Siirry pääsisältöön

Kolme pe­li­sään­töä säh­kö­pot­ku­lau­tai­li­joil­le

Näkövammaisten liitto ja Voi tarttuivat yhdessä sähköpotkulautojen lieveilmiöihin ja sopivat kolmesta tärkeimmästä pelisäännöstä skuuttien käyttäjille.

Alkuperäinen julkaisupäivä 4.9.2019

Näkövammaisten kohtaamat hankaluudet sähköpotkulautojen kanssa ovat olleet esillä mediassa viime aikoina. Kun tutulla jalkakäytävällä ajetaan sähköpotkulaudalla tai niitä pysäköidään keskelle kulkuväylää, on niistä harmia etenkin näkövammaisille. 

Näkövammaisten liitto ja sähköpotkulautoja vuokraava Voi Technology Finland istuivat alas samaan pöytään ja miettivät, mitä asialle voisi tehdä.

”Näkövammaisten liitto ei vastusta, vaan kannattaa uusia liikkumismuotoja”, Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg toteaa. ”Tärkeintä on, että niitä käytetään oikein. Päätimme yhdessä Voin kanssa muistuttaa kolmesta sähköpotkulautailijoiden pelisäännöstä.”

Sähköpotkulautojen käyttäjien tulisi pitää mielessä nämä kolme asiaa:

1. Muista tilannenopeus ja oikeat kulkuväylät. Sähköpotkulaudan käyttäjän on säädettävä skuutin nopeutta tilannetajuisesti. Maltillinen ajovauhti antaa käyttäjälle lisäaikaa huomioida näkövammaiset liikenteessä. Muista myös, että sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, vaan pyörätiellä tai sen puuttuessa ajoradan reunassa. Jalkakäytävällä liikkuva äänetön sähköpotkulauta on näkövammaiselle vaikeasti ennakoitava uhka.

2. Pysäköi oikein. Näkövammaisten on vaikea väistää keskellä kulkureittiä lojuvia sähköpotkulautoja. Sähköpotkulauta kuuluu pysäköidä pystyyn sellaiseen paikkaan, missä siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle. Jos huomaat sähköpotkulaudan lojumassa, nosta ja siirrä se syrjään. Tämä vie vain hetken ja helpottaa näkövammaisten arkea. Näin huomioidaan muut liikenteessä. Voi Technology Finland muistuttaa myös palkintoparkkialueista, mihin pysäköidessään käyttäjä saa matkakrediittejä.

3. Käytä soittokelloa. Näkövammainen ei välttämättä kuule lähestyvää potkulautaa, joten äänimerkki on paikallaan. Älä arastele soittokellon käyttämistä, vaan anna aina äänimerkki ohitustilanteessa. Tee se ajoissa ennen kohtaamista, jotta näkövammainen ehtii reagoida lähestyvään sähköpotkulautaan.

”Parannamme tuotteitamme ja toimintaamme jatkuvasti”, Voi Technology Finlandin markkinointipäällikkö Mathias Soini kertoo. ”Tällä hetkellä tuotekehityksen puolella työstämme tukevampaa jalkatukea, minkä ansiosta sähköpotkulauta seisoo pysäköitynä vakaammin.”

Toiminnan kehittämiseksi Voi piti tapaamisen Näkövammaisten liiton kanssa. ”Päätimme yhdessä muistuttaa kolmesta säännöstä, jotka eivät helpota pelkästään näkövammaisten arkea, vaan niiden noudattaminen on kaikkien liikenteessä liikkuvien etu,” Soini toteaa.

Lisätietoja

VOI Technology AB

Mathias Soini, Marketing Manager
p.: +358 50 3063347, s-posti: mathias.soini@voiapp.io tai viestinta@osg.fi

Kuvapankki: https://www.voiscooters.com/media-kit/- Ulkoinen linkki

VOI on elokuussa 2018 perustettu urbaanin liikkumisen yritys, joka tarjoaa yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja kaupungeille ja paikallisille yhteisöille. Uskomme, että sähköpotkulaudat ovat keskeisessä osassa muuttamassa tulevaisuuden kaupunkiliikkumista. Haluamme varmistaa, että muutos tapahtuu oikealla tavalla – innovatiivisen teknologian avulla, kaupunkien ja hallitusten kanssa käytävän avoimen ja läpinäkyvän dialogin kautta ja soveltamalla tuotteitamme paikallisiin tarpeisiin. Sähköpotkulaudalla pääset ketterästi liikkumaan kaupungissa minne vain – päästöittä.