Vink­ke­jä käyt­tö- ja vi­ka­ti­lan­tei­siin

Sivulle on koottu yleisimpiä Daisy-soittimen käyttöön ja vikatilanteisiin liittyviä vinkkejä,  joita voit kokeilla ennen laitteen toimittamista huoltoon. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, soita Daisy-neuvonnan numeroon 09 3960 4040. Monet ongelmat ratkeavat jo puhelimessa. Aukioloajat ja yhteystiedot

Siirtyminen useamman julkaisun välillä

K: Jos cd-levyllä tai muistikortilla (malli Linio) on useita julkaisuja, miten vaihdan Daisy-soittimella äänilehdissä julkaisuista toiseen?

V: Plextalk Liniossa paina lyhyesti Kirja-näppäintä oikealle siirtyäksesi seuraavaan julkaisuun tai vasemmalle siirtyäksesi edelliseen julkaisuun. Käynnistä lukeminen halutun julkaisun kohdalla painamalla Toista/Pysäytä-painikketta.

Victor Classic tai Classic X -malleissa paina laitteen keskellä olevia nuolipainikkeita ylös tai alas, kunnes laite sanoo ”Kirjaluettelo”. Paina sitten nuolipainikkeita oikealle siirtyäksesi seuraavaan tai vasemmalle edelliseen julkaisuun. Käynnistä lukeminen Toista/Pysäytä-painikkeella.

Victor Classic Plus tai X Plussassa (ns. opiskelijamallit numeronäppäimillä) paina Kirjaluettelo- eli ykkösnäppäintä. Selaa numeronäppäimillä 4 tai 6 julkaisuja ja valitse julkaisu Risu (#) -näppäimellä.

Plextalk PTN1:ssä paina laitteen keskellä olevia nuoli ylös tai alas -painikkeita, kunnes laite sanoo ”Nykyinen kirja”. Paina sitten nuoli oikealle siirtyäksesi seuraavaan tai nuoli vasemmalle edelliseen julkaisuun.

Siirtyminen julkaisussa seuraavaan lukuun tai artikkeliin

Daisy-julkaisuissa siirrytään tasojen avulla. Esim. kirjat ovat yleensä yhdellä tasolla eli luvuittain. Lehdissä on usein kaksi tasoa eli päävalikot tasolla yksi ja artikkelit tasolla kaksi.

Malli Plextalk Linio: käyttäessäsi laitetta perustilassa siirryt kirjassa luvuittain eteen- tai taaksepäin painamalla lyhyesti Kirja-näppäintä oikealle tai vasemmalle. Laite siirtyy julkaisussa olevan alimman tason mukaan. Esim. jos kuuntelet julkaisua, jossa on artikkelit tasolla kaksi, siirryt artikkeleittain.

Edistyneessä tilassa valitse taso yksi näppäimillä 2 tai 8. Näppäimillä 4 tai 6 siirryt päätasolla taakse- tai eteenpäin. Jos haluat siirtyä esim. artikkeleittain, valitse taso 2 näppäimillä 2 tai 8. Näppäimillä 4 tai 6 selaat artikkeleita taakse- tai eteenpäin. Victor Classic Plus tai X Plussassa (ns. opiskelijamallit numeronäppäimillä) selailu tapahtuu samalla tavalla.

Malleissa Victor Classic, Classic X tai Plextalk PTN1 valitse haluamasi taso keskiosan nuolinäppäimillä ylös tai alas ja selaa valitulla tasolla taakse- tai eteenpäin vasen- ja oikea nuolinäppäimillä.

Kuuntelun aloittaminen alusta

K: Miten aloitan CD-levyn tai muistikortilla olevan julkaisun kuuntelun alusta, kun tulen julkaisun loppuun?

V: Plextalk Linio -mallissa paina julkaisun loputtua Toista/Pysäytä-näppäintä, jolloin lukeminen alkaa julkaisun alusta.

PTN 1 -mallissa paina keskellä olevia nuolipainikkeita ylös tai alas niin kauan että kuulet ”alku tai loppu”. Sen jälkeen siirry nuoli vasemmalle -näppäimellä kirjan alkuun. Lukeminen jatkuu automaattisesti alusta.

Victor Classic ja Classic X- malleissa paina Kirjanmerkki-painiketta. Paina laitteen keskellä sijaitsevista nuolipainikkeista nuoli vasemmalle ja kuulet ”kirjan alku”. Lukeminen käynnistyy painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä.

Victor Classix Plus ja Classic X Plus -malleissa (ns. opiskelijamallit numeronäppäimillä) paina Kirjanmerkki-näppäintä niin monta kertaa että kuulet ”Kirjanmerkkiluettelo”. Paina numeronäppäintä neljä niin monta kertaa että kuulet ”Kirjan alku”. Käynnistä lukeminen Toista/Pysäytä-painikkeella.

Siirtyminen nopeasti julkaisun alkuun tai loppuun

V: Plextalk Linio: Käyttäessäsi laitetta perustilassa paina taakse- tai eteenkelausnäppäintä lyhyesti niin monta kertaa, että saat kelatuksi alkuun tai loppuun.
Laitteen edistyneessä tilassa paina Siirry-näppäintä kahdesti. Paina Risu (#) -näppäintä niin opasääni sanoo “kirjan alku” ja lukeminen alkaa hetken kuluttua kirjan alusta. Julkaisun loppuun pääset painamalla Siirry-näppäintä kahdesti ja sitten numeronäppäintä 0 ja Risu (#) -näppäintä.

PTN 1: Paina keskellä olevia nuolipainikkeita ylös tai alas niin kauan että kuulet ”kirjan alku” tai ”kirjan loppu”. Sen jälkeen siirry nuoli vasemmalle -näppäimellä kirjan alkuun tai nuoli oikealle näppäimellä kirjan loppuun.

Victor Classic ja Classic X- malleissa paina Kirjanmerkki-painiketta, kunnes kuulet ”Kirjanmerkkiluettelo”. Paina laitteen keskellä sijaitsevista nuolipainikkeista nuoli vasemmalle ja kuulet ”kirjan alku”. Painaessasi nuoli oikealle kuulet ”Kirjan loppu”. Lukeminen käynnistyy painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä.

Voiko Daisy-soittimen kanssa käyttää kuulokkeita?

V: Jos kuulokkeissa on tavallinen 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, ne sopivat Daisy-soittimeen. Kuulokkeet voi hankkia hyvin varustelluista tavarataloista tai musiikkiliikkeistä.

Voinko pitää soittimeni jatkuvasti verkkovirrassa?

V: Kyllä voit, mutta valmistajat ohjeistavat virkistämän akut pari kertaa vuodessa. Lataa akut ensin täyteen ja kuuntele akuilla tyhjäksi ja lataa uudestaan täyteen. Jatkuvasti verkkovirrassa ollessa akku saattaa kulua hieman nopeammin, mutta käyttöikä voi olla silti vuosia. Ukkosilla on hyvä irrottaa laite verkkovirrasta, jos mahdollista.

Plextalk Linio -soittimeni alkaa luetella julkaisun tietoja kun painan Toista/Pysäytä-painiketta

V: Lyhyellä painalluksella Linio alkaa toistaa julkaisua. Hiukan pidempi painallus kertoo julkaisun tietoja, kuten käytetyn ajan, akun tilan ym. Laitteissa on yksilöllisiä eroja, joskus painalluksen pituudessa on hyvin pieni ero.

Mistä saan uudet käyttöohjeet?

V: Voit tilata ohjeet Daisy-neuvonnan numerosta 09 3960 4040 tai sähköpostilla daisy@nkl.fi. Mallikohtaiset ohjeet toimitetaan paperiversiona ja pöytämalleihin cd:llä äänijulkaisuna. Ohjeet saa myös sähköisesti ja voit lukea tai tallentaa ne sivuiltamme.

Laitteeni on ihan jumissa eikä mikään painike toimi

V: Ota laite irti verkkovirrasta ja anna akun tyhjentyä. Siihen voi mennä muutama tunti, jos akku on täynnä. Kytke takaisin verkkovirtaan ja käynnistä laite. Voit myös ottaa akun irti, niin saat heti purettua jumin. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä Daisy-neuvontaan.

CD-levy on jäänyt laitteeseen

K: Miten saan CD-levyn pois laitteesta?

V: Victor Classic X ja X Plus -malleissa voit kokeilla ns. ”pakkopoistoa”. Sammuta laitteesta virta. Kytke laite verkkovirtaan, jos käytit sitä akuilla. Paina yhtä aikaa Levynpoisto- ja virtapainikkeita noin minuutin ajan. Jos laite ei pakota levyä ulos, ota yhteyttä Daisy-neuvontaan.

Victor Daisy-soittimeni ei muista viimeistä lukukohtaa

K: Victor Daisy-soittimeni ei muista viimeistä lukukohtaa tai se hyppii kirjan alkuun tai loppuun itsestään.

V: Tähän auttaa yleensä laitteen profiilin nollaaminen.

Näin nollaat profiilin Victor Classic ja Classic X -malleissa:
Sammuta laitteesta virta. Paina yhtä aikaa kolmea näppäintä: Levynpoistopainike + kuuntelupainike + virtapainike, jolloin laite käynnistyy. Laite ilmoittaa hetken kuluttua että profiili on nollattu.

Näin nollaat profiilin Victor Classic Plus ja Classic X Plus -malleissa:
Sammuta laitteesta virta. Paina yhtä aikaa näppäimiä Levynpoistopainike + numeronäppäin 5 + virtapainike.

Akku- ja johtoviat

K: Laitteeni ei käynnisty, vaikka virtajohto on kytketty pistorasiaan.

V: Jos virtajohdon muuntaja on kylmä, johto on todennäköisesti viallinen. Voit myös kokeilla ensin, että toimiiko se toisessa pistorasiassa. Tarkista etteivät pistokkeen piikit eivät ole vääntyneet tai johdossa ole murtumia. Älä käytä viallista johtoa! Uuden johdon voit tilata Daisy-neuvonnasta.

K: Laite toimii akulla enää lyhyen ajan.

V: Ota yhteyttä Daisy-neuvontaan p. 09 3960 4040, niin sinulle toimitetaan uusi akku ja ohjeet sen vaihtoon ja lataamiseen.

K: Laitteeni ei käynnisty enää akuilla.

V: Jos laite käynnistyy kuitenkin verkkovirralla, akku on käyttöikänsä päässä. Joskus viallinen akku on irrotettava ensin, jotta se toimisi verkkovirralla. Laitetta voi myös käyttää ilman akkua, jos laitetta ei ole tarvetta siirrellä. Akku kannattaa silloin ottaa kokonaan pois, jos se aiheuttaa ongelmia. Jos kuitenkin tarvitset akkua, ota yhteys Daisy-neuvontaan.

Laitteisiin saa vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.

Laitemallin- ja version tarkistaminen

Voit kuunnella laitteella oman mallisi versiotiedot ja laitemallin.

Plextalk Linio:
Jos laitteen näppäimistön päällä on kansi, irrota se. Paina vasemman yläkulman ylintä pystysoikeaa valikkonäppäintä lyhyesti. (Jos kuulet valikko-sanan sijaan painikekuvaus, olet painanut näppäintä pitkään. Painamalla pitkään uudestaan, saat toiminnon pois päältä).
Paina numeronäppäintä 4 niin monta kertaa, että siirryt järjestelmäasetuksiin. Paina risunäppäintä vahvistaaksesi sen. Kuulet sanan Järjestelmän ominaisuudet. Paina taas risunäppäintä. Laite kertoo nyt mallin ja version. Pääset pois valikosta painamalla valikkonäppäintä uudestaan lyhyesti.

Plextalk Linio Pocket (kannettava):
Paina valikkonäppäintä ja siirry järjestelmäasetuksiin painamalla toistuvasti vasen nuoli -näppäintä. Vahvista valinta painamalla nuolien välissä olevaa pyöreää vahvistanäppäintä. Kuulet sanan Järjestelmän ominaisuudet, vahvista se. Laite kertoo mallin ja version. Pääset pois valikosta painamalla valikkonäppäintä uudestaan lyhyesti.

Plextalk PTN1:
Paina keskellä olevien nuolinäppäinten vasemmalla puolella olevaa pystysoikeaa info-näppäintä.

Victor Classic X:
Paina tiedot-näppäintä, joka on laitteen kahvan vieressä ylinnä.

Victor Classic X Plus ja Stream(kannettava malli):
Numeronäppäin nolla antaa laitteen tiedot.

Celian kirjahyllyn poistaminen Plextalk Liniosta ja Linio Pocketista

Celian Dave-palvelu eli äänikirjojen kuuntelu suoratoistona Daisy-soittimella päättyi 15.11.2016. Voit poistaa palveluasetuksen laitteesta, jotta se ei turhaan ilmoita kirjautumisen epäonnistumisesta käynnistäessäsi laitetta tai poistettuasi cd-levyn. HUOM! Jos sinulla on Näkövammaisten liiton Lehtikuuntelupalvelu, älä poista kirjahyllyä NKL Lehtikuuntelu. Voit jatkaa edelleen äänilehtien kuuntelua.

Dave-palvelun eli Celian kirjahyllyn poistaminen Plextalk Linio pöytämallista:
Jos laitteen päällä on peitekansi, irrota se ensin.
-    Paina lyhyesti valikkonäppäintä (pystysoikea violetti näppäin ylinnä vasemmalla). Jos painoit näppäintä liian pitkään, laite siirtyy painikekuvaustilaan. Poistut siitä painamalla näppäintä uudestaan pitkään.
-    Paina numeronäppäintä 4 (tai 6) siirtyäksesi kohtaan ’Verkkoasetukset’ ja vahvista Risunäppäimellä.
-    Siirry näppäimillä 4 tai 6 kohtaan ’Online-palvelun asetus’. Paina Risunäppäintä.
-    Siirry näppäimillä 4 tai 6 kohtaan ’Vahvista ja vaihda asetus’. Paina Risunäppäintä.
-    Kuulet opasäänen sanovan ’1 Celia käyttäjätunnus’. Paina Risu-näppäintä. Siirry näppäimillä 4 tai 6 kohtaan ’Poista asetus’. Laite ilmoittaa, että olet poistamassa asetusta ja kysyy oletko varma. Vahvista Risunäppäimellä. Laite käynnistyy uudelleen.
-    Jos sinulla ei ollut Celian hyllyä, voit poistua valikosta painamalla valikkonäppäintä, eikä sinun tarvitse tehdä muuta.

Celian hyllyn poisto kannettavasta Linio Pocketista:
-    Paina valikkonäppäintä (virtanäppäimen alapuolella).
-    siirry vasen tai oikea nuolinäppäimillä verkkoasetuksiin ja vahvista valinta Toista/Pysätyä-näppäimellä.
-    Siirry vasen tai oikea nuolinäppäimillä Online-palvelun asetuksiin ja vahvista valinta.
-    Siirry nuolinäppäimillä kohtaan ’Vahvista ja vaihda asetus’ ja vahvista.
-    Kuulet opasäänen sanovan ’1 Celia käyttäjätunnus’. Vahvista.
-    Siirry nuolinäppäimillä kohtaan ’Poista asetus’. Laite ilmoittaa, että olet poistamassa asetusta ja kysyy oletko varma. Vahvista valinta. Laite käynnistyy uudelleen.
-    Jos sinulla ei ollut Celian hyllyä, voit poistua valikosta painamalla valikkonäppäintä, eikä sinun tarvitse tehdä muuta.