Siirry pääsisältöön

Pis­te­kir­joi­tus auttaa nä­kö­vam­mais­ta jouk­ko­lii­ken­tees­sä

Pistekirjoitusta voi kuka tahansa nähdä esimerkiksi hisseissä tai junissa. Sokealle ihmisille se on tehokas arjen tuki itsenäiseen selviytymiseen ja liikkumiseen.

Alkuperäinen julkaisupäivä 2.1.2018

Rakennetun ympäristön esteettömyyttä näkövammaisen kannalta parantaa pistekirjoituksen käyttäminen muun muassa kohokartoissa, infotauluissa ja kylteissä sekä käymälöiden, hissien ja muiden yleisölle avoimien tilojen ovenpielissä. Myös sellaisissa automaateissa, joita näkövammainen voi itsenäisesti käyttää, pistemerkinnöistä on hyötyä.

Joukkoliikenteessä pistekirjoitusta näkyy onneksi yhä enemmän. Pääkaupunkiseudulla pistekirjoituskylttejä on viimeksi toimitettu muun muassa Kehäradan ja Länsimetron asemille sekä Tikkurilan matkakeskukseen.

Ympäristön esteettömyyttä voidaan pistemerkintöjen lisäksi parantaa muun muassa ohjaavilla lattialistoilla, lattia- ja katukiveysten kohokuvioinneilla ja kontrasteilla, tehokkaalla ja häikäisemättömällä valaistuksella sekä ääniopasteilla.

Kuuden pisteen kirjoitusjärjestelmän kehitti ranskalainen Louis Braille vuonna 1824. Suomeen se tuli 1860-luvulla. Järjestelmä on edelleen maailmanlaajuisesti käytössä. Suomessa on noin 1500 - 2000 pistekirjoituksen käyttäjää.

Maailman pistekirjoituspäivää vietetään torstaina 4.1.

Lisätietoa: Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg, p. 050 596 5025