Siirry pääsisältöön

Pis­te­kir­joi­tus­tai­to on osa nä­kö­vam­mai­sen ihmisen vieraiden kielten oppimista

Kansainvälistä pistekirjoituspäivää vietetään 4.1.2023. Kielitaito on tänä päivänä lähes yhtä tärkeä kuin lukutaito. Kansainvälistyvässä maailmassa lähes missä tahansa törmää vieraskieliseen informaatioon.

Ilman vieraiden kielten osaamista ei pärjää suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Yhä enemmän ja yhä useammalla alalla järjestetään vieraskielisiä opintojaksoja ja kokonaisia koulutusohjelmia. Myös monien työkieli on Suomessakin englanti. Ja vaikka ei töissä vieraita kieliä tarvitsisikaan, ulkomaanmatkoista saa enemmän irti, kun osaa muitakin kieliä, kuin äidinkieltään.

Myös vapaa-aika on monikielistä. Erilaiset harrastukset, Internetistä etsittävä tieto ja vaikkapa some-kanavien seuraaminen edellyttävät usein kielitaitoa. Kielitaito tarjoaa mahdollisuuden tutustua itsenäisesti vieraskieliseen materiaaliin ja osallistua itseä kiinnostavista aiheista käytäviin kansainvälisiin keskusteluihin. Jos itse osaa kieltä, saa hankittua tietoa vaivattomammin ja valinnanvaraa on enemmän, kun ei ole pelkän toisten kääntämän materiaalin varassa.

Heikkonäköiset voivat käyttää esimerkiksi suurentavia apuvälineitä tarkistaessaan vieraskielisten sanojen kirjoitusasua. Mutta jos näkö ei riitä lukemiseen, pistekirjoitustaito on erinomainen apu vieraita kieliä opiskellessa. Pelkästään kuuntelemalla ei opi vieraiden kielten oikeinkirjoitusta. Pistekirjoitus on avuksi myös oikeaan ääntämiseen perehdyttäessä. Ääntämisohjeet eli foneettiset merkit voidaan kirjoittaa pistekirjoituksella.

Sanakirjoja voi käyttää tietokoneen avulla, mutta siihenkin tarvitaan pistenäyttö, tietokoneeseen liitettävä apuväline, joka muuntaa näytöllä olevan tekstin pistekirjoitukseksi. Pistenäytöltä tekstiä luetaan sormin kuten paperillekin painettua pistekirjoitusta. Pistenäyttöjä on nykyisin monenlaisia. Pienet pistenäytöt ovat kevyitä ja näppäriä kuljettaa mukana ja yhdistää vaikkapa älypuhelimeen.

Pistekirjoitus ja foneettiset merkit

Pistekirjoitus on kuuteen pisteeseen perustuva, maailmanlaajuisesti käytössä oleva kohokirjoitusjärjestelmä. Pistekirjoitus perustuu tuntoaistiin ja sitä luetaan sormenpäillä. Pistekirjoituksen kehitti ranskalainen Louis Braille.

Pistekirjoituksen ja näkövammaisten oppimateriaalien asiantuntijaelin on Pistekirjoituksen neuvottelukunta.

Foneettisten merkkien pistemerkinnöistä on olemassa Pistekirjoituksen neuvottelukunnan julkaisema opas- Ulkoinen linkki.

Oppaassa esitellään kansainväliset foneettiset merkit ja niitä vastaavat pistekirjoitusmerkit. Opas on päivitetty vuonna 2019. Opasta voi lukea sähköisenä versiona omalla pistenäytöllään tai lainata sen Celia-kirjastosta pistekirjana.

 

Lisätiedot:

Pistekirjoituksen käyttäjä, opiskelija Susanna Halme, p. 040 842 8413, susanna.s.halme@kolumbus.fi

Koulutussuunnittelija Eeva-Liisa Koskinen, Näkövammaisten liitto p. 09 3960 4573, 050 569 1924, eeva-liisa.koskinen@nkl.fi