So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to 2008 She­rif­fi McGee -sar­jal­le

Julkaisuvapaa perjantaina 9.1.2009 klo 14.00

Sokeiden kuunnelmaraati on valinnut vuoden 2008 parhaaksi kotimaiseksi ensiesitykseksi jatkokuunnelman Sheriffi McGee. Päähenkilöinä ovat omapäinen sheriffi McGee (Antti Litja) ja hänen ailahtelevainen, mutta taitava apurinsa Wade (Markku Maalismaa). Kuunnelman ovat Radioteatterille kirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen. Ohjaus Soila Valkaman, äänisuunnittelu Eeva Partasen ja Ari Mursulan ja musiikki Mikko Viljasen ja Anders Wikstenin.

Kuunnelmaraati koostuu kuunnelmia ja kirjallisuutta harrastavista sokeista tai heikkonäköisistä henkilöistä. Palkinto myönnetään vuosittain.

Kunniakirja luovutetaan perjantaina 9. päivänä tammikuuta 2009.

Palkittu kuunnelmasarja lähetetään uusintana YLE Radio 1:ssä kolmessa osassa: osa 1/3 sunnuntaina 18.1. klo 15.00 - 15.50, osa 2/3 maanantaina 19.1. klo 19.03 - 20.00 ja osa 3/3 tiistaina 20.1. klo 11.00 - 11.55.

Raadin perustelu

Sokeain kuunnelmapalkinto 2008

Sokeiden kuunnelmaraati on valinnut vuoden 2008 parhaaksi kotimaiseksi ensiesitykseksi 13-osaisen jatkokuunnelman Sheriffi McGee. Siinä Villin Lännen pienen kylän Rabits Endin omapäinen sheriffi McGee ja hänen oivaltava apulaissheriffinsä Wade selvittelevät visaisia pulmatilanteita.

Sarjan tuottaja on Mikko Ahonen ja sen ovat Radioteatterille kirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen. Soila Valkama on huolehtinut loistavien näyttelijöiden ohjauksesta. Musiikki on Mikko Viljasen ja Anders Wikstenin. Äänisuunnittelijat ovat Eeva Partanen
ja Ari Mursula. Sheriffin roolin toteuttaa suvereenisti Antti Litja, kun taas apulaissheriffinä toimii yhtä onnistuneesti Markku Maalismaa.

Hyvä näyttelijätyö on kokonaisonnistumisen perustana. Kylän ihmiset ja arkiset puuhat muodostavat luontevan taustan sheriffiportaan ratkomille ongelmille. Ne ovat näennäisesti rikollisten ja häiriköiden kuriin pistämistä, mutta avaavat samalla selkeitä näköaloja nykyisten amerikkalaisten tapaan ajatella ja hoitaa kriisejä. Esille nousevat sellaiset asiat kuin kuolemanrangaistus, hevosvarkaus, naisen asema, abortti. Bordelleissa kaikki on kaupan ja siihen on tyytyminen myös opettajatar Amy Leen, josta tulee sheriffin puoliso, tulkitsijana Suvi-Sini Peltola.

Luonnon arvot ja kauneus saavat niin ikään väistyä, kun öljytornit ja rautatie merkitsevät paikkakunnan systeemeihin muutoksia, siirtävät jopa koko Rabits Endin paikoiltaan. Valtakunnallinen apteekkariyhdistys päättää itse, mitkä lääkkeet ovat myyntiin kelvollisia. Muukalaisten ja maahanmuuttajien asemaa sivutaan reservaatti-intiaanien ja puoliveristen yhteydessä. Sheriffin ikiomana paheena on korttipeli ja liika sinisilmäisyys naisasioissa.

Vaikka sarjan jaksot voidaan hyvin kuunnella erillisinä kuunnelmina, silti 13 jakson muodostama kokonaisuus muodostaa jatkumon ja sillä on oma sanoma. Raati piti suorastaan nerokkaana viimeisen jakson kuviota, kun sheriffi McGee kaivautuu menneisyydestä ylös nykyaikaan. Amerikkalaisten presidentinvaaleissa ja sotapolitiikassa taitavat silloin tällöin nousta ratkaisevaksi tekijäksi Villin Lännen vanha elämänasenne ja moraaliarvot.

Sanomasta huolimatta huumori kukkii sarjakuunnelmassa. Kotimaiseen jännityskirjallisuuteenkin viitataan sanaleikillä, sillä hiukan huolimattomasti äännettynä nimi saa muodon Mäki. Reijoksi ei sentään vahingossakaan sanota.

Raadin täpärässä loppuäänestyksessä Sheriffi McGeelle hävisi vain yhdellä äänellä Teija Hyvärisen kirjoittama ja ohjaama Jööttepori. Koko kuunnelmavuotta raati piti monipuolisena, joskin aavistuksen tasapaksuna.

YLE Radio 1 sunnuntaina 18.1.2009 klo 15.00 - 15.50

Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja Sheriffi McGee
Osa 1/3

?Kaikki hyvät tarinat ovat kerrottavissa westernin keinoin?. Sheriffi McGee ja hänen apulaissheriffinsä Wade ratkaisevat kotikaupunkinsa Rabbits Endin mitä ongelmallisimpia tapauksia. Huolimatta siitä, että tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun lopun Amerikkaan, Villin lännen kulta-aikaan asesankareineen, kullankaivajineen, ilotyttöineen, saarnamiehineen ja karjaparooneineen, peilaavat jaksot nykypäivän kiistanalaisia kysymyksiä.
Radioteatterille kirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen. Ohjaus: Soila Valkama. Musiikki: Mikko Viljanen ja Anders Wiksten. Äänisuunnittelu: Eeva Partanen ja Ari Mursula. Tuottaja: Mikko Ahonen.
Henkilöt:
McGee - Antti Litja. Wade - Markku Maalismaa. Amy Lee ? Suvi-Sini Peltola.
Muissa rooleissa:
Pekka Huotari, Jarmo Heikkinen, Mikko Ahonen, Eero Aro, Joonatan Valkama,
Mikko Viljanen, Tarja Siimes, Pekka Ketonen ja Antti Tuomola.
Ennen kuunnelmaa kuullaan raadin perustelut. Ohjelman on koonnut Eero Aro.

YLE Radio 1 maanantaina 19.1.2009 klo 19.03 - 20.00

Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja Sheriffi McGee
Osa 2/3

Radioteatterille kirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen. Ohjaus: Soila Valkama. Musiikki: Mikko Viljanen ja Anders Wiksten. Äänisuunnittelu: Eeva Partanen ja Ari Mursula.
Henkilöt:
McGee - Antti Litja. Wade - Markku Maalismaa. Amy Lee - Suvi-Sini Peltola. Hannah - Jaana Pesonen. Annie Rossum - Outi Vuoriranta
Muissa rooleissa:
Jukka Voutilainen, Tarja Keinänen, Tommi Ek, Isma Valkama, Joosua Danson, Lasse Lehtonen, Robin Svartström, Pekka Kyrö, Sara Melleri ja Minna Leino.

YLE Radio 1 tiistaina 20.1.2009 klo 11.00 - 11.55

Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja Sheriffi McGee
Osa 3/3

Radioteatterille kirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen. Ohjaus: Soila Valkama. Musiikki: Mikko Viljanen ja Anders Wiksten. Äänisuunnittelu: Eeva Partanen ja Ari Mursula.
Henkilöt:
McGee - Antti Litja. Wade - Markku Maalismaa. Hannah - Jaana Pesonen. Amy Lee - Suvi-Sini Peltola
Muissa rooleissa:
Tarja Keinänen, Martti Mäkelä, Sani Rounakari, Joonatan Valkama, Juliana Valkama,
Juhani Rajalin, Pekka Ruohoranta, Mikko Ahonen, Tuula Hyttinen, Jukka Voutilainen ja Olli Tuominen.

Lisätietoja:

Eero Vartio
Raadion jäsen
eero.vartio@nkl.fi

Radioteatteri:
Vastaava tuottaja Pekka Kyrö
pekka.kyro@yle.fi, (09) 1480 5206, 0400 817 188