Siirry pääsisältöön

Mistä apua mat­kus­ta­mi­seen

Oikeuksienvalvonta tiedottaa 6/2022

Kun matkustat junalla

Saattajalippu

Jos haitta-asteesi on vähintään 65 %, sinulla on oikeus saada saattaja maksutta matkalle mukaan. Saattajalippu ja oma lippu ostetaan yhtä aikaa. Oikeus saattajaan todistetaan jollakin seuraavista:

 • Näkövammaisten liiton, Näkövammaiset Lapset ry:n tai Suomen Kuurosokeat ry:n näkövammaiskortilla, jossa haitta-aste on vähintään 65 %
 • lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamman haitta-aste on vähintään 65 % tai
 • EU-vammaiskortilla, jossa on A-merkintä.

Avustamispalvelu asemilla

 • Auttaa vammaista matkustajaa useilla rautatieasemilla.
 • Avustamisvaraus tulee tehdä viimeistään 36 tuntia ennen matkan alkua.
 • Palvelu on maksuton ja se tilataan VR:n asiakastuesta.
 • Avustuspisteessä tulee olla 20 minuuttia ennen junan lähtöä.

Asiakastuki

VR:n maksuttomasta asiakastuesta saat puhelimitse tietoa esteettömän matkustamisen palveluista ja asemien avustamispalveluista. Asiakastuen numero on 0800 188 822. Palvelu on avoinna arkisin klo 5–22 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 7–22.

Kun matkustat linja-autolla

Vammainen matkustaja saa apua siirtymisessä linja-auton lähtölaiturille sekä tarvittaessa lipunmyyntipisteeseen ja odotustiloihin seuraavilla henkilöliikenteen linja-autoasemilla: Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Rovaniemi, Tampere ja Vaasa. Avustamispalvelut ovat käytettävissä lipunmyynnin aukioloaikoina.

 • Avuntarpeesta tulee ilmoittaa vähintään 36 tuntia ennen avuntarvetta.
 • Tilaus tehdään ma–pe klo 8–16 p. 020 331 222 (puhelun hinta 8,4 snt/min) tai avustuspalvelut@matkahuolto.fi.
 • Sovitussa avustamispisteessä ilmoittaudutaan sovittuna aikana, joka on viimeistään 30 minuuttia ennen linja-auton lähtöaikaa.

Jos et pysty matkustamaan yksin bussilla, sinulla pitää olla mukana saattaja. Saattaja matkustaa avustettavan mukana veloituksetta, kun vuoron kokonaispituus on lähtöpaikasta määräpaikkaan yli 250 km, vaikka avustettava ja saattaja matkustaisivat vuorolla tätä lyhemmän matkan.

Eri liikennöitsijät ja joidenkin kuntien liikennelaitokset myöntävät maksuttomia invalidilippuja ja erilaisia alennuksia näkövammaisille matkustajille myös lyhyemmillä reiteillä. Lisätietoja alennuksista saa oman kunnan liikennelaitokselta ja liikennöitsijöiltä. Käytännöistä kannattaa kysyä kyseisellä alueella toimivasta alueyhdistyksestä.

Helsingin seudun paikallisliikenteessä näkövammaisella oikeus matkustaa ilmaiseksi

Näkövammaiset voivat hankkia vapaata matkustusoikeutta varten HSL:n palvelupisteestä HSL-kortin. Saadaksesi matkalle maksuttoman saattajan mukaan tarvitset myös oikeus saattajaan -kantakortin.

Korttien hankkimiseksi tarvitset

 • henkilötodistuksen ja
 • silmälääkärin todistuksen, jossa näkövamman haitta-aste on vähintään 50 % tai
 • HUS:n todistuksen näkövamman haitta-asteesta tai
 • Näkövammaisten Liitto ry:n tai Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf:n myöntämä näkövammaiskortin ja
 • passikuvan kantakorttia varten.

Lisätietoja HSL:n asiakaspalvelusta p. 09 4766 4000 ma–pe 7.30–19 ja la–su 9.30–17 sekä HSL:n verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Kun matkustat laivalla

Sinulla on oikeus saada apua satamassa, laivaan siirtymisessä ja matkan aikana. Jos tarvitset matkan aikana jatkuvaa tai henkilökohtaista avustamista esimerkiksi ruokailussa, nostamisessa, yhteydenpidossa, lääkityksessä ja wc-käynneissä, tulee sinulla olla mukanaan oma henkilökohtainen avustaja.

Avustamispalvelu on maksutonta. Avuntarpeesta kannattaa ilmoittaa samalla, kun varaa matkan tai viimeistään 48 tuntia ennen matkaa matkatoimistolle tai laivayhtiölle.

Kun matkustat lentokoneella

Avustamispalvelu tilataan lentoyhtiöltä tai matkatoimistolta matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä. Palvelu on maksuton. Samalla ilmoitetaan, jos mukana on apuvälineitä, kuten pyörätuoli. Myös opaskoirasta on ilmoitettava 48 tuntia ennen matkan alkua. Lentoasemalla ilmoittaudutaan lähtöselvityksessä tai kutsupisteellä viimeistään tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Ruuhka-aikaan kannattaa varata hieman enemmän aikaa.

Saat avustusta lentokoneen istuimelle saakka. Myös matkalla olevissa lentokoneiden vaihdoissa avustetaan. Määränpäässä sinut avustetaan lentokoneesta terminaaliin ja pysäköintialueelle, bussilaitureille, juna-asemalle tai takseille.

Lähteet ja lisätietoa:

Näkövammaisen palveluopas

Esteetön junamatkustus - VR- Ulkoinen linkki

Liikuntarajoitteisten ja vammaisten henkilöiden avustaminen linja-autoasemilla - Matkahuolto- Ulkoinen linkki

Näkövammaiset | Esteettömyys | Matkustaminen | HSL.fi- Ulkoinen linkki