Eu­roop­pa­lai­nen sai­raa­hoi­to­kort­ti

Kenelle kortti on tarkoitettu ja mihin se oikeuttaa

Vain harva tietää, että ilmainen sairaanhoitokortti voi säästää reissussa tuhansia euroja. Sairaalareissu vieraassa maassa voi maksaa tuhansia euroja ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Ilmainen ja vaatimattoman näköinen kortti oikeuttaa välttämättömään sairaanhoitoon paikalliseen hintaan.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on suomalaisille edelleen melko tuntematon. Kortti on ollut käytössä 12 vuotta, ja Kela on aktiivisesti markkinoinut korttia muun muassa tiedotusvälineissä ja messuilla.

Silti vain vajaalla 30 prosentilla suomalaisista on ilmaiseksi Kelasta saatava sairaanhoitokortti, joka sairauden tai tapaturman sattuessa voi tuoda matkailijalle jopa tuhansien eurojen säästöt.

Kortti on tärkeä esimerkiksi sydänkohtauksen tai jonkin tapaturman sattuessa. Sairastumiset ja tapaturmat tulevat aina yllätyksenä. Yllätyksenä voivat tulla myös hoidosta koituneet kulut ja se, että ne on maksettava ennen kuin hoitopaikasta pääsee ulos. Suomessa ilmaiseksi saatava kortti voi tuoda omistajalleen jopa tuhansien eurojen säästöt.

Eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin on oikeus kaikilla, joilla on sairausvakuutus Suomessa. Kortti oikeuttaa välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä äkillisen sairastumisen tai tapaturman sattuessa. Kortilla saa sairaanhoidon samaan hintaan kuin maassa asuvat kansalaiset.  Kortti kertoo siitä, että henkilön sairaanhoitokustannukset kuuluvat Suomen vastuulle. Kortin käyttäjä maksaa vain asiakas-maksut ja Suomen valtio on sitoutunut maksamaan hoidon todelliset kustannukset hoidon antajalle.

Korttia haetaan Kelasta

Matkavakuutukset eivät välttämättä korvaa kaikkea sairaanhoitoa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa sen, että saa välttämättömän ja saman tason hoidon kuin paikallinen väestö saa. Kortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta eli on muistettava huolehtia myös vakuutusturvasta matkan aikana.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on vaatimattoman näköinen, ja kaikki kortissa olevat tiedot on kerrottu suomeksi. Kortin tarkoitus ei jää kuitenkaan ulkomailla hämärän peittoon, sillä eurooppalainen sairaanhoito-väki tietää mistä kortista on kyse. Se on kaikissa maissa samanlainen ja siinä ovat tarpeelliset tiedot ja tun-nisteet.

Kun eurooppalainen sairaanhoitokortti on kerran myönnetty, tulee Kelalta postissa uusi kortti kahden vuoden välein. Sairaanhoitokorttia voi hakea puhelimitse 020 692 203 tai Kelan nettisivuilla tunnistautumisen jälkeen, jonka voi tehdä esimerkiksi pankkitunnusten avulla. Alaikäisen lapsen tai nuoren kohdalla on mentävä Kelan asiakaspalveluun tai hoidettava tilaaminen postitse tai puhelimella. Hakemuksen voi jättää myös lomakkeella SV 193, jonka saa Kelan paikallistoimiston lisäksi internetsivuilta osoitteesta www.kela.fi.  Hakemuslomakkeen voi lähettää mihin tahansa Kelan toimistoon tai Kelan ulkomaanyksikköön. Kortti toimitetaan postin kautta hakijan kotiosoitteeseen Suomessa noin kahden viikon sisällä tilauksesta.