Oi­keaan ko­tiin – asu­mi­sen ta­ri­noi­ta -kir­joi­tus­kil­pai­lu

Aspan kirjoituskilpailun Minun unelmani -sarjan voitti Matti Hokkanen. Finaalissa oli kaksi muutakin näkövammaista kirjoittajaa.

20 vuotta tukiasumisen asiantuntijana toiminut Aspa-säätiö järjesti kirjoituskilpailun asumisen tarinoista ja unelmista. Oikeaan kotiin – asumisen tarinoita -kirjoituskilpailussa oli kaksi sarjaa: Minun tarinani ja Minun unelmani.

Minun unelmani -sarjan voitti Matti Hokkanen.

Matti: Riekkoa leivinuunista käsin raakojen marjojen kera
Hengästyttävä, maaninen ja hulvaton teksti-iloittelu, jossa purskautellaan ideoita tulevaisuuden esteettömyyspalveluiksi, mutta myös nauretaan sokeuden mukanaan tuomalle riippuvuudelle niin läheisistä ihmisistä kuin palveluista. Asuminen kuvataan toiminnan kautta: unelmien koti ei ole vain olemista vaan elämistä ja erilaisia aktiviteetteja varten. Kirjoittajalla on vahva, omaperäinen ääni.

Muut näkövammaiset osallistujat:
Lumpeenkukka: Helmenkalastusta
Avaava ja hätkähdyttävä kuvaus siitä, millaisia vaikeuksia näkövammainen ihminen kohtaa etsiessään omaa asuntoa ja millaista on käydä näkövammaisena asuntonäytöissä. Tekstissä on hienoja kiteytyksiä; mistä sokea tunnistaa kodin, miten vamma vaikuttaa sopivan asunnon valitsemiseen ja muuttamiseen. Kiinnostava näkökulma asumiseen ja kotiin.

Lapin Agileija: Hiipivä sokeus
Dramaattinen selviytymistarina siitä, miten tekstin minä-kertoja ensin menettää näkökykynsä ja sen myötä unelmansa. Kirjoittaja kuvaa koskettavasti, miten hän joutuu luopumaan kodistaan ja pihastaan ja miten löytää elämänilonsa uudestaan pienistä asioista vaikeasta vammastaan huolimatta. Hienosti rakennettu draaman kaari, jossa tekstin tyylikin muuttuu näön menetyksen mukana.