Äly­pu­he­lin on ar­jen link­ku­veit­si

Älypuhelin on näkövammaiselle verraton apuväline. Se voi toimia muun muassa Daisy-soittimena, sanelimena, navigaattorina, skannerina ja setelitunnistimena. Vain kekseliäisyys on rajana.

Teksti Tuukka Ojala
Kuvat Aatu Komsi

Kaksi älypuhelinta - Samsung Galaxy S7 ja iPhone 6 - lojumassa valkoisella pinnalla päällekkäin. Vieressä valkoiset korvanappikuulokkeet.Tämän hetken älypuhelinmarkkinoita hallitsee muutama eri puhelinvalmistaja. Yksi suosituimmista on Apple iPhone-puhelimillaan. Muita suosittuja valmistajia ovat esimerkiksi Samsung ja Huawei, joiden puhelimissa käytetään Googlen kehittämää Android-ohjelmistoa. Näitä puhelimia kutsutaankin usein yhteisesti Android-puhelimiksi, sillä ne toimivat valmistajasta riippumatta jokseenkin samalla tavalla.

Älypuhelinten hinnat vaihtelevat sadasta eurosta yli tuhanteen euroon. Hintaluokkien erot näkyvät usein puhelimen varustelussa: Kalliimmissa puhelimissa on usein isompi näyttö ja parempi kamera, minkä lisäksi ne ovat halvempia kilpakumppaneitaan nopeampia.

Aivan halvimmat älypuhelimet ovat poikkeuksetta Androideja. Halvin iPhone-malli, iPhone SE, on noin kolmen sadan euron hintainen, ja sekin on ominaisuuksiensa ja suorituskykynsä puolesta useimmille käyttäjille täysin riittävä.

Mutta mikä näistä vaihtoehdoista sitten kannattaisi valita? Näkövammaiselle käyttäjälle merkittävin peruste puhelimen valintaan on oma näkötilanne.

Ruudunluku ääneen

Sekä iPhonessa että Android-puhelimissa on sisäänrakennettu ruudunluku- ja suurennusohjelma, jonka kanssa voi käyttää myös langatonta pistenäyttöä.

IPhonen VoiceOver-ruudunlukuohjelma on kuitenkin kilpakumppaneitaan kehittyneempi: siinä on muun muassa sisäänrakennettu tuki tekstin kirjoittamiseen pistekirjoituksella.

Androidin ongelma on lisäksi käyttökokemuksen vaihtelevuus eri valmistajien välillä. Koska valmistajat voivat tehdä puhelimistaan juuri mieleisensä näköisiä, ovat jotkut jättäneet – vahingossa tai tahallaan – saavutettavuusominaisuudet pois tai hankalasti käytettäviksi. Uuden Android-puhelinmallin toimivuus voi siis olla käytännössä mitä tahansa. Nämä ongelmat tosin koskevat erityisesti sokeita käyttäjiä.

Heikkonäköiselle käyttäjälle, jonka ei tarvitse käyttää ruudunlukuohjelmaa, Android on oivallinen valinta.

Napauta ja pyyhkäise

Useimmissa älypuhelimissa on vain muutama painike, joita käytetään esimerkiksi virran kytkemiseen, näytön lukituksen avaamiseen tai äänenvoimakkuuden säätämiseen. Kaikki muu puhelimen ohjailu tapahtuu kosketusnäytön avulla.

Suurin ero perinteiseen näppäinpuhelimeen onkin siinä, että kaikkea näytöllä näkyvää voi koskettaa, joten erilaisia nuolinäppäimiä ei tarvita. Sokealle tämä tarkoittaa sitä, että näytön sisältöä voi tutkia juuri siten kuin se on näytölle aseteltu. Puhelimen ruudunlukuohjelma ilmoittaa sormen alla olevan kohteen nimen.

Kun näyttöä napauttaa kahdesti, käynnistyy viimeksi kosketettu kohde. Näyttöä voi myös pyyhkiä sivuttaissuunnassa yhdellä sormella vasemmalta oikealle tai oikealta vasemmalle, jolloin kohteita voi selailla samaan tapaan kuin näppäinpuhelimen nuolinäppäimillä.

Kahden infografiikkakuvan sarja, jossa havainnollistetaan älypuhelimen käyttöä ruudunlukuohjelman kanssa: ensimmäisestä klikkauksesta älypuhelin puhuu ääneen ja tuplaklikkauksesta käynnistää toiminnon.


Ensimmäinen napautus lukee sormen alla olevan kohteen
tekstin ääneen ja sen jälkeen tuplanapautus
käynnistää sen.

Vaihtoehtoiset kirjoitustavat

Merkittävin älypuhelimen kanssa opittava uusi taito on kirjoittaminen. Vanhanmallisen numeronäppäimistön tilalle on tullut valtava joukko uusia kirjoitustapoja.

Tekstiä voi kirjoittaa puhelimen näytölle ilmestyvällä, minikokoista tietokoneen näppäimistöä muistuttavalla näppäimistöllä, sen voi sanella ääneen, tai iPhone-puhelimissa tekstiä voi kirjoittaa pistekirjoituksella suoraan puhelimen näytölle ilman lisälaitteita. Halutessaan puhelimeen voi myös liittää erillisen langattoman näppäimistön tai pistenäytön, jonka kirjoitusnäppäimillä tuottaa tekstiä.

Sekä iPhone- että Android-puhelinten sanelutoiminnot ymmärtävät suomea. Esimerkiksi tekstiviestin voi lukea puhelimelle ääneen – välimerkkeineen päivineen. Sanelusta poimittu teksti ei kuitenkaan ole aina virheetöntä, joten korjailemisen sijaan pidempien tekstien kirjoittamiseen on syytä käyttää jotakin muuta kirjoitustapaa.

Puhelimella kirjoitettavan pistekirjoituksen pääperiaatteet ovat aivan samat kuten pistekirjoituskoneessakin. Puhelin asetetaan käsien väliin vaakatasoon näyttö poispäin, jolloin vasemman käden sormien alle jää näytön vasen puoli ja oikean käden sormien alle näytön oikea puoli. Vasemman käden etusormella, keskisormella ja nimettömällä ovat pisteet 1, 2 ja 3, oikealla kädellä puolestaan pisteet 4, 5 ja 6. Pisteitä tuotetaan napauttamalla näyttöä eri pisteitä vastaavilla sormilla. Esimerkiksi s-kirjain kirjoitettaisiin vasemman käden keskisormella ja nimettömällä ja oikean käden etusormella.

Lisäsovellukset ostetaan

Paketista vedettyinä älypuhelimet eivät osaa tehdä vielä kovinkaan ihmeellisiä asioita. Kalenteri, sähköposti, verkkoselain, sanelin ja muut perustoiminnot ovat toki valmiina, mutta esimerkiksi näkövammaisten arkea helpottavia apuvälinetoimintoja ei puhelimista juuri löydy. Tässä piileekin yksi älypuhelinten suurimmista voimavaroista: niihin voi hankkia lisää toimintoja eli sovelluksia puhelimen omasta sovelluskaupasta.

IPhonessa kaupan nimi on App Store, Android-puhelimissa puolestaan Google Play.  Sovellukset maksavat alle eurosta muutamaan kymmeneen euroon, ja osa on kokonaan ilmaisia.

Pankkiasiat taskussa

Lähes jokainen suomalainen pankki on tehnyt oman mobiilisovelluksen pankkiasioiden hoitamiseen. Niiden avulla voi tarkistaa näppärästi tilinsä saldon, tehdä rahansiirtoja sekä omien että muiden tilien välillä ja maksaa paperilaskuja viivakoodin avulla.

Siirrot onnistuvat nykyisin useiden pankkien välillä kännykkänumeron perusteella, joten jos käteistä ei ole mukana, voi kaverille jääneen kahvivelan maksaa kätevästi pois ilman kömpelöitä IBAN-tilinumeroitakin.

Älypuhelinten pankkitoiminnoista on hyötyä erityisesti Nordean asiakkaille kahdesta syystä. Nordea on korvaamassa paperiset avainlukulistansa puhelimeen  asennettavalla tunnuslukusovelluksella, joten älypuhelimellisen asiakkaan ei tarvitse enää käyttää paperisia pistelistoja.

Lisäksi iPhone-puhelimiin on sisäänrakennettu ominaisuus, jolla ne voivat toimia käyttäjänsä pankikorttina. Puhelinta voi siis vilauttaa lähimaksupäätteelle samaan tapaan kuin lähimaksamista tukevia pankkikortteja. Suomessa ainoa tätä  ominaisuutta tukeva pankki on Nordea

Tässä tapauksessa Android tosin vetää pidemmän korren, sillä sille on saatavana useampien pankkien mobiilimaksupalveluita.

Kumpi sopisi minulle: Android vai iPhone?

Android

+ Saatavana erilaisia malleja
+ Osa malleista halvempia kuin iPhone
- iPhonea puutteellisempi ruudunlukuohjelma
- Melko vähän apuvälinesovelluksia, ei kunnollista tukea pistekirjoitukselle
- joillekin malleille julkaistaan päivityksiä vähän tai ei ollenkaan

iPhone

+ Runsaasti apuvälinesovelluksia
+ Tukea saa lähes mistä tahansa
+ Päivitetään vuosienkin päästä
- Eri mallit eivät eroa merkittävästi toisistaan
- Korkeahko hinta (noin 300 eurosta ylöspäin)

Hyödyllisiä sovelluksia näkövammaiselle:

BlindSquare

BlindSquare-ohjelman logo

BlindSquare on näkövammaisen liikkujan apuväline, joka paikantaa käyttäjän sijainnin puhelimen GPS:n avulla. Yksinkertaisimmillaan sovellus selostaa käyttäjälleen ympäristön maamerkkejä, esimerkiksi liikkeiden nimiä ja katujen risteyksiä.

Ohjelmaan voi myös tallentaa omia paikkoja, jolloin ne luetaan samaan tapaan kuin  valmiina löytyvät paikat. Jos BlindSquareen asettaa osoitteen, kertoo ohjelma säännöllisesti etäisyyden kohteeseen sekä sen sijainnin kellotaulun mukaan. Jos käyttäjä eksyy, osaa BlindSquare kertoa hänen nykyisen sijaintinsa lähimmän kadunkulman tarkkuudella.

BlindSquare ei silti ole navigaattori. Sen käyttö edellyttää jonkinlaista paikallistuntemusta, mutta sokealle liikkujalle se on erinomainen apu ympäristön kuvailuun ja paikkojen merkitsemiseen.

BlindSquare on saatavana ainoastaan iPhoneen.

Seeing AI

Seeing AI -ohjelman logo

Seeing AI on varsinainen joka paikan työkalu. Yksiin kuoriin on pakattu kaksi erilaista tekstintunnistajaa, setelitunnistin, värintunnistin, valontunnistin sekä koko joukko muita, kokeellisia ominaisuuksia.

Erityisen hyödyllinen on ”short text” -nimellä kulkeva reaaliaikainen tekstintunnistus. Tässä tilassa ohjelma lukee ääneen näkemänsä tekstin heti kun sellaista on kameran kautta havaittavissa. Tällä ominaisuudella vilkaisee kätevästi vaikkapa tuotepaketin etiketin.

Sovellus osaa tunnistaa myös suomenkielistä tekstiä, mutta valitettavasti itse ohjelmaa ei olla käännetty suomeksi.

Seeing AI on saatavana ainoastaan iPhoneen.

Be My Eyes

Be My Eyes -ohjelman logo

Be My Eyes on sovellus, jolla näkövammainen käyttäjä voi pyytää apua vapaaehtoisten avustajien verkostolta. Sovellus ottaa videopuhelun satunnaiseen vapaaehtoiseen, ja käyttäjä voi pyytää tätä kertomaan, mitä puhelimensa kamerassa näkyy.

Maailmanlaajuisesti Be My Eyes -verkostossa on yli 100 000 vapaaehtoista, ja apua saa hyvin myös suomeksi.

Be My Eyes on saatavana sekä iPhone- että Android-puhelimiin.

Voice Dream Reader

Voice Dream Reader -ohjelman logo

Voice Dream Reader on sovellus kirjojen lukemiseen. Sillä onnistuu niin kopiosuojaamattomien e-kirjojen kuin Celian äänikirjojenkin lukeminen. Kirjat voi ladata puhelimeensa suoraan verkosta, esimerkiksi Celianetistä.

Toiston nopeus on vapaasti säädettävissä, ja e-kirjojen lukuun on tarjolla useita eri puheääniä. Käytännössä VoiceDream Reader on monipuolisempi ja käyttäjäystävällisempi vaihtoehto Celia-kirjaston Pratsam Reader -sovellukselle.

Voice Dream Reader on saatavana sekä iPhone- että Android-puhelimiin.

WhatsApp

WhatsApp-ohjelman logo

WhatsApp on kaikessa yksinkertaisuudessaan viestittelysovellus, jonka käyttäjät voivat lähettää toisilleen maksutta teksti-, kuva-, video- ja ääniviestejä.

Keskusteluja voi myös käydä usean käyttäjän ryhmässä. Tämä toiminto on erityisen käyttökelpoinen vaikkapa perheenjäsenten tai harrastusporukan kesken.

WhatsApp on saatavana sekä iPhone- että Android-puhelimiin.