So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to las­ten kuun­nel­mal­le

Ryhmäkuva, jossa hymyileviä ihmisiä palkintokunniakirjojen kanssa.

Ryhmäkuvassa ovat voittajakuunnelman tekijät, keskellä ohjaaja Anne Rautio.

Sokeain kuunnelmapalkinto jaettiin torstaina 16.4.2015 Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä. Palkinnon sai neliosainen lasten kuunnelma Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla.

Kuunnelman on dramatisoinut Marjatta Kurenniemen romaanista Melina Voipio ja ohjannut Anne Rautio. Äänisuunnittelusta vastaa Ari Mursula. Keskeisissä rooleissa ovat Ulla Raitio Pau-tyttönä ja Emilia Sinisalo prinsessa Lilaloona.

Kuunnelmassa prinsessa Lilaloo pelastaa Pau-tytön sairasvuoteen tylsyydestä Kuinka-Kum-Maahan. Siellä tavanomaiset asiat, kuten tapetti, valokatkaisija ja yskänlääketahra muuttavat muotoaan ja heräävät eloon.

Sokeain kuunnelmaraadin mielestä on tärkeää, että lapsille tehdään edelleen uusia kuunnelmia. Erityiskiitoksen raati antaa dramaturgille ja Radioteatterille siitä, että kuunnelmassa on kunnioitettu Marjatta Kurenniemen alkuperäistä ideaa seikkailevasta tytöstä. Romaanin ilmestyessä 1954 Kurenniemi joutui kustantajan vaatimuksesta muuttamaan Paun sukupuolen pojaksi.

Kuunnelmavuosi 2014 oli raadin mielestä vaihteleva. Raati pani merkille, että kuunnelmissa käsiteltiin tavanomaista enemmän väkivaltaisia aiheita. Kiitosta sai aiempaa maltillisempi äänisuunnittelu, mikä helpotti seuraamista.

Yle uusii voittajakuunnelman lisäksi toiseksi ja kolmanneksi valitun kuunnelman.

Kuinka Kum-Maa on kaikkialla, Yle Puhe, la 18.4. klo 8.05, kaikki neljä osaa

Valelääkäri, Yle Radio 1, su 19.4. klo 15.00

Tiikerihai, Yle Radio 1, ma 20.4. klo 19.00

Voittajakuunnelmaa saa ostaa sähköisessä muodossa Elisa Kirjasta osoitteessa kirja.elisa.fi