7.4.2016
So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to me­rel­li­sel­le sci­fi-kuun­nel­mal­le

Kuvassa käsikirjoittajat Anne Leinonen (vas.) ja Eija Lappalainen, äänisuunnittelija Hanna Helena Kinnunen ja tuottaja Soila Valkama.

Kuvassa käsikirjoittajat Anne Leinonen (vas.) ja Eija Lappalainen, äänisuunnittelija Hanna Helena Kinnunen ja tuottaja Soila Valkama. Kuva: Marika Mäkinen.

Vuoden 2015 sokeain kuunnelmapalkinnon saa Yle Radio 1:n Itämeri -teemakokonaisuuteen kuuluva Ikimaa. Kuunnelman ovat kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen, ohjaajana toimi Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu on Hanna Helena Kinnusen. Rooleissa ovat Juha Muje, Miia Nuutila, Hanna Raiskinmäki, Kasimir Baltzar, Joonas Heikkinen ja Arvi Lind. Tuottajana toimi Soila Valkama.

Ikimaa on vuoteen 2178 sijoittuva dystopia Helsingistä. Päähenkilö on kunniatohtori ja robotiikan asiantuntija Eliel Sebastian Jaatinen, joka lähtee etuoikeutetun eliitin preservaatista älykkään Leiju-tuolinsa avustamana etsimään vapautta ja vastauksia.

Preservaatin ulkopuolella autioituneessa, saastuneessa Helsingissä Jaatinen kohtaa elämää nähneen rosoisen Soran.

Raadin perustelut

Ikimaassa yhdistyvät loistava äänisuunnittelu ja toimiva käsikirjoitus. Raatia kiehtoo, miten selkeästi ja vähillä elementeillä kuunnelman aika ja miljöö määrittyvät heti alusta asti. Tarina on mukaansatempaava ja sitä on helppo seurata. Sen käänteet yllättävät ja pitävät mielenkiinnon yllä loppuun asti.

Saastuneen scifi-Itämeren äänimaailma on rakennettu kiinnostavasti ja uskottavasti. Pienillä sanoilla ja tehosteilla annetaan kuulijalle paljon tietoa.

Ikimaa lähetetään uusintana Yle Radio Yhdessä sunnuntaina 10.4. klo 15.00 ja maanantaina 11.4. klo 19.03.

Hyvä kuunnelmacocktail

Kuunnelmavuosi 2015 oli raadin mielestä varsin monipuolinen ja valoisampi kuin edellinen. Raatia kuitenkin huolestuttaa kuunnelmien väheneminen vuosi vuodelta. Vuoden 2015 kirjo oli varsin laaja; kuunnelmia oli  “monologeista lyhäreihin” ja kuunnelmat olivat varsin korkeatasoisia.

Sokeain kuunnelmaraadista

Sokeain kuunnelmaraati jakaa vuosittain palkinnon parhaalle, kotimaiselle kuunnelmalle. Raati on perustettu vuonna 1967. Tällä hetkellä raatiin kuuluvat Iiris Brocke, Johanna Herranen, Riikka Hänninen, Mira-Maria Kuudanpaiste, Mauno Sirviö ja Markku Yli-pentilä.

Lisätietoja:
Johanna Herranen, 050 516 0560

Eliel (Juha Muje) ja Sora (Hanna Raiskinmäki) kohtaavat Ikimaa-kuunnelmassa.

Eliel (Juha Muje) ja Sora (Hanna Raiskinmäki) kohtaavat Ikimaa-kuunnelmassa.