Ju­na

Apua asemalla

VR jakaa juna-asemat palveluasemiin ja itsepalveluasemiin. Palveluasemia on 37, ja niillä on henkilökohtainen lipunmyynti ja niille asemille voi tilata avustajan näkövammaiselle matkustajalle. Avustamisvaraus pitää tehdä viimeistään 48 tuntia ennen matkan alkua. Tämän jälkeenkin VR pyrkii vastaamaan avuntarpeeseen, jos se on mahdollista.

Sovittuun avustamispisteeseen pyydetään saapumaan puoli tuntia ennen junan lähtöä. Avustajan voi varata joko VR:n lipunmyynnistä tai VR:n asiakaspalvelusta puh. 0600 41 900 (1,99 euroa puhelu + pvm). Helsingin asemalla avustajapalvelu varataan Helsingin asemapalvelusta puh. 040 8621 421 tai puh. 0307 21 422.

Varaudu kertomaan matkapäiväsi, matkareittisi, lähtöaika, vaunu ja paikan numero, tarvitsemasi apu, mahdollinen matkatavaran määrä, yhteystietosi ja syntymäaikasi.

Useissa junissa on palveluvaunu, jossa esimerkiksi konduktööri ja inva-wc:t ovat lähellä.

Avustajilla on päällään keltainen huomioliivi. He avustavat sinut junaan ja kun jäät junasta pois, hakee avustaja sinut junasta omalta paikaltasi, jos kyseessä on pääteasema. Väliasemilla avustaja tulee sinua vastaan laiturille, lähelle vaunusi pysähtymiskohtaa.

Jos jostain syystä haluat perua avustamisen tai jokin menee pieleen, on silloinkin aina syytä ensin ottaa yhteyttä puhelinpalveluun. VR:lle voi antaa palautetta joko VR:n sivujen kautta tai kirjeitse osoitteeseen VR Yhtymä Oy, VR Yhteyskeskus/asiakaspalautteet, Eteläinen rautatiekatu 2 A, 11130 Riihimäki tai puhelimitse ma-pe klo 9-15 0307 21173.

Eläkeläiset saavat alennusta junamatkoista

Näkövammaisen avustaja ja eläkkeellä oleva näkövammainen voivat saada alennusta junamatkoista tietyillä ehdoillta. Myös opaskoiran kanssa matkustamiseen liittyy joitakin ohjeita, jotka on hyvä muistaa. Näistä kerrotaan tarkemmin palveluoppaassa.

Näkövammaisen saattajalippu junamatkalla

Jos näkövammaisen haitta-aste on yli 65 %, hänellä on oikeus saada saattajalippu avustajalle maksuttomasti.

Avustajan on oltava yli 18-vuotias. Näkövammainen ostaa normaalihintaisen lipun, jossa voi olla VR:n määrittelemä alennus.

Näkövamma on osoitettava lipun oston yhteydessä sekä matkalla. Todistukseksi kelpaa
- näkövammaiskortti
- Lääkärintodistus, josta ilmenee haitta-aste
- Suomen Kuurosokeat ry:n jäsenkortti