2012
So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to Ris­to Räp­pää­jäl­le

Kuun­nel­ma­raa­din kan­na­not­to las­ten oh­jel­mien puo­les­ta

Tänä vuonna Sokeain kuunnelmapalkinnon sai lasten kolmeosainen kuunnelmasarja Risto Räppääjä ja kauhea makkara. Kuunnelmasarja perustuu Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -kirjoihin.

Kirsi Porkan dramatisoimassa kuunnelmasarjassa seurataan Risto Räppääjän ja Rauha-tädin matkaa Unkarissa. Musiikki on yhteinen kieli, joka pelastaa monien väärinkäsitysten solmuissa kamppailevan parivaljakon pinteestä.

Sokeain kuunnelmaraadin perustelut: ”Kuunnelman ydin rakentuu Joonas Saartamon (Risto Räppääjä) ja Minttu Mustakallion (Rauha Räppääjä) hersyvälle yhteispelille. Animaatiomainen äänisuunnittelu ja muutamat sivuhahmot piirtävät vähillä viivoilla puitteet kahden päähenkilön humoristiselle toilailulle, joka saa aikuisenkin hymyilemään. Kuunnelman dramaturgia muistuttaa itsessään lasten leikkiä: ei tarvita valtavaa henkilögalleriaa ja pursuavia äänitehosteita. Tarvitaan vain mielikuvitusta ja yhteen pelaamista ja kuulijan tuoli muuttuu kiikkeräksi köysiradaksi."

Sokeain kuunnelmaraati palkitsee mielellään lastenkuunnelman. Raadin mielestä Yleisradion tulisi tutustuttaa lapsia radioon, kuunnelmaan ja kuuntelemisen taitoon yhtä lailla kuin aikuisia. Siksi Risto Räppääjä ja kauhea makkara ansaitsee kiitoksensa.

Raati haluaa palkinnollaan viestittää, että lastenkuunnelmalla ja lastenohjelmalla on tärkeä paikkansa. 

Radioteatteri esittää kuunnelmasarjan uusintana Radio Ylen Puheessa sunnuntaina 17.6., 24.6. ja 1.7. kello 11.05.

Lisäksi sarja uusitaan Radio Suomessa juhannuslauantaina 23.6. kello 8.05.