Sokeain kuunnelmapalkinto 2010
So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to Rak­kau­del­la, Rau­li Bad­ding -sar­jal­le

Sokeain kuunnelmaraati on valinnut vuoden 2010 Ylen kotimaisesta kuunnelmatuotannosta parhaaksi 20-osaisen kuunnelmasarjan Rakkaudella, Rauli Badding. Käsikirjoitus perustuu Heikki Metsämäen ja Juha Miettisen elämäkertateokseen Badding - Rauli Somerjoen elämä ja laulut. Käsikirjoittaja Pärttyli Rinne, ohjaaja Juhana von Bagh, äänisuunnittelijat Hanna-Helena Kinnunen ja Ari Mursula sekä tuottajana Eero Aro. Pääosassa Olavi Uusivirta.

Kyseessä oli radiomusikaali. Se lähetettiin Radio Suomessa heinäkuussa 2010 15 minuutin jaksoina. Uusintana lähetetään Radio Suomessa torstaina 27.1. kello 20.05 peräkkäin neljä osaa.

Osat ovat 3 Badding, 12 Romahdus 13 Lisää enkeleitä ja 19 Sinetti.

Näyttelijöinä ovat Olavi Uusivirta, Leo Honkonen, Joonas Saartamo,

Nora Rinne, Katja Kukkola, Tommi Korpela ja Erja Manto sekä Jenni-Elina

Lehto, Sabrina Horsmajärvi, Riikka Kautto, Susanna Kuivalainen, Ira Nurmio,

Emma Tamminen ja Lasse Lehtonen.

Kuunnelmaraadin muodostaa kuusi näkövammaista henkilöä eri puolelta Suomea.

Sokeain kuunnelmaraadin perustelut

Rakkaudella Rauli Badding on raadin mielestä yhtä aikaa viihdyttävä ja kattava kertomus suomirockin ja iskelmän legendasta. Rauli on kuunnelmansa ansainnut. 20 kurkistusta Baddingin elämään ja musiikkiin istuivat hienosti lähetyspaikalleen suomalaiseen kesäiltaan.

Käsikirjoittaja Pärttyli Rinne on poiminut Heikki Metsämäen ja Juha Miettisen Badding-elämäkerrasta otoksia syntymästä kuolemaan. Raati kiittää näiden kurkistusreikien monipuolisuutta. Kuulija törmää hylättyyn lapseen, ujoon nuoreenmieheen, itsetietoiseen laulajalegendaan ja pelon riivaamaan ihmisraunioon. Kerronnan lomassa kuultavat Baddingin laulut näyttäytyvätkin monesti uudessa valossa osana tarinaa.

Raati kiinnittää huomiota siihen, kuinka onnistuneesti pieni näyttelijäjoukko muuntautuu useisiin rooleihin. Erityiskiitosta saa Olavi Uusivirta Baddinginä: hän tuntuu uineen Raulin nahkoihin äänellistä ilmaisua myöten.

Kuunnelmavuosi 2010

Raati pitää kulunutta kuunnelmavuotta kohtalaisen hyvätasoisena. Kuunnelmakentällä etsitään selvästi monenlaista ilmaisua: tarjontaa löytyi perinteisistä juonikuunnelmista improvisaatioteatteriin, operettiin, ääniteoksiin ja lähes dokumentinomaiseen kerrontaan. Lasten ja nuortenkuunnelmia jäätiin kipeästi kaipaamaan. Erityisesti kehuja saivat Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen opiskelijoiden pienoiskuunnelmat. Kuulostaa siltä, että kuunnelman tulevaisuus on hyvissä käsissä!