Kansainvälinen valkoisen kepin päivä 15.10.2015
Nä­kö­vam­mai­sil­le ke­hi­te­tään opas­tut­kaa liik­ku­mi­sen apu­vä­li­neek­si

Tiedote 7.10.2015

Näkövammaisten Keskusliitto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittävät näkövammaisille uutta liikkumisen apuvälinettä, radioaaltoja hyödyntävää opastutkaa.

Opastutkia on kokeiltu aiemminkin, mutta ne ovat toimineet ultraäänellä. Uusi tutka on matkapuhelimen kokoinen laite, joka kiinnitetään rintakehän ympärille sykemittarin tavoin. Tutka varoittaa käyttäjää värisemällä 1-4 metrin etäisyydeltä pään korkeudelle osuvista esteistä. Opastutka on tällä hetkellä testausvaiheessa. Tavoitteena on, että se tulee markkinoille vuonna 2016.

Opastutkan lisäksi näkövammainen tarvitsee liikkumisen apuvälineeksi valkoisen kepin tai opaskoiran, jotka auttavat hahmottamaan ympäristöä ja kertovat muille, että niiden käyttäjä on näkövammainen. Vilkkaassa liikenteessä on näkövammaiselle monia vaaran paikkoja. Erityisen hankalia ovat väliaikaiset esteet, esimerkiksi tietyöt ja kulkureiteille asetetut mainoskyltit tai ajoneuvot. Kun ympäristö rakennetaan mahdollisimman esteettömäksi ja turvalliseksi, myös näkövammaisen itsenäinen liikkuminen on mahdollista.

Suomessa on noin 60 000 näkövammaista. Suuri osa heistä käyttää liikkumisen apuvälineenä valkoista keppiä. Opaskoirankäyttäjiä on noin 200.

Lisätietoa valkoisen kepin päivästä: www.nkl.fi/valkoinenkeppi

Lisätietoa opastutkasta: Juha Sylberg, 050 596 5025