Näin suo­je­let sil­miä­si

Jos saat kemikaalia silmiisi, huuhtele ne runsaalla, puhtaalla vedellä. Älä hiero. Mikäli silmiä kirveltää edelleen, ota yhteys lääkäriin.

Käytä suojalaseja

Suojalasien käytöllä on esimerkiksi metalliteollisuudessa vältytty monilta silmävaurioilta ja -tulehduksilta. Riskitilanteita syntyy mm. jotain esinettä työstettäessä, koska silmiin voi lentää siruja, lastuja tai hankalaa pölyä.

Hitsattaessa hitsauslasien käyttö on tarpeellista. Jos silmiä ei suojata, valokaaren kirkkaus voi aiheuttaa silmien tulehtumisen ja väliaikaisen näön heikkenemisen. Hitsauskipinät vaurioittavat lisäksi helposti silmää.

Käytä kypärää 

Kypärä voi suojata silmiä, jos siinä on visiiri tai kunnollinen lippa. Visiiri suojaa esimerkiksi pyöräiltäessä tai mopoiltaessa lentäviltä roskilta. Tummennettu visiiri ehkäisee lisäksi häikäistymistä. Tärkeätä näön kannalta on myös välttää takaraivoon kohdistuvia iskuja, koska ne saattavat vaurioittaa aivojen näkökeskusta.

Käytä visiiriä 

Visiiri vaimentaa silmään päin kohdistuneet mailaniskut sekä jääkiekon ja -pallon tömähdykset. Visiiristä huolimatta silmään saattaa tulla osuma, mutta näön säilyminen on todennäköisempää.

Käytä aurinkolaseja 

Kun aurinko paistaa kirkkaasti ja viivyt pitempään ulkona, käytä aurinkolaseja. Erityisesti vesillä tai kirkkailla hangilla liikuttaessa aurinkolasit ovat tarpeen, sillä suoran paisteen lisäksi auringon säteet heijastuvat myös sivuilta päin aalloilta tai lumesta. CE-merkintä takaa linssien laadun.

Ole huolellinen, kun ammut raketteja 

Jos ammut raketteja

  • lue huolellisesti käyttöohje
  • ammu vain avarassa tilassa kuten parkkipaikalla tai pelikentällä
  • älä koskaan ammu kohti ihmisiä
  • käytä suojalaseja

Ole huolellinen, kun käsittelet kemikaaleja 

Varo silmiäsi, jos

  • käsittelet happoja, lipeää, kalkkia tai muita liuottimia
  • suihkutat lakkaa hiuksiisi

Ole huolellinen, kun käytät laserkynää 

Laser-kynät on valmistettu luentotilaisuuksia varten. Älä osoita sillä silmiin. Älä heijasta myöskään peilin kautta, sillä se on yhtä sokaisevaa ja saattaa aiheuttaa pysyvän vamman.