Tiedote 24.11.2015
Nor­mien pur­ku uh­kaa nä­kö­vam­mais­ten pal­ve­lui­ta

Näkövammaisten Keskusliitto on huolissaan tv-ohjelmien äänitekstityksen tulevaisuudesta ja normien purkamisen vaikutuksista näkövammaisten ihmisten asemaan.

Nuori nainen käyttää kahvilassa iphone-laitetta. Hänellä on korvissaan ns. luukuulokkeet ja päässään oranssisävyiset lasit.Ministeri Anne Bernerin asettama työryhmä selvittää tiedotusvälineiden toimintaympäristöä sekä sääntelyn vaikutuksia kaupallisiin toimijoihin ja Yleisradioon. Tv-ohjelmien äänitekstitys on näkövammaisen ihmisen kannalta tärkeä palvelu. Uhkana on, että tekstitysvelvoitteen laajentamisen sijaan jatkossa siirrytään entistä enemmän itsesääntelyyn ja vapaaehtoiseen tekstitykseen. Näkövammaiset Yle-veron maksajina ovat päinvastoin kaivanneet äänitekstityksen laajentamista Yle-TV:n uutis- ja ajankohtaisohjelmien vieraskielisiin osuuksiin ja Yle-Areenan ohjelmiin sekä kuvailutulkkausta kotimaisiin sarjoihin – turhaan.

Digitalisaatio on hallituksen kärkihanke, joka ei ilmeisesti koske näkövammaisia julkisten sähköisten palvelujen käyttäjinä. Viranomaiset suhtautuvat nihkeästi sähköisten palvelujen esteettömyyteen ja saavutettavuuteen kustannusten pelossa. Normien purkamisella Suomi ui vastavirtaan muiden EU-maiden yhdenvertaisuuspyrkimyksiä vastaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö lakkauttaa vuodesta 2005 toimineen viestinnän esteettömyyttä seuranneen työryhmän ja sen kansainvälisen alaryhmän. Uuden toimenpideohjelman valmistelussa ja seurannassa ministeriö ei kaipaa niitä tahoja, joita toimenpideohjelma kipeimmin koskee. On tärkeää, että jatkossakin esteettömyyden toteutumista seurataan kunnolla ja vammaisjärjestöt, alan yritykset ja virkamiehet voivat keskustella samassa pöydässä. Työryhmien lakkauttamisen jälkeen virallista yhteistä keskustelu- ja seurantafoorumia ei ole.

Esteettömyyden edistämisen unohtaminen on vastoin yhdenvertaisuuslakia ja YK:n vammaisten ihmisoikeuksia koskevaa sopimusta.

Lisätietoa

Teuvo Heikkonen
tiedonsaantijohtaja
(09) 3960 4007, 050 596 5002