Apu­vä­li­neet

Suurennuslaseja rivissä Aviriksen myymälässä.

Apuvälineitä kotiaskareisiin

Tavallisesta kaupasta voi löytää tuotteita, jotka soveltuvat hyvin näkövammaiselle. Esimerkiksi hankkimalla eri värisiä astioita pystyy käyttämään hyväksi kontrasteja: tumma leipä erottuu paremmin vaalealta lautaselta ja maito tummasta lasista.

Aviris-apuvälinemyymälästä löytyy monia kodin askareita helpottavia tuotteita, kuten isokokoinen ajastin, jossa numerot ovat selkeät. Langan pujottamiseen neulan silmään löytyy useampi vaihtoehto.

Suurennuslaseja eri käyttötarkoituksiin

Sopivan suurennuslasin löytää varmimmin kokeilemalla.
 
Valikoimassa on malleja, joiden avulla myös käsitöiden tai muun tarkkuutta vaativan työn tekeminen ja kirjoittaminen on mahdollista.
 
Elektronisten suurennuslaitteiden etuna suurennuslaseihin verrattuna on se, että taustan ja tekstin väriä voi vaihtaa. Lisäksi laitteiden suurennusteho on moninkertainen suurennuslaseihin verrattuna.
 
Lukemisen lisäksi elektronisen suurennuslaitteen (lukutelevision) avulla voi kirjoittaa käsin tai tehdä muuta tarkkuutta vaativaa työtä. Joissakin malleissa on mahdollisuus käyttää taulukameraa, jolloin taululla tai valkokankaalla olevaa aineistoa voidaan katsella omalta näytöltä sopivan kokoiseksi suurennettuna. Tämä helpottaa erityisesti näkövammaisia koululaisia ja opiskelijoita.

Apuvälineet puhuvat suomea, ruotsia tai englantia

Suomea tai ruotsia puhuvien apuvälineiden valikoimassa on kellojen ja vaakojen lisäksi muun muassa rullamitta sekä värintunnistin.

Apuvälineiden hakeminen

Näkövammaiset voivat hakea näkövammansa vuoksi tarvitsemiaan apuvälineitä
  • Kotiin ja vapaa-aikaan keskussairaalasta tai kunnan sosiaalitoimesta (vammaispalvelut) - Kysy lisää kuntoutusohjaajilta
  • Opiskeluun ja työhön Kelasta - Kysy lisää alueellisilta oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta

Apuvälineiden hakeminen

Apuvälinemyymälä Aviris

Aviris on näkemisen apuvälineiden erikoismyymälä. Myymälä on Helsingissä, mutta posti kuljettaa tuotteet joka puolelle Suomea.