Tiedote 4.1.2017
Pis­te­kir­joi­tus ja tie­to­tek­niik­ka so­pi­vat yh­teen


Tampereen ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn opiskelujaan viimeistelevä ja ohjelmistoyritys Vincitillä ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Tuukka Ojala on sokea nuori mies, jolle pistekirjoitustaito on mahdollistanut tehokkaan opiskelun. Ojalan erikoistumisala on ohjelmistotuotanto.

Tuukka Ojalalla on ollut opinnoissaan apuna kannettava tietokone, johon hän liittää pistenäytön.

− Ohjelmointi on pistenäytön kanssa mukavampaa kuin puheella, sillä ohjelmakoodin hahmottaa pistenäytöllä paremmin. Pistenäytöllä voi oikeasti silmäillä koodia, hän sanoo.
Pistenäyttö on tietokoneeseen liitettävä sokean ja vaikeasti heikkonäköisen apuväline. Ruudunlukuohjelman avulla tietokoneen ruudulla olevan tiedon voi lukea näytöltä pistekirjoituksena.

iPhonea käyttäessään Ojalalla on MBraille-sovellus, jonka avulla pistekirjoitusta voi kirjoittaa kosketusnäytöllä. MBraille tunnistaa näytölle kirjoitetun pistekirjoitusmerkin sormien asennosta ja muuttaa sen ruudulla näkyväksi kirjaimeksi.

− Aloittaessani ammattikorkeakoulun pistekirjoitustaitoni oli heikoissa kantimissa. iPhonen ja pistekirjoitussovellusten ansiosta olen kirjoittanut pisteillä joka päivä viimeisen kahden vuoden ajan, ja nyt kirjoitan kenties nopeammin kuin kouluaikana.

Kuuden pisteen kirjoitusjärjestelmän kehitti ranskalainen Louis Braille vuonna 1824. Suomeen se tuli 1860-luvulla. Järjestelmä on edelleen maailmanlaajuisesti käytössä.

− Pistekirjoituksen vallankumous voi olla vasta tulossa, sillä pistenäytöt ja -lukulaitteet ovat vielä toivottoman kalliita. Jos pistetekniikan hinta putoaa, voi mielenkiinto pistekirjoitusta kohtaan jopa kasvaa, Tuukka Ojala uskoo.

Lisätietoja:
Tuukka Ojala, p. 050 436 0499, tuukka.ojala@gmail.com

Näkövammaisten liiton verkkosivuilta: http://www.nkl.fi/fi/etusivu/palvelut_nakovammaisille/lukeminen/pistekirjoitus