Lu­ke­mi­nen

Tutusta lehdestä ei tarvitse luopua näön heikentyessä. Kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä voi kuunnella helppokäyttöisellä Daisy-soittimella, tietokoneella tai mobiililaitteella. Joitakin lehtiä julkaistaan myös pistekirjoituksella. Julkaisuhausta voi etsiä lukemista sanahaulla tai sen mukaan, miten ja millä laitteella julkaisu on kuunneltavissa.

Näkövammaisten lehtipalveluita tukee Sosiaali -ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Valtaosa äänilehdistä on asiakkaalle maksuttomia. Asiakkaaksi hyväksytään henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %.

Kuuntele Daisy-soittimella

Daisy-soittimella voi kuunnella äänijulkaisuja laitteen kaiuttimella tai omilla kuulokkeilla. Daisy-soittimissa on selkeät näppäimet ja se muistaa kohdan, johon olet kuuntelussa jäänyt. Voit myös jättää kirjanmerkin mielenkiintoisiin kohtiin palataksesi niihin. Daisy-soittimilla voi kuunnella äänijulkaisuja joko CD-levyltä, lataamalla niitä verkosta tietokoneella muistikortille tai liittymällä Luetus®-kuuntelun (=entinen Lehtikuuntelu-palvelu) asiakkaaksi, jolloin lehdet kuunnellaan Daisy-soittimella internetyhteyden kautta. Jos taloudessa ei ole Internet-yhteyttä, näkövammainen henkilö voi saada käyttöönsä maksuttoman Kuuntelukaista-yhteyden.
Lainaamme Daisy-soittimia myös muille henkilöille, joilla on painetun tekstin lukemista ja kosketusnäytön käyttöä olennaisesti haittaava lääkärin toteama vamma tai pitkäaikainen sairaus.
Henkilö lukee tietokoneella Luetus-muotoisten lehtien valikoimaa

Lue tietokoneella tai mobiililaitteella

Luetus®-verkkopalvelumme kautta voi kuunnella yli sataa sanoma- ja aikakauslehteä, tuhansia kirjoja sekä muita säännöllisesti ilmestyviä julkaisuja. Asiakkuuteen oikeutettu henkilö saa käyttöönsä maksuttoman palvelun ilmoittautumalla asiakkaaksi.

Tietokoneella ja uudehkoilla mobiililaitteilla lehtien ja kirjojen lukeminen onnistuu täysin näkökyvystä riippumatta helppokäyttöisellä Luetus®-sovelluksella, joka puhuu tekstin koneäänellä. Julkaisujen teksti on luettavissa myös näytöltä, joten koneäänen kanssa tai sen tilalla voi päätelaitteesta riippuen käyttää suurennusohjelmaa. Julkaisuja voidaan lukea myös pistekirjoitusnäytön avulla.

Verkkopalvelussamme on kuunneltavissa myös koneäänen avulla tuotettuja sanoma- ja aikakauslehtiä sekä ihmisäänellä luettuja äänilehtiä.Näitä äänijulkaisuja voi kuunnella mobiililaitteella tai tietokoneella, johon on asennettu Daisy-lukusovellus. Mobiililaitteilla toimivia Daisy-lukusovelluksia ovat esimerkiksi Celian asiakkaille maksuton suomenkielinen PratSam Reader sekä englanninkielinen VoiceDream, joka on maksullinen. Nämä sovellukset ovat asennettavissa sovelluskaupoista iPhonelle, iPadille sekä useimmille Android-puhelimille ja taulutietokoneille.

Julkaisujen saapumisilmoitukset

Luetus-palvelun asiakkaana voit tilata sähköpostiisi saapumisilmoituksen ilmestyvistä julkaisuista. Saat ilmoituksia sekä Luetus- että äänijulkaisuista. Kirjaudu saamillasi tunnuksilla palveluun tilausta varten.

Lue pistekirjoituksella

Julkaisuhaustamme voit tarkistaa, mitä lehtiä on tilattavissa painettuna pistekirjoituksena.

Ilmoita asiakastietojen muutoksesta

Voit ilmoittaa verkkolomakkeella nimen tai yhteystietojen muutoksesta sekä kuolemantapauksesta.

Celia-kirjasto

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa. Celia tarjoaa kauno- ja tietokirjallisuutta ja oppikirjoja ääni-, piste- ja elektronisina kirjoina kaikille, joille painetun kirjan lukeminen on vaikeaa.