So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to Tääl­lä Poh­jan­täh­den al­la -sar­jal­le

Julkaisuvapaa torstaina 28.1.2010 klo 14.00

Sokeiden kuunnelmaraati on valinnut vuoden 2009 parhaaksi kotimaiseksi ensiesitykseksi Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogiasta dramatisoidun 21-osaisen kuunnelmasarjan. Teos kuvaa pitkän ja käänteentekevän jakson Suomen historiaa perheen, suvun, yhteisön ja yhteiskunnallisen luokan näkökulmasta.

Radioteatterille trilogian dramatisoivat kirjailijat Leena Lander (trilogian ensimmäinen osa), Juha Seppälä (toinen osa) ja Hannu Raittila (kolmas osa). Teoksella oli myös kolme ohjaajaa: jaksot 1 - 7 (trilogian ensimmäinen osa) ohjasi Tarja Jakunaho, jaksot 8 - 14 (toinen osa) Ari Kallio ja jaksot 15 - 21 (kolmas osa) Sakari Kirjavainen. Sarja lähetettiin YLE Radio 1:ssä, YLE Radio Suomessa ja YLE Puheessa syksyn 2009 aikana.
Toiseksi raadin äänestyksessä tuli Juha Vuorisen nettisarja 'Juoppohullun bonusraita' ja kolmanneksi Hannu Mäkelän kuunnelma 'Rakkauden voima'.
Kuunnelmaraati koostuu kuunnelmia ja kirjallisuutta harrastavista sokeista tai heikkonäköisistä henkilöistä. Palkinto myönnetään vuosittain.

Kunniakirja luovutetaan torstaina 28.1. 2010.

Palkitusta kuunnelmasarjasta on koostettu yksi kuunnelma, joka sisältää n. 15 min. pituisen katkelman kunkin kunkin dramatisoijan ja ohjaajan tekemistä jaksoista. Katkelmien väleissä tuottaja Eero Aro kertoo kuunnelmasarjasta.

Kooste kuullaan YLE Radio 1:ssä sunnuntaina 7.2. klo 15.00, toisena lähetyksenä maanantaina 8.2. klo 19.03 ja kolmas lähetys tiistaina 9.2. klo 11.00.

Raadin perustelu

Sokeain kuunnelmapalkinto 2009

Sokeain kuunnelmaraati on valinnut Väinö Linnan romaanitrilogiasta dramatisoidun 21-osaisen kuunnelmasarjan Täällä Pohjantähden alla Radioteatterin parhaaksi ensiesitykseksi v. 2009. Dramatisoinnin ovat käsikirjoittaneet kirjailijat Leena Lander, Juha Seppälä ja Hannu Raittila viime mainitun pitäessä huolta kokonaisuudesta. Ohjaajat ovat vastaavasti Tarja Jakunaho, Ari Kallio ja Sakari Kirjavainen. Äänisuunnittelijoina ovat taidolla toimineet Tiina Luoma, Ari Mursula ja Anders Wiksten.

Raadin valinta merkitsee ilman muuta kunnianosoitusta Väinö Linnalle, jonka Pohjantähden monumentaalisen vaikutuksen suomalaiseen identiteettiin suuresti vaikuttaneena näkemyksellisenä taideteoksena kaikki tunnemme. Mutta Radioteatterin toteuttama kuunnelmasarja merkitsee sekin mahtavaa voimannäytettä.

Dramatisoinnin käsikirjoittajat ovat kukin kohdaltaan tehneet upeaa työtä ja toteuttaneet omaa tulkintaa ja näkemystä henkilökohtaisissa käsialoissaan.

Ohjaajien käytössä on yhteensä ollut lähes 90 näyttelijää. Raati kiittää erityisesti Kristiina Halttua ja Tarja Keinästä Koskelan Almana, Anna-Leena Sipilää Koskelan Elinana, Elsa Saisiota Laurilan Elmana ja Erja Mantoa Ellen Salpakarina. Miehistä on syytä nostaa esille Mauno Malmivaara ja Johannes Korpijaakko Koskelan Akselin roolissa, Esko Roine Kivivuoren Ottona sekä Heikki Nousiainen kristusmaisena mestari Halmeena.

Järvenpään Teatteri Jani Uhleniuksen johdolla huolehti väkijoukoista ja lauluista. Musiikkipuoli oli erinomaisesti saatu osaksi suurta kokonaisuutta. Vaikuttavaksi kohokohdaksi muodostui tässä suhteessa räätäli Halmeen ennen teloitusta laulama virsi. Jotkut raatilaiset totesivat vaikeaksi joukkokohtauksissa tunnistaa, kuka henkilöistä kulloinkin oli äänessä. Toisaalta voidaan tietysti sanoa, että joukkokohtauksissa ehkä tärkeintä onkin yleistunnelma, ja se kuulijalle kyllä välittyi.

Raadin käsityksen mukaan Linna-dramatisointi luonnollisista syistä hallitsi Radioteatterin ensiesitysvuotta 2009, kun taas muuten suuren kokonaisuuden muodostivat eräänlaiset kokeilut, joilla kaiketi yritettiin saada nuoret tekijät ja kuulijat löytämään radiokuunnelma. Pyrkimyksenä tämä on kiitettävä. Loppuäänestyksessä toiseksi sijoittui Juha Vuorisen Juoppohullun bonusraita, joka epäilemättä sai nuorison sympatiat.

Lisätietoja:

Eero Vartio
Raadin jäsen
eero.vartio@pp1.inet.fi

YLE Radioteatteri:
Tuottaja Eero Aro, p. (09) 1480 5844, 040 869 1224, eero.aro@yle.fi