Aluesihteeritiedote, toukokuu 2014
Lan­ka­pu­he­li­mes­ta gsm-pu­he­lin

Puhelut liikkuvat nykyjään pääosin langattomasti kännykästä kännykkään. Moni on kuitenkin vielä säästänyt lankapuhelimen mm. sen helppokäyttöisyyden, suuren koon ja vanhan tutun numeron takia. Lankapuhelimen pito ja siitä soittaminen etenkin kännykkänumeroihin tulee vain kovin kalliiksi joten paineita gsm-liittymän hankkimiseksi tulee koko ajan koska myös kännykästä lankapuhelimeen soittaminen on kallista.

Lankapuhelimeensa tottunut ja kiintynyt sekä vanhan lankapuhelinnumeronsa säilyttämiseen halukas voi siirtyä gsm-liittymän käyttäjäksi luopumatta edellä mainituista asioista. Siis parhaassa tapauksessa liittymänmuutoksella lankaliittymästä gsm-liittymäksi ei ole muuta vaikutusta kuin halvemmat puhelut sekä soittajalle itselleen että häneen yhteyttä pitäville, siis olettaen, että valtaosa soittajista soittaa kännykästä.

Tämän ratkaisun lisäksi on olemassa erilaisia välimuotoja siirryttäessä langasta langattomaan. On mahdollista säilyttää vanha numero, mutta siirtyä kännykän käyttäjäksi muuten tai hankkia pöytäpuhelimen näköinen ja kokoinen gsm-pöytäpuhelin joka toimii gsm- verkossa.

Esimerkki vanhan puhelimen käyttöön jättämisestä

Palveluntarjoaja toimittaa kotiin lisälaitteen jossa on sisällä valmiiksi käyttöön otettu sim-kortti eli siinä on valmis yhteys joka aukeaa sovittuna päivänä. Tähän laitteeseen liitetään vanhan lankapuhelimen aiemmin seinässä ollut puhelinjohto kiinni. Sen lisäksi uusi lisälaite tarvitsee verkkovirtaa joten se on laitettava seinäkoskettimeen kiinni. Laite sinänsä toimii missä vaan kännykän tapaan. Nyt vanha lankapuhelinlaite toimii kuten ennekin, siinä on entinen numero, siitä soitetaan kuten ennekin, ainoana erona on se, että puhelin toimii nyt gsm-verkossa. Tämä mahdollistaa esim. hyvin suositun ja helppokäyttöisen Doro-lankapuhelimen käytön matkapuhelinverkossa.

Koko ajan muuttuvat tarjoukset ja paketit tekevät mahdottomaksi suositella mitään erityistä palveluntarjoajaa tai laitetta, kannattaa kysellä oman paikkakunnan liikkeistä ja liittymien myyjiltä.

Lisälaitteen jolla oma lankapuhelinkone muutetaan toimimaan matkapuhelinverkossa, voi ostaa erikseen, esimerkkinä verkkokauppa www.coline.fi josta löytyy gsm-sovittimia joihin voi liittää vanhan lankapuhelimen, hinnat alkaen n. 100€. Puhelinliikkeet myyvät myös vanhan lankapuhelinkoneen näköisiä gsm-pöytäpuhelimia ja niiden hinnat alkavat n. viidestäkymmenestä eurosta. Kannattaa kysellä usean eri yhtiön tarjouksia ja ratkaisuja. Esim. Sonera näyttää nimittäin tällä hetkellä tarjoavan nettisivuillaan vain uuden gsm-pöytäpuhelimen hankintaan johtavaa sopimusta eli ikään kuin varoituksena: kaikilla palveluntarjoajilla ei välttämättä ole tarjota juuri sellaista ratkaisua mikä olisi käyttäjän kannalta paras mahdollinen.