Sokeain viikon kampanja "On vaikea nähdä, kuka tarvitsee apua"

Sokeain viikkoa vietetään 10.-17.11.2019. Viikon aikana näkövammaisyhteisö kannustaa kohtaamiseen ja muistuttaa suomalaisille, että näkövammaisia ihmisiä liikkuu siellä, missä muutkin ovat: kaupungilla, kaupoissa, ravintoloissa, joukkoliikennevälineissä ja kulttuuritilaisuuksissa.

Teini-ikäinen poika, jonka kasvojen edessä, osittain silmien edessä, on punainen lätkä, jossa lukee

Suomessa on 10 000 sokeaa, 45 000 heikkonäköistä ja 173 000 eri tavoin näköongelmaista ihmistä. Välillä näkövammaisille tulee eteen tilanteita, joissa tarvitaan apua. Esimerkiksi liikennevälineeseen astuessaan näkövammainen ei näe, onko vapaita paikkoja jäljellä. Myös lippuautomaatit, jonotustilanteet ja katutyöt aiheuttavat näkövammaiselle pulmia. 

Sokeain viikon slogan on "On vaikea nähdä, kuka tarvitsee apua. Kysy". Toivomme, että ihmiset olisivat herkempiä muiden mahdolliselle avuntarpeelle. Kysy rohkeasti, jos epäilet, että apuasi tarvitaan. Voit auttaa näkövammaista myös huikkaamalla, missä on vapaa paikka tai jonon pää, tai kertoa tiellä olevista vaaran paikoista. Jokaisessa kohtaamisessa on vain voittajia, ja sekä avunsaajalle että avuntarjoajalle jää hyvä mieli.

Näkövammaisuus ei aina näy ihmisestä päällepäin. Toivomme, että näkövammaiset entistä enemmän tekisivät itsensä näkyviksi käyttämällä valkoista keppiä ja näkövammaismerkkiä. 

"On vaikea nähdä " -kampanja on Näkövammaisten liiton ja Förbundet Finlands Svenska Synskadaden yhteinen kaksikielinen kampanja, joka näkyy Sokeain viikolla joukkoliikenteessä Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Vaasassa sekä sosiaalisessa mediassa.

Kampanjaa voi seurata ja siihen voi osallistua hashtageillä #onvaikeanähdä, #kysy ja #sokeainviikko ja ruotsiksi #svårtattse, #fråga ja #blindveckan.