Ko­kous­ti­lo­jen ni­mien taus­ta

Iiris-keskuksen kokoustilat saivat uudet nimet 13.12.2013.

Einar

Sosiaalineuvos Einar Juvonen (1898-1979) oli Sokeain Keskusliiton ensimmäinen puheenjohtaja. Juvonen menetti näkönsä tapaturmaisesti kansalaissodassa Viipurissa 1918. Sokeuduttuaan hän kouluttautui näkövammaisten perinteisille ammattialoille käsityöläiseksi ja hierojaksi. Jälkimmäisestä ammatista tuli hänen pääelinkeinonsa, ja hän toimi pitkään myös oppialansa opettajana Eläintarhan näkövammaisten työkoulussa Arlassa. Sokeain Keskusliiton puheenjohtajana Juvonen toimi vuosina 1928-1948, 1952-1961. Hän oli myös Sokeain Airut -lehden päätoimittaja vuosina 1930-1945.

Erica

Pistekirjoitustaulu ja kirjoituspistin ovat olleet näkövammaisen perinteisiä kirjoitusvälineitä. 1800-luvun lopulta lähtien niiden rinnalle tulivat pistekirjoituskoneet, joiden kehittelyssä pioneereja olivat etenkin saksalaiset. Myöhemmin pistekirjoituskoneiden kehittelyyn osallistuivat myös tanskalaiset ja amerikkalaiset.

Erica on vanha itäsaksalainen pistekirjoituskone. Niitä hankittiin Suomeen 1970-luvulla ja ne olivat suosittuja aina 1990-luvulle Saksojen yhdistymiseen asti.

Mathilda

Mathilda Linsén (1831-1872) oli maamme ensimmäisen sokeainkoulun perustaja ja johtajatar. Linsén tutustui sokeainopetukseen kansakoulujen tarkastajan Uno Cygnaeuksen myötävaikuttamana.

Valtiolta saamansa apurahan turvin Linsén matkusti Eurooppaan 1860-luvun alussa ja tutustui yli vuoden kestäneen opintomatkansa aikana eri maiden sokeainkouluihin ja niiden opetusohjelmiin. Näiden eurooppalaisten esikuvien pohjalta rakentuivat vähitellen myös sokeainopetuksen menetelmät Suomessa. Vuonna 1865 toimintansa aloittanut sokeainkoulu sijaitsi Helsingin Kaivopuistossa, kultaseppä Melliniltä vuokratussa huvilassa. Sen nimeksi tuli Blindanstaltten i Helsingfors.

Outa

Modernin opaskoirakoulutuksen juuret versovat ensimmäisestä maailmansodasta. Tuolloin alettiin Saksassa kouluttaa ensimmäisiä saksanpaimenkoiria oppaiksi sodassa näkönsä menettäneille sotasokeille. Suomessa ensimmäinen opaskoirakurssi järjestettiin vuonna 1940. Muutamat uskalikot olivat kuitenkin ehtineet kouluttaa opaskoiran itselleen jo tätä ennen. Ensimmäinen opaskoira lienee ollut saksanpaimenkoira Outa, jonka sokea viulunsoittaja Aarne Koponen koulutti itselleen 1930-luvun alussa.

Näyttämö

Tätä tilaa voidaan käyttää näyttämön lisäksi ryhmä-, tarjoilu- tai näyttelytilana. Näyttämö ei ole varsinainen kokoustila.

Macula

Macula on silmän osa. Kokoustila on samalla ruokalan kabinetti ja sanaleikki viittaa maukkaaseen ruokaan.