelija-alennuksia on tietyillä vuoroilla.

Asiakaspalvelu 02 242 2229 (Turku) ja 02 630 2100 (Pori) palvelevat lipun ostoon, matkareitteihin ja aikatauluihin liittyvissä kysymyksissä arkisin klo: 8.00 – 16.00. Matkan voi myös pakottavasta syystä vaihtaa kerran puhelinpalvelussa.

OnniExpress ei rajoita matkustajan tavaramäärää tai lemmikkien mukana kuljettamista.

ExpressBus

ExpressBus on valtakunnallinen yhdentoista yrityksen muodostama bussijärjestelmä. Nämä linja-autot käyttävät kaikkia pikavuoropysäkkejä, joten reitistö on kattavin.

ExpressBus-matkat ostetaan ainoastaan internetin kautta Matkahuollon osoitteesta www.expressbus.fi. Nettilippua ei voi vaihtaa eikä peruuttaa. Esimerkkinä matka Tampereelta Jyväskylään maksaa 22 euroa, mutta kuukausi etukäteen ostettuna matkan hinta voikin olla alimmillaan kaksi euroa.

Matkatavaroita voi käsimatkatavaroiden lisäksi olla maksutta kaksi matkalaukkua rahtitilassa. Lemmikkien kuljetus on sallittua. Isommista koirista voidaan periä lisämaksua, ei kuitenkaan opaskoirista.

OnniBus

OnniBus-reitit käsittävät Helsingin, Jyväskylän, Porin, Rauman, Tampereen, Turun, Kuopion, Kajaanin, Lahden, Heinolan, Mikkelin, Porvoon, Kotkan ja Forssan välistä liikennettä sekä useita näille reiteille sijoittuvista paikakunnista, yhteensä 37 paikkakuntaa. Kyytiin voi nousta tai poistua ainoastaan reitille merkityillä pysäkeillä. Lipun voi ostaa vain verkkokaupasta osoitteesta www.onnibus.com.

Hinnat alkavat yhdestä eurosta varaustilanteesta riippuen. Maksuun lisätään aina myös yhden euron toimitusmaksu. Esimerkiksi hinta matkalle Helsingistä Pihtiputaalle voi olla seuraavalle päivälle 27 euroa, mutta parin kuukauden etukäteisvarauksella 9 euroa.

Matkatavaramäärä on rajoitettu käsimatkatavaran lisäksi yhteen, enintään 20 kiloa painavaan matkalaukkuun rahtitilassa kuljetettavaksi. Lemmikkejä ei kuljeteta. Opaskoira on sallittu, mutta varaus tulee tehdä 72 tuntia ennen matkan alkua.

Lähteet

Näkövammaisen palveluopas 2014
Yhtiöiden verkkosivut :
www.onniexpress.fi/
www.expressbus.fi
www.onnibus.com